26 Αυγ 2011

Θάσος: Τουρίστες δίνουν "ζωή" στο Καζαβίτι


Ζωή σ' ένα ερειπωμένο χωριό της Θάσου έδωσαν τα τελευταία χρόνια Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες, που έκαναν διακοπές στο "σμαραγδένιο νησί". Εντυπωσιάστηκαν από τα τεράστια πλατάνια, τα λιθόστρωτα δρομάκια, τις πηγές, τα ρυάκια και τα πέτρινα σπίτια του χωριού Καζαβίτι.

Έτσι, αποφάσισαν να αγοράσουν και να αναπαλαιώσουν κάποια από τα σπίτια, που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ντόπιους.


Το Καζαβίτι είναι ίσως το πιο γραφικό χωριουδάκι της Θάσου. Είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου, στο βάθος μιας κοιλάδας, σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από τον Πρίνο. Τα καλοκαίρια, το χωριό αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, ενώ το χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα- περίπου τριάντα τον αριθμό, οι περισσότεροι αλλοδαποί.

"Από το 1960, οι ντόπιοι έφυγαν από το χωριό. Πήγαν στα αστικά κέντρα, αναζητώντας δουλειά και καλύτερη τύχη στα πεδινά του χωριού. Ένας Γερμανός φιλέλληνας, βιολόγος και κινηματογραφιστής, ο Τόμας Σούλτε Βέστρουμ ήρθε στο Καζαβίτι και βλέποντας την ομορφιά και τα ρημαγμένα σπίτια, αγόρασε κάποια και τα αναπαλαίωσε. Στη συνέχεια κι άλλοι ξένοι ανέβαιναν στο χωριό, που είχε σχεδόν ερημώσει, και αγόραζαν τα σπίτια σε χαμηλή τιμή", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος της Θάσου Μιχάλης Ξώγνος.

Α. Καρυπίδου
Ota.gr