18 Αυγ 2011

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΘΥΣΑΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ. ΜΕΡΟΣ 1ο: ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΑΑΡΑΣ.


Ο νομός Δράμας είναι πλούσιος σε ομορφιές που δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν. Σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε αυτές τις ομορφιές του υπέροχου αυτού τόπου ξεκινάμε ένα οδοιπορικό στις βασικότερες αυτών και περιμένουμε από τους αναγνώστες μας προτάσεις για ακόμα περισσότερες. Πρώτη μας στάση θα είναι στα δυτικά του νομού μας, το σπήλαιο του Μααρά στις Πηγές Κοκκινογείων.    

Με αφετηρία τη Δράμα σε ένα ταξίδι 23χλμ θα επισκεφτείτε το σπήλαιο των Πηγών Αγγίτη. Το εκπληκτικό αυτό σπήλαιο ,που είναι γνωστό και ως σπήλαιο του Μααρά, είναι το μοναδικό αξιοποιημένο ποτάμιο του είδους του στον ελλαδικό χώρο.

 Πρόκειται για έναν επιμήκη αλλά όχι ευθύγραμμο αγωγό που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Φαλακρού. Σε ένα ταξίδι 12χλμ που αρχίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις καταβόθρες της κλειστής λεκάνης του Νευροκοπίου όπου συγκεντρώνεται το νερό από τα χιόνια του χειμώνα και τις βροχές (400μ. υψομετρική διαφορά από την έξοδο του σπηλαίου),μεταφέρεται ο υγρός θησαυρός μέχρι τη Δραμινή πεδιάδα.

            Μέσα στο σπήλαιο με σταθερή θερμοκρασία 17C, ο χώρος είναι εντυπωσιακός. Καθώς ο επισκέπτης προχωρά σε διάδρομο πάνω από το ποτάμι και αντίθετα με τη ροή του νερού, παρακολουθεί στο διάκοσμο του σπηλαίου να κυριαρχούν οι λευκοί και ερυθρόμορφοι σταλακτίτες διαφόρων μορφών .Εξαιτίας του υγρού στοιχείου ,του οποίου η στάθμη αλλάξει το χειμώνα από 0,30μ. μέχρι και 1,30μ.,οι σταλαγμίτες είναι περιορισμένοι και ο μεγαλύτερος βρίσκεται στην εντυπωσιακή αλλά μη επισκέψιμη ακόμα για το ευρύ κοινό αίθουσα «Ακρόπολη»των 150μ.Ο πυθμένας του ποταμού καλύπτεται από διάφορα υλικά ,όπως άμμο και άργιλο.
 
            Έμπειροι υπάλληλοι της Δημοτικής επιχείρησης του σπηλαίου θα σας ξεναγήσουν υπεύθυνα σε αυτό το θαύμα της μακεδονίτικης φύσης.

            Από τον Οκτώβριο του 2000, που ξεκίνησε η λειτουργία του σπηλαίου, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα πρώτα 500μ. του μοναδικού αυτού φαινόμενου. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση, δημιουργηθήκαν  οι κατάλληλες υποδομές μέσα στο θαυμάσιο περιβάλλοντα χώρο, με τα πλατάνια και τους κισσούς. Εστιατόρια, αναψυκτήριο, χώροι υπαίθριας εστίασης, άνετοι χώροι στάθμευσης θα διευκολύνουν τους επισκέπτες του σπηλαίου.

            Μερικά λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας θα είναι αρκετά για να χαλαρώσετε με τις εικόνες που ακολουθούν.



Πηγες: Τουριστικός Οδηγός Δήμου Προσοτσάνης.