15 Μαΐ 2014

Βαγγέλης Καλφόπουλος: "Ψήφος στο Project Δράμα 2020, είναι ψήφος στο μέλλον" (συνέντευξη στο e-drama.eu)

Διαβάστε τη συνέντευξη του επικεφαλής του Project Δράμα 2020, Βαγγέλη Καλφόπουλου στο e-drama.eu.



Το e-drama.eu φιλοξενεί τον Υποψήφιο Δήμαρχο Δράμας του "Project Δράμα 2020" Βαγγέλη Καλφόπουλο
- Ποίοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη πενταετία εφόσον εκλεγείτε;
Οι στόχοι της παράταξης μας είναι πολλοί. Από τη στιγμή που θα μας εμπιστευθούν οι πολίτες της Δράμας την εκπροσώπηση τους στο Δημοτικό συμβούλιο, θα προσπαθήσουμε να καταστεί το Project Δράμα 2020 η πλατφόρμα για την έκφραση, τη συνδιαμόρφωση και την υλοποίηση ιδεών και απόψεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας, την ανάδειξη ενός στρατηγικού σχεδίου που θα αναδείξει τα πλεονεκτήματα του Δήμου μας και θα τον εντάξει εμφατικά στον ευρωπαϊκό χάρτη, τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ταυτόχρονη πρόβλεψη της αυτόνομης βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου, την αύξηση του ενδιαφέροντος του συνόλου των πολιτών για τα τεκταινόμενα στο δήμο μέσα από ανοιχτές, συμμετοχικές διαδικασίες, που ήδη στην ολιγόμηνη παρουσία μας έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε. Επιπλέον, θα στηρίξουμε ένα άλλο μοντέλο στη διοίκηση του Δήμου, που θα βασίζεται σε θεσμούς και θα επιζητά την ολοένα και μεγαλύτερη αυτοτέλεια για το Δήμο.

- Η Δράμα είναι ένας από τους νομούς με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Ποιο είναι το πρόγραμμα της παράταξης σας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση αυτού του ποσοστού;
Δυστυχώς η πραγματικότητα της ανεργίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής. Θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τις δυνατότητες που έχει η δημοτική αρχή να παρέμβει σε ένα τέτοιο ζήτημα. Πάντως το Project Δράμα 2020 θεωρεί ότι οι ίδιοι οι δημοτικοί άρχοντες μπορούν να διευρύνουν τα πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν. Εμείς πιστεύουμε ότι η διαμόρφωση και η ανάδειξη της ταυτότητας, για παράδειγμα, της Δράμας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα καταπολέμησης της ανεργίας, αρκεί αυτή να γίνει αυθεντικά και με τρόπο που να συνάδει με την ιστορία και το διαχρονικό χαρακτήρα της πόλης μας! Επιπλέον μιλάμε και για κίνητρα σε νέες μικρομεσαίες και καινοτόμες επιχειρήσεις, αναφορικά με τα δημοτικά τέλη, και εξαντλούμε κάθε δυνατή βοήθεια από ειδικούς στοχεύοντας στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Ένα παράδειγμα είναι η πράσινη επιχειρηματικότητα, μια συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη ήδη και στην οποία πρωταγωνιστεί και το Ελληνικό χωριό της Ανάβρας. 

- Κύριε Καλφόπουλε είστε ευχαριστημένος από τη συμμετοχή των νέων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικά και στα ψηφοδέλτιά σας ειδικότερα;
Η ηλικιακή σύσταση του ψηφοδελτίου δεν αποτελεί αναγκαστικά πρόκριμα νέων και καινοτόμων ιδεών. Στην περίπτωση του Project Δράμα 2020 όμως και η ηλικία και οι ιδέες είναι κάτι νέο και φρέσκο για την πόλη. Θεωρούμε ότι οι νέες ιδέες στην περίπτωση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι επιτακτική ανάγκη να αναδειχθούν και να επικρατήσουν, καθώς σε έναν ολοένα και πιο πολύπλοκο κόσμο η πόλη αποτελεί το ιδανικότερο πεδίο δημοκρατικής δραστηριοποίησης για τους  πολίτες. Η ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τους νεότερους αλλά και τους μεγαλύτερους συμπολίτες μας είναι ικανοποιητική, παρά τις όποιες παλαιοκομματικές πρακτικές με τις οποίες βρισκόμαστε σε διαρκή μάχη. Καλούμε όλους τους πολίτες να ασχοληθούν με τα της πόλης τους και μάλιστα έμπρακτα, αφού η παράταξη μας έχει συσταθεί για να αποτελεί βήμα έκφρασης κάνοντας εν τέλει τη δημοκρατία ελκυστική για όλους. Αυτό που πρέπει να τονιστεί πάντως είναι ότι ψήφος στο Project Δράμα 2020 σημαίνει ψήφος στο μέλλον!

- Ποιο είναι για σας το μείζον θέμα με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί όποιος εκλεγεί Δήμαρχος Δράμας;
Το μείζον θέμα για την επόμενη δημοτική αρχή είναι, κατά τη γνώμη μας, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου πάνω στο οποίο θα εφαρμόζονται όλες οι επιμέρους πολιτικές προκειμένου η Δράμα να αποκτήσει μια ταυτότητα που θα την οδηγήσει στον 21ο αιώνα. Με βάση αυτή τη στόχευση προτιθέμεθα να ανακηρύξουμε το 2015 έτος διαβούλευσης με τους πολίτες για τον καθορισμό τη ταυτότητας της πόλης. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί μια κάβα μελετών από τις αρμόδιες διευθύνσεις του Δήμου, ώστε η δημοτική αρχή να κυνηγάει ενσυνείδητα τη χρηματοδότηση των επιμέρους έργων που εξυπηρετούν το γενικό σχέδιο, όχι άναρχα και αποσπασματικά όπως γίνεται με το ακολουθούμενο μοντέλο διακυβέρνησης. Αυτό αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς και είναι η βασική μας συνεισφορά στο δημόσιο διάλογο.

Ερωτήσεις πολιτών

- Πότε επιτέλους θα αποκτήσει οδονομία η περιοχή τού Πανοράματος της Δράμας; Γιατί δεν έχει η συγκεκριμένη περιοχή παιδική χαρά της προκοπής, όπως όλες οι συνοικίες της πόλης και πότε θα αποκτήσει; Γιατί δεν μπορούν να ανοίξουν μαγαζιά στο Πανόραμα, πότε επιτέλους θα επιτραπεί αυτό και τι θα κάνετε σ' αυτήν την κατεύθυνση; Θα φτιαχτεί επιτέλους χειμερινή αίθουσα θεάτρου στην Δράμα, ώστε οι θεατρικές ομάδες να μπορούν να κάνουν πρόβες και παραστάσεις, αλλά και διάφοροι θίασοι από άλλα μέρη να παρουσιάζουν τις δουλειές τους με στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες; Τονίζω ότι ακόμα και κωμοπόλεις, όπως η Χρυσούπολη κι η Ελευθερούπολη διαθέτουν θεατρική αίθουσα.
Πρόκειται για δύο διαφορετικά θέματα: Το θέμα του Πανοράματος Δράμας είναι ζήτημα σχεδιασμού της πόλης και οι ανάγκες των κατοίκων του είναι σεβαστές και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την εκπόνηση της μελέτης του νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Δράμας. Άλλωστε, το ΓΠΣ αποτελεί το κυριότερο όπλο μας για το σχεδιασμό της Δράμας του 2030.Σε κάθε περίπτωση όμως, για κάθε γειτονιά, οικισμό ή χωριό του δήμου, τον πρώτο λόγο πρέπει να έχουν οι κάτοικοι. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν και δύο από τους πυλώνες του προγράμματός μας. Την ταυτότητα της Δράμας και τη συμμετοχικότητα.  Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος, το ζήτημα της χειμερινής θεατρικής σκηνής, αυτό αποτελεί ένα πάγιο αίτημα τόσο των ανθρώπων που ασχολούνται με το θέατρο όσο και του συνεχώς αυξανόμενου θεατρόφιλου κοινού. Η αδιαφορία όλων των δημοτικών αρχών απέναντι σε αυτό το ζήτημα αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την κοντόφθαλμη, μυωπική θα έλεγα, και άκρως ψηφοθηρική πολιτική που ασκούσαν, ασκούν και θα ασκούν, αν ο Δραμινός λαός παραπλανηθεί και επιλέξει το ίδιο μοντέλο διοίκησης. Η ύπαρξη κατάλληλης θεατρικής σκηνής στη Δράμα θα απογείωνε μια επωφελή πολιτιστικά, παιδευτικά αλλά και οικονομικά δραστηριότητα για την πόλη. Οι θεατρικές ομάδες, πέρα από την πολιτιστική αναβάθμιση που προσφέρουν, δίνουν χρήματα σε επαγγελματίες της πόλης που τους βοηθούν με τα διάφορα ζητήματα που έχουν. Όμως, επειδή ποτέ  δεν αποτέλεσαν δεδομένη ομάδα ψηφοφόρων, το αίτημα τους αγνοήθηκε και αγνοείται επιδεικτικά από τις δημοτικές αρχές. Επιπλέον, με το συγκεκριμένο ζήτημα αναδεικνύεται και το πόσο ανερμάτιστες, χωρίς αρχή μέση και τέλος, υπήρξαν οι πολιτικές του Δήμου: το σύμβολο του Δήμου είναι ο Διόνυσος και παρά αυτό του λείπει μια κατάλληλη θεατρική σκηνή! Εμείς θα επενδύσουμε στην πανάρχαια αυτή σύνδεση και θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε το θέατρο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνάδει με την ταυτότητα τόσο του Δήμου όσο και της περιφερειακής ενότητας.

- Είναι γνωστό ότι η ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση του νερού είναι ένα μοντέλο που απέτυχε στην Ευρώπη, καθώς πλέον οι εταιρείες ύδρευσης επιστρέφουν στο δημόσιο. Κατά της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης τάχθηκαν πολλοί εκπρόσωποι των παρατάξεων, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι ανά την επικράτεια, με το επιχείρημα ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα. Ποιά είναι η δική σας θέση και πόσο θα την στηρίξετε απέναντι στην κυβέρνηση που η ίδια είναι υπεύθυνη για τις επιλογές των εταιρειών προς ιδιωτικοποίηση και όχι η κομισιόν; Τα διάφορα δημοσιεύματα που θέλουν να κλείνει το υποκατάστημα ΔΕΥΑ στην πόλη της Δράμας, θα πρέπει να ανησυχεί τους πολίτες; Μήπως μετά το κλείσιμό της (αν ισχύουν τα δημοσιεύματα και δεν αποτραπεί από την τοπική διοίκηση), ακολουθεί η ιδιωτικοποίηση της εν λόγω υπηρεσίας;
Ως Project Δράμα 2020 έχουμε ταχθεί υπέρ της πολιτικής “νερό = κοινωνικό αγαθό”. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πολιτικές που είναι ζημιογόνες για τη ΔΕΥΑΔ δε θα επανεξεταστούν προς μια διαφορετική κατεύθυνση ακριβώς για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο μιας ελλειμματικής δημοτικής εταιρείας που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της, καθώς δεν επιθυμούμε την αντικατάσταση του δημοτικού χαρακτήρα της εταιρείας με ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, αλλά τη λειτουργία της με θετικό πρόσημο τόσο για το Δήμο όσο και για τους δημότες.

- Το τελευταίο διάστημα θανατώθηκαν πολλά αδέσποτα ζώα. Πώς θα διαχειριστείτε το ζήτημα των αδέσποτων ζώων εφόσον εκλεγείτε Δήμαρχος Δράμας;
Το ζήτημα των αδέσποτων έχει καθορίσει μέρος της ατζέντας των εκλογών δυστυχώς λόγω των θανάτων που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Ο νόμος ορίζει με σαφήνεια αυτά που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο Δήμος να λύσει ένα πρόβλημα που έχει γιγαντωθεί τα τελευταία χρόνια. Η παιδεία έχει να διαδραματίσει ένα σημαντικότατο ρόλο για την αλλαγή νοοτροπίας της νέας γενιάς, αλλά και ο νόμος νουθετεί πολίτες και δημοτική αρχή μέσω των ευθυνών τους, αν εφαρμοστεί σωστά. Προτείνουμε λοιπόν την κατά γράμμα εφαρμογή του.