27 Αυγ 2013

Δελτίο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Αυτοδιοίκηση Πολιτών"

Ψηφίστηκε η κατανομή του ιλιγγιώδους(!) ποσού του 1.138.000 ευρώ για την κάλυψη κάθε είδους επενδύσεων σε έργα, μελέτες, προμήθειες (πρώην ΣΑΤΑ)  για το Δήμο τη Δράμας. Το ποσό αυτό είναι κατά 53% μειωμένο σε σχέση με το 2013 και κατά 80% μειωμένο σε σχέση με το 2009 (τότε ο δήμος Δράμας είχε επιχορηγηθεί με 5.600.000 ευρώ!).


Με το ποσό αυτό θα πρέπει να καλυφθούν οι κάθε είδους άμεσες ανάγκες για επεμβάσεις σε όλο το δήμο, προμήθειες πάγιου εξοπλισμού καθώς για τη δαπάνη μελετών που αφορούν στην ωρίμανση έργων που πρόκειται να ενταχθούν σε επιχειρησιακά προγράμματα.

Η νέα αυτή μείωση της ΣΑΤΑ, σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 60%  της ΚΑΠ που οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών, τη μείωση του προσωπικού και την αύξηση των αρμοδιοτήτων, μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε απλό μηχανισμό διεκπεραίωσης γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Αντί η Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα στην ΚΕΔΕ και σε συνεργασία με άλλους δήμους να απαιτήσει την αύξηση των πόρων (ή τουλάχιστον τη μη περαιτέρω μείωσή τους), υποστηρίζει και υλοποιεί τις μνημονιακές πολιτικές και τις πολιτικές λιτότητας της συγκυβέρνησης. Ανάλογα πράττει και η αντιπολίτευση, που παριστάνοντας ότι η μείωση των πόρων είναι ένα φυσικό γεγονός και όχι αποτέλεσμα των επιλογών του πολιτικού της φορέα, υποκρίνεται ότι αντιπολιτεύεται τη δημοτική αρχή.


Ταυτόχρονα, η δημοτική αρχή ενώ γνώριζε ότι οι επιχορηγήσεις αυτές ήταν ήδη μειωμένες, σκορπάει στην κυριολεξία περισσότερα από 100.000€ για την «Κατασκευή υποδομών για την τοποθέτηση μνημείου για τα Ελευθέρια 2013» στο βωμό της ματαιοδοξίας της, κάνοντας αρχιτεκτονικές ασκήσεις που τις πληρώνουν όμως πανάκριβα οι δραμινοί. Από τη μία, η δημοτική αρχή πετάει 100.000€ για υποδομές μνημείων, και από την άλλη διαθέτει λιγότερο από 50.000€ στις τοπικές κοινότητες Λιβαδερού, Μακρυπλαγίου, Σιδηρονέρου και Σκαλωτής.