12 Μαρ 2013

Χρήστος Αηδόνης: Ερώτηση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων


Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε χθές, ο Χρήστος Αηδόνης, ανεξάρτητος Βουλευτής Δράμας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης σχετικά με την καθυστέρηση στην εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας και χρηματοδότησης απο το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης.


Ο Χρήστος Αηδόνης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε διευκρινήσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενός εργαλείου που θα δώσει άμεση ανακούφιση στην αγορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίκαιρη ερώτηση

ΠΡΟΣ:

κ. ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

Θέμα: Άμεση εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας και χρηματοδότησης από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ)

Κύριε Υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι στην τρέχουσα δυσμενή συγκυρία διακινδυνεύεται η επιβίωση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων λόγω έλλειψης ρευστότητας. Να σημειωθεί ότι  η επιβίωση δεν είναι συνώνυμο της βιωσιμότητας αλλά μία από τις προϋποθέσεις αυτής.

Στις ασφυκτικές συνθήκες έλλειψης ρευστότητας τις οποίες προσπαθεί να ανταπεξέλθει η «ψυχορραγούσα», ας μου επιτραπεί η έκφραση, τυπική ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση με λιγότερο από 10 άτομα προσωπικό σήμερα  (έναντι 30 περίπου το 2009), η διεργασία που έχει προτεραιότητα  είναι η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας, δηλαδή η εξασφάλιση των πρώτων υλών  ή υπηρεσιών.

Στις μέρες μας αυτό δεν είναι καθόλου αυτονόητο για πολλούς λόγους.

Ο πιο άμεσα κατανοητός λόγος και αντιπροσωπευτικός του φαύλου κύκλου στον οποίο έχει περιέλθει η οικονομία είναι η αδυναμία των τραπεζών να στηρίξουν με ίδια κεφάλαια τους πελάτες τους. Κάτι που υπό κανονικές συνθήκες οι τράπεζες θα το έκαναν ευχαρίστως διότι αποτελεί πρώτιστο επιχειρηματικό τους συμφέρον.

Στην παρούσα φάση όμως τα τραπεζικά ιδρύματα δεν έχουν λάβει καμία σχετική εγκύκλιο που έχει να κάνει ακόμη και με 50% ενίσχυση σε ότι αφορά τα κεφάλαια κίνησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην περίπτωση που βρεθεί λύση για το παραπάνω ζήτημα θα είναι αδύνατο οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση των επιχειρήσεων τη στιγμή που 8 στα 10 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στο «κόκκινο».

Μετά από τα παραπάνω, ερωτάστε κ. Υπουργέ

α) Σε τι στάδιο βρίσκεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;
β) Πως θα ξεπεραστεί το πρόβλημα με τις τράπεζες που έχει να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια;


Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Αηδόνης