5 Φεβ 2013

Δήμος Δράμας: Ξεκινάει εντός του Φεβρουαρίου η ελεγχόμενη στάθμευση


Μία από τις παρεμβάσεις που συζητείται έντονα τα τελευταία χρόνια στην πόλη μας, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει η υλοποίηση της, είναι η ελεγχόμενη στάθμευση.


Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη εκφράσει την αναγκαιότητα εφαρμογής της και έχει αποφασίσει σχετικά τον Κανονισμό λειτουργίας και την τιμολογιακή πολιτική. Σε λίγες μέρες ξεκινάει επίσημα στο κέντρο της πόλης και σε 165 θέσεις στάθμευσης.
  
Με το σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης  που εφαρμόζει ο Δήμος της Δράμας συμβάλλει αποφασιστικά στην εξάλειψη μίας θέσης στάθμευσης  στο κέντρο της πόλης όλες τις ώρες της ημέρας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται τόνωση της λειτουργίας του κέντρου, διότι αυξάνεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων χρηστών.
  
Οι θέσεις που έχουν ορισθεί θα εξυπηρετούν εκτός τους επισκέπτες, τους κατόχους  αναπηρικών σημάτων, τους επαγγελματίες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους.
  
Οι  θέσεις των μόνιμων κατοίκων θα ισχύουν χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες. Επίσης θα υφίστανται  8 θέσεις για τα οχήματα με το ειδικό αναπηρικό σήμα ΑμεΑ όπου μπορούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις επισκεπτών, χωρίς την καταβολή τέλους όλες τις ημέρες και ώρες. Οι μόνιμοι κάτοικοι μπορούν να απευθυνθούν στη Δημοτική Αστυνομία Δράμας (τηλ. επικοινωνίας 2521046747),  προκειμένου να τους χορηγηθεί η λευκή κάρτα  που θα τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο του παρμπρίζ του οχήματός τους.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου κάθε κατοικία δικαιούται μόνο μία κάρτα ελεύθερης στάθμευσης και για ένα αυτοκίνητο. Το ετήσιο τέλος που θα πρέπει να καταβάλλουν είναι 12 ευρώ.
 
Η ελεγχόμενη στάθμευση θα ισχύει στις θέσεις επισκεπτών από Δευτέρα έως Παρασκευή 8:00 με 21:00 και το Σάββατο από τις 8:00 μέχρι τις 15:00.

Τα δικαιολογητικά για την έκδοση κάρτας μόνιμου κατοίκου είναι:
   - Αίτηση προς Δημοτική Αστυνομία Δράμας (το έντυπο βρίσκεται και στο γραφείο υποδοχής του Δήμου)
   -Υπεύθυνη δήλωση αποδοχής των όρων που θέτει ο Δήμος Δράμας (το έντυπο βρίσκεται και στο γραφείο υποδοχής του Δήμου).
   - Αντίγραφο της Αστυνομικής ταυτότητας
   - Αντίγραφο Ε1 του τελευταίου οικονομικού έτους
   - Αντίγραφο μισθωτηρίου συμβολαίου όπου απαιτείται
   - Πρόσφατο λογαριασμό ΔΕΗ.
   - Αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του αυτοκινήτου στο όνομα του δικαιούχου.

  
Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης θα γίνεται με τη χρήση ξυστών καρτών προπληρωμένου χρόνου αξίας 0,25 ευρώ, 0,50 ευρώ, 1,00 ευρώ και 2,00 ευρώ.
 
Για τους επισκέπτες η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης  ανέρχονται :
Για στάθμευση μισής ώρας  0,25 ευρώ
Για στάθμευση  1       ώρας  0,50 ευρώ
Για στάθμευση  1,5    ώρας  1,00 ευρώ
Για στάθμευση   2     ωρών  1,50 ευρώ
Για στάθμευση  2,5   ωρών  3,50 ευρώ
Για στάθμευση   3     ωρών  5,50 ευρώ
  
Με βάση την τιμολογιακή πολιτική γίνεται σαφές, ότι η εφαρμογή της δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά μέσα από την κλιμακωτή χρέωση επιχειρείται η αποθάρρυνση της μακροχρόνιας στάθμευσης, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή εναλλαγή των θέσεων στάθμευσης.
  
Τονίζεται ότι η διάθεση των καρτών προπληρωμένου χρόνου θα γίνεται από τριτοπωλητές (περίπτερα κλπ). 
  
Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί το χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο) θα επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 20 ευρώ (το οποίο μπορεί να καταβληθεί κατά το ήμισυ εντός δέκα ημερών).
  
Τέλος οι οδοί που θα εφαρμοσθεί η ελεγχόμενη στάθμευση είναι:  Αγίας Σοφίας, Μεγάλου Αλεξάνδρου, Άρμεν, Λ. Λαμπριανίδη, Θ. Αθανασιάδη, Γ. Στάυρου, Εθνικής Αμύνης, Βοραζάνη, Ι. Δραγούμη και Αδριανουπόλεως.