6 Φεβ 2013

Αντίδραση κατοίκων της Πετρούσας σε σχεδιαζόμενη επένδυση


του Άγγελου Νουσδίλη

Με επιστολή του στο Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης, ο πρόεδρος του χωριού Αθ. Μάττας, ζητά να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στην περιοχή.


Την αντίδραση κατοίκων της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας, στην παραχώρηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, έκτασης 79 στρεμμάτων στην περιοχή, γνωστοποιεί με επιστολή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρόεδρος του χωριού κ. Αθανάσιος Μάττας. Στην ίδια επιστολή ο κ. Μάττας, καταγγέλει τις αρμόδιες υπηρεσίες για παλινωδίες στο θέμα των γνωμοδοτήσεων για αλλαγή χρήσης γης και αδράνεια στην αντιμετώπιση των παρεμβάσεων της ενδιαφερόμενης εταιρίας στην υπό παραχώρηση έκταση. Η εφημερίδα μας δημοσιεύει το έγγραφο, δηλώνοντας την δέσμευση της να δημοσιεύσει, οποιαδήποτε απάντηση στην επιστολή του προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας, είτε από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, είτε από την επενδύτρια εταιρία.

Στην επιστολή ο κ. Μάττας, υποστηρίζει ότι με τις αποφάσεις αλλαγής χρήσης των βοσκοτόπων στο δημοτικό διαμέρισμα της Πετρούσας, οδηγούνται στον “αφανισμό” εξήντα οικογένειες της περιοχής, λόγω του περιορισμού των βοσκοτόπων. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας αναφέρεται στο ιστορικό των παρεμβάσεων στην περιοχή από την εταιρία, καθώς και στις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ επισημαίνει ότι ήταν αρνητικές οι γνωμοδοτήσεις των τοπικών αρχών για την παραχώρηση της έκτασης. Τέλος ο κ. Μάττας ζητάει να σταματήσουν τα έργα στην περιοχή, καθώς, όπως αναφέρει, δεν έχει υπογραφεί οποιαδήποτε σύμβαση για την παραχώρηση της περιοχής, ενώ καταλήγοντας αναρωτιέται γιατί δεν σχεδιάστηκε να γίνει η συγκεκριμένη μονάδα εμφιάλωσης, εντός της Β.Ι.ΠΕ. και χωροθετήθηκε εκτός αυτής.

Η Επιστολή του κ. Αθ. Μάττα απευθύνεται στο Τμήμα Διαχείρισης Ακινήτων της Δ/νση Πολιτικής Γης του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων και κοινοποιείται ακόμα: Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, στην Περιφέρεια ΑΜΑΘ, στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. στη Δ/νση Δασών Ν. Δράμας, στο Δήμαρχο Προσοτσάνης και στους Αρχηγούς μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Προσοτσάνης. Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής διαμαρτυρίας:

“ΘΕΜΑ: Εκμίσθωση κοινόχρηστης έκτασης σε επενδυτή.

Παρά τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων της Πετρούσας και τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις του τοπικού και δημοτικού συμβουλίου, οι αρμόδιοι για τη διαχείριση και προστασία της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποφάσισαν να εκμισθώσουν έκταση 79.000 τ.μ στη νεοσύστατη εταιρεία «Παυλίδης – Υδραμα Α.Ε» με σκοπό τη δημιουργία μονάδας εμφιάλωσης νερού.


Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η παραχώρηση μεγάλων κοινόχρηστων εκτάσεων-βοσκοτόπων που περιλαμβάνονται στα διοικητικά όρια της Κοινότητάς μας για κάθε μορφή επένδυσης. «Πάρτε κόσμε». Η συνεχής συρρίκνωση των διαθεσίμων εκτάσεων βοσκής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την πολυπληθή ομάδα των κτηνοτρόφων του οικισμού στον αφανισμό. Οι συμπολίτες μας αυτοί, 60 οικογένειες, με 11.000 αιγοπρόβατα και 1400 βοοειδή, πλήττονται βάναυσα. Αποτελούν την πιο σκληρά εργαζόμενη τάξη της Ελληνικής κοινωνίας, δουλεύουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες 365 μέρες το χρόνο και προσφέρουν στον ελλειμματικό πρωτογενή τομέα της Εθνικής Οικονομίας.

Και αντί η πολιτεία να διευκολύνει με μέτρα ανακούφισης το δύσκολο έργο τους, πράττει το τελείως αντίθετο. Με τις αποφάσεις της δυσχεραίνει συνεχώς το δύσκολο αγώνα που κάνουν για να επιβιώσουν, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η οργή και η αγανάκτησή τους περισσεύει διαποτίζοντας πλέον όλα τα στρώματα της τοπικής κοινωνίας. Τους είναι αδύνατον να αντιληφθούν πως είναι δυνατό οι θέσεις, απόψεις και αντιρρήσεις της τοπικής κοινότητας και του δήμου ευρύτερα, έτσι όπως εκφράζονται επίσημα από τα αιρετά όργανα, να μη λαμβάνονται καθόλου υπόψη και να «πετιούνται» στο καλάθι των αχρήστων.

Αδυνατούν να πιστέψουν ότι με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4061/22.3.2012) για τη διαχείριση των κοινόχρηστων εκτάσεων του Δημοσίου, οι τοπικές κοινότητες και οι δήμοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα ούτε την άποψή τους να εκφράζουν. Ότι κάποιοι, που γνωρίζουν την Πετρούσα μόνο μέσα από τους χάρτες, μπορούν ερήμην των θιγομένων κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας να εκμισθώνουν όποια και όση έκταση θέλουν, σε οιονδήποτε και για οιανδήποτε χρήση.

Ως πρόεδρος της Δ.Κ Πετρούσας και πολίτης αυτού του τόπου συμπαραστέκομαι τους σκληρά και άδικα δοκιμαζόμενους συμπολίτες μου κτηνοτρόφους και διαμαρτύρομαι έντονα προς κάθε κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα να σταματήσει «εδώ και τώρα» το πογκρόμ που υφίστανται από την επίσημη πολιτεία. Επενδυτές είναι και οι κτηνοτρόφοι, δεν είναι ούτε καλαμαράδες, ούτε αργόμισθοι. Επένδυσαν το σύνολο της περιουσία τους, τη ζωή και το μέλλον τους.

Φτάνει πια. Αυτοί που διαχειρίζονται τη δημόσια γη, είτε λέγονται «Υπουργείο», είτε «Περιφέρεια», είτε «Δασαρχείο», οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Παραθέτω στη συνέχεια ορισμένα στοιχεία αναφορικά με τα βήματα που έγιναν προκειμένου να υλοποιηθεί η παραπάνω επένδυση. Στοιχεία που καταδεικνύουν και τη συμπεριφορά της επενδύτριας εταιρείας αλλά και τις παραλείψεις των αρμόδιων αρχών. Παραλείψεις που δημιουργούν το λιγότερο «απορίες».

1. Το Μάιο του 2012 η εταιρεία «Παυλίδης-Υδραμα Α.Ε» καταπατώντας δημόσια κοινόχρηστη γη, κατασκεύασε δρόμο μήκους 400 μ. και πλάτους 10 μ., με υλικά επεξεργασίας μαρμάρου και έκανε αυθαίρετες επεμβάσεις σε υφιστάμενο αγροτικό δρόμο μήκους 850 μ. Χωρίς να ρωτήσει κανένα, χωρίς να πάρει καμία άδεια. Σαν να ήταν τσιφλίκι της. Θεώρησε πιθανόν δεδομένη την εκμίσθωση της έκτασης των 79.000 τ.μ και αποφάσισε από μόνη της να συνδέσει οδικά την έκταση που θα «έπαιρνε», με το μητρικό εργοστάσιο μαρμάρων που βρίσκεται στην παρακείμενη ΒΙΠΕ Δράμας και που θα αποτελούσε την έδρα της.

2. Ύστερα από άμεση έγγραφη καταγγελία μας, η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας έστειλε αγρονόμο τοπογράφο μηχανικό για διενέργεια ελέγχου και αυτοψία. Ο αρμόδιος υπάλληλος σε έκθεσή του διαπιστώνει και καταγράφει την αυθαίρετη καταπάτηση και εισηγείται (αριθ. 9483/31.5.2012 έγγραφο) την έκδοση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής από την Επιτροπή Ελέγχου και Νομιμότητας (Ν. 4061/2012 άρθρα 17,18,19).

3. Η Επιτροπή αυτή είναι σύμφωνα με το νόμο αρμόδια για την προστασία της δημόσιας κοινόχρηστης έκτασης από τους αυθαίρετους καταληψίες. Στο μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε η παραπάνω Επιτροπή, εξέδωσε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής; Επέβαλε πρόστιμο αυθαίρετης κατάληψης; Υποχρέωσε τον αυθαίρετο κάτοχο να αποκαταστήσει τον χώρο που καταπάτησε απομακρύνοντας τα ξενόφερτα υλικά; Πολύ φοβάμαι ότι δεν κινήθηκε καμία απολύτως διαδικασία.

4. Κατόπιν εορτής και αφού διέπραξε όσα παράνομα διέπραξε η εταιρεία σε βάρος της δημόσιας γης, ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «δουλεία γης», δηλ. άδεια διάνοιξης δρόμου σε κοινόχρηστη περιοχή. Το Υπουργείο λαμβάνοντας υπόψη το ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας των κτηνοτρόφων, την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινότητας και τη σχετική έκθεση της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας για το πόσο σημαντική είναι για την επιχώρια κτηνοτροφία η παραπάνω περιοχή, αρνήθηκε να χορηγήσει άδεια διάνοιξης δρόμου (αριθ. 1707/69524/8.11.2012 έγγραφο).

5. Κανένα από τα παραπάνω σοβαρά γεγονότα και συμπεριφορές, δυστυχώς δε λαμβάνεται υπόψη και δρομολογείται ανεμπόδιστα η διαδικασία εκμίσθωσης της έκτασης των 79.000 τ.μ

6. Προκηρύσσεται πλειοδοτικός διαγωνισμός για την εκμίσθωση της έκτασης με ημερομηνία διενέργειας την 5.11.2012. Ύστερα από την παρέμβαση και διαμαρτυρία μας και κυριολεκτικά στο παρά πέντε (2.11.2012) ο διαγωνισμός ματαιώνεται. «Βιάστηκαν» τα αρμόδια όργανα να κάνουν την προκήρυξη, χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για την αλλαγή χρήσης γης. Δεν μπορείς να δίνεις μια έκταση που είναι χαρακτηρισμένη ως «βοσκότοπος» σε κάποιον για να κάνει μονάδα εμφιάλωσης νερού ή οτιδήποτε άλλο.

7. Στις 26.10.2012 φτάνει στο Δήμο Προσοτσάνης το αριθ. 3548/24.10.2012 έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και ζητείται η απόφαση-γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή της χρήσης γης. Στις 2.11.2012 συνεδριάζει το τοπικό συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πετρούσας και ομόφωνα εκφράζεται η άποψη ότι δε πρέπει να γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης και η έκταση να παραμείνει βοσκότοπος. Την ίδια άποψη εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης με συντριπτική πλειοψηφία (23 ναι, 1 κατά, 1 λευκό).

8. Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου (αριθ. 256/30.11.2012) αφού καθαρογράφεται, αποστέλλεται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης στις 10.12.2012. Δυστυχώς όμως, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, κι εκεί «βιάζονται». Στις 3.12.2012 εκδίδεται η υπ αριθ. 4709 απόφαση από τον Γενικό Γραμματέα για την αλλαγή της χρήσης γης. Χωρίς να έχει παραλάβει και να λάβει υπόψη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Όπως όφειλε και ήταν υποχρεωμένος να κάνει. Κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 3 του Ν. 1512/1985.

9. Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο που συνάγεται από τις διατάξεις που μνημονεύονται στην απόφαση αλλαγής χρήσης γης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης είναι οι εισηγήσεις της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε Δράμας σύμφωνα με τις οποίες η παραχώρηση της έκτασης δε βλάπτει την επιχώρια κτηνοτροφία (αριθ. πρωτ. 17179/1.11.2012 και 18106/12.11.2012) Κι αυτό γιατί έρχονται σε πλήρη αντίφαση και αντινομία με την αριθ. 11684/11.7.2012 εισήγηση της ίδιας υπηρεσίας, που έλαβε υπόψη του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα του επενδυτή, για χορήγηση άδειας διάνοιξης δρόμου.

10. Ύστερα από την έκδοση της παραπάνω απόφασης του Γενικού Γραμματέα έγινε εκ νέου προκήρυξη του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ο οποίος και διενεργήθηκε στα μέσα του Ιανουαρίου τρέχοντος έτους. Άμεσα η εταιρεία ξεκίνησε χωματουργικές εργασίες, τις οποίες και συνεχίζει χωρίς καμία διακοπή μέχρι και σήμερα, παράνομα και αυθαίρετα για άλλη μια φορά. Τα πρακτικά μιας δημοπρασίας, η οποία είναι ουσιαστικά άκυρη, μια και ο Γενικός Γραμματέας ανακάλεσε, ύστερα από παρέμβασή μας, ήδη την απόφασή του για την αλλαγή χρήσης γης γιατί εκδόθηκε κατά παράβαση του Νόμου, δεν συνιστούν κανένα τίτλο ιδιοκτησίας, ούτε και δίνουν στον εκμισθωτή το νόμιμο δικαίωμα να κάνει τη παραμικρή εργασία. Σύμφωνα με το Νόμο, κάθε έναρξη εργασιών για την ίδρυση μιας μονάδος, αρχίζει ύστερα από την έκδοση της σχετικής απόφασης εκμίσθωσης και την υπογραφή του μισθωτηρίου συμβολαίου. Μέχρι σήμερα ούτε απόφαση εκμίσθωσης εκδόθηκε και κατά συνέπεια δεν υπογράφηκε κανένα μισθωτήριο συμβόλαιο μεταξύ της εταιρείας και του εξουσιοδοτημένου οργάνου του Δημοσίου. Ζητήθηκε η συνδρομή της Περ. Ενότητας Δράμας, του Εισαγγελέα και της Αστυνομίας, προκειμένου με τη παρέμβασή τους να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Δυστυχώς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και χωρίς καμία διακοπή.

11. Τελειώνοντας, επιθυμώ να σας εκφράσω μια εύλογη απορία. Με δεδομένες τις έντονες και δικαιολογημένες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων αλλά και την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, γιατί δεν υποδείχτηκε στην εταιρεία να υλοποιήσει την επένδυσή της κατασκευάζοντας ένα αγωγό και μεταφέροντας το πόσιμο νερό από τη γεώτρηση σ’ ένα από τα άδεια γήπεδα της ΒΙΠΕ Δράμας, που γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε και υπάρχει, χτίζοντας όσες μονάδες εμφιάλωσης επιθυμεί ή χρειάζεται; Η απόσταση δεν είναι μεγάλη και λόγω υψομετρικής διαφοράς το νερό θα καταλήγει εκεί με φυσική ροή. Τα έξοδα κατασκευής ενός τέτοιου δικτύου θα είναι πολύ λιγότερα απ’ αυτά που θα απαιτηθούν για να ισοπεδωθεί μια κακοτράχαλη και μεγάλη έκταση 79.000 τ.μ, να περιφραχτεί, να γίνει οδικός άξονας και ότι άλλες εργασίες απαιτούνται. Το νερό που πίνουμε όλοι μας μεταφέρεται με αγωγούς πολλές φορές δεκάδων χιλιομέτρων. Και δε χρειάζεται για να το εξασφαλίσουμε, να χτίζουμε τα σπίτια μας πάνω και γύρω από τις πηγές.”

Ο πρόεδρος της Δημοτική Κοινότητας Πετρούσας

Αθανάσιος Μάττας