11 Νοε 2012

Χρήστος Αηδόνης: Τώρα! ρήξη με τον παρασιτισμό και ρευστότητα στην αγορά


Σημερινή συνέντευξη του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Δράμας, Χρήστου Αηδόνη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δράμας και τ.Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Χρήστος Αηδόνης, σε σημερινή συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, μεταξύ άλλων δήλωσε:


Ε.Τ:Η ψηφοφορία των μέτρων, προκάλεσε ανεμοστρόβιλο στο ΠΑΣΟΚ. Πολλοί μιλούν για αποσύνθεση και υποστηρίζουν ότι αυτή η κρίση μπορεί να είναι και η τελευταία. Εσείς τι λέτε;

Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει δημόσια, πως η κρίση που διέρχεται η χώρα, είναι πρωτίστως κοινωνικο-πολιτική και δευτερεύοντος οικονομική. Οι παθογένειες πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους. Αυτές οι στρεβλώσεις που έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή μας κουλτούρα, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η αδήλωτη εργασία και άλλα φλέγοντα ζητήματα, είναι καταστροφικά κομμάτια της καθημερινότητας μας. Η ευθεία ρήξη με αυτά σε συνδυασμό με δημοσιονομική προσαρμογή είναι η λύση στο τεράστιο πρόβλημα της πατρίδας μας. Μόνο έτσι θα έρθει ανάκαμψη. Σε αυτό το κομβικό ζήτημα, τα κόμματα ως ενεργοί φορείς πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Όσο αυτό δεν συμβαίνει και αυτό φυσικά ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, η μόνη οδός θα είναι της αποσύνθεσης.


Ε.Τ.:Είστε υπέρ της ενίσχυσης της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ή υπέρ της αποχώρησης όπως κάποιοι συνάδελφοί σας υποστηρίζουν δημοσίως;

 Το ΠΑΣΟΚ σαφώς στηρίζει την τρικομματική κυβέρνηση. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, σε συνέχεια εκλογικής διαδικασίας και με ορίζοντα τετραετίας. Η ουσία, όμως δεν βρίσκεται στα πρόσωπα και στον αριθμό αυτών, αλλά στις πολιτικές. Σήμερα χρειάζεται ρήξη με τον παρασιτισμό και ρευστότητα στην αγορά μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης. Αυτό δεν συμβαίνει. Έχουν περάσει 4 μήνες και βλέπουμε για μία ακόμη φορά, να μην υπάρχει βούληση για τη διοχέτευση του χρήματος στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας μας. Δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα σκληρά μέτρα χωρίς ταυτόχρονη ανάπτυξη, στραγγαλίζουν την κοινωνία. Η συμμετοχή μας πρέπει να δίνει έμφαση σε αυτά. Αυτό είναι το αίτημα του λαού μας.

Ε.Τ.:Ο Α. Λοβέρδος αμφισβήτησε δημοσίως τον Ευ. Βενιζέλο και ο ίδιος ο πρόεδρος απάντησε "έλα να τα πούμε στο συνέδριο τον Φεβρουάριο...". Το ερώτημα είναι μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και να ανασυνταχθεί με πρόεδρο τον Ευ. Βενιζέλο;

Το ΠΑΣΟΚ, έχει τεράστια ευθύνη απέναντι στην κοινωνία. Οφείλει να απαντήσει στις μεγάλες εθνικές προκλήσεις. Διαισθάνομαι πως ακόμη δεν είναι αντιληπτό από τα κορυφαία στελέχη του, πως συμπεριφορές και νοοτροπίες του παρελθόντος, περισσεύουν στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Ένα συνέδριο χωρίς στρατηγική τοποθέτηση, δηλαδή χωρίς ατζέντα με συγκεκριμένες απαντήσεις στα μεγάλα εθνικά θέματα, δεν θα προσφέρει. Η κοινωνία περιμένει από εμάς δράσεις που φέρνουν ελπίδα και προοπτική. Για αυτά κρινόμαστε. Και ο χρόνος που έχουμε δεν είναι πολύς.

Ε.Τ.:Σε μία φάση που συζητείται η μετάβαση του πολιτικού συστήματος σε διπολικό, η συζήτηση για την ανασύνταξη της κεντροαριστεράς προϋποθέτει ή όχι την ύπαρξη του ΠΑΣΟΚ;

Η ιδεολογία προσδιορίζεται από πράξεις. Όταν οι πράξεις είναι ανακόλουθες με τον αυτοπροσδιορισμό σου, τότε τα λάβαρα και οι βαρύγδουπες δηλώσεις γίνονται απλά δημαγωγίες. Κλασικό παράδειγμα, εν μέσω κρίσης, σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν οι δράσεις του οποιουδήποτε πολιτικού φορέα, αποδείξουν στον βασικό κοινωνικό ιστό, πως νοιάζονται και επιτυγχάνουν απτά αποτελέσματα που βελτιώνουν την καθημερινότητα και φέρνουν αισιοδοξία, τότε σίγουρα θα επέλθει και η λεγόμενη ανασύνταξη των υγιών πολιτικών δυνάμεων που σήμερα «περιφέρονται», έρμαια των κομματικών ανακολουθιών.

Ε.Τ.:Μπορεί η κυβέρνηση να μπει στη φάση της τελικής διαπραγμάτευσης αλλά και της υλοποίησης των μέτρων με 153 βουλευτές;

Το σύνταγμά μας, προβλέπει να μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί με 153 βουλευτές. Είναι δικλείδα ασφαλείας για τις περιπτώσεις που υπάρχουν στη βουλή ανώριμες πολιτικές καταστάσεις. Αυτό συμβαίνει σήμερα. Κάποιοι δεν θέλουν να συμμετέχουν στη διακυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ..και προτιμούν να πετούν πέτρες αντί να διαβάζουν την λαϊκή ετυμηγορία των εκλογών που απαιτούσε συνεργασία και εθνική ομοψυχία, επιτέλους. Κάποιοι άλλοι όπως η Χρυσή Αυγή, προτάσσουν τη βία ως αντίμετρο στα προβλήματα του τόπου.

Για αυτά τα φαινόμενα, το σύνταγμά μας, προβλέπει και προστατεύει από το χάος. Η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση, ασφαλώς στέλνει μήνυμα και εντός και εκτός της χώρας. Όμως αυτή επιτυγχάνεται όταν αποφασίζουμε όλοι μαζί προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε. Σήμερα αποφασίζουμε για νέα μέτρα με την πλάτη στον τοίχο, χωρίς ανάπτυξη. Για αυτό ευθύνεται και η αντιπολίτευση που δεν συμμετέχει στη ρήξη με το κατεστημένο και η κυβέρνηση που δεν προχωρά άμεσα στη λήψη αποφάσεων.


Από το γραφείο τύπου
Χρήστου Αηδόνη
Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Δράμας