18 Οκτ 2012

Ογκώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη Θράκη!


Ογκώδεις μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιηθήκαν το πρωί της Πέμπτης σε ολόκληρη τη Θράκη, με εργαζόμενους, εμπόρους, βιοτέχνες, άνεργους και συνταξιούχους να βγαίνουν στους δρόμους κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.


Τα καταστήματα, στο σύνολό τους, παρέμειναν κλειστά σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Έβρο ενώ πορείες πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών κατά μήκος της Θράκης.

Ξάνθη:
Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης ομάδες περιφρούρησης πραγματοποιούσαν ελέγχους στους δρόμους της πόλης ώστε να παραμείνουν στο σύνολό τους κλειστά τα καταστήματα, όπως είχε αποφασίσει ο εμπορικός κόσμος.

Οι διαδηλωτές, που ξεπέρασαν τους 2.000, συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης και πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.  Κλειστά παρέμειναν και τα καφέ μπαρ της Ξάνθης, τα οποία άνοιξαν σταδιακά λίγο μετά το μεσημέρι.

Δεν σημειώθηκαν ευτράπελα ή επεισόδια, ενώ στην πορεία συμμετείχαν και οχήματα του δήμου, καθώς το παρών έδωσαν και οι δημοτικοί υπάλληλοι.

Κομοτηνή:
Κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα και στην Κομοτηνή, με τους επιχειρηματίες να συγκεντρώνονται στα γραφεία της ΟΕΒΕ, πραγματοποιώντας πορεία προς την έδρα της Περιφέρειας ΑΜΘ, ενώ μετά κατευθύνθηκαν προς την Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Την ίδια ώρα αντίστοιχες συγκεντρώσαν έλαβαν χώρα έξω από το Εργατικό Κέντρο Ροδόπης, από εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές, συνταξιούχους, άνεργους, νοσοκομειακούς γιατρούς, δικηγόρους και μηχανικούς. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικά σημεία της Κομοτηνής.

Αλεξανδρούπολη:
Σε κινητοποιήσεις προχώρησε και η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου, συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.., η οποία κάλεσε όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να πάρουν μέρος στη πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις. Πορείες και μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία, με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.