20 Οκτ 2012

Διάσωση των Λουτρών Ελευθερών


Συνάντηση για περιήγηση στα Λουτρά των Ελευθερών οργανώνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Πολιτών για την διάσωση των Λουτρών

που δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της ΑΕΝΑΚ και ιδιώτη για την αξιοποίησή τους. Τόπος της συνάντησης είναι το Εστιατόριο των Λουτρών και στόχος να γίνει μια περιήγηση και φωτογράφηση των ιστορικών κτιρίων που κινδυνεύουν με κατεδάφιση.

Παράλληλα, η Επιτροπή ζητά από τον δήμαρχο Παγγαίου και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να πάρουν ανοιχτά θέση, όσον αφορά την τύχη των Λουτρών Ελευθερών και δη των κτιρίων αυτών. Όπως επισημαίνουν οι πολίτες, σε ανακοίνωσή τους, η όλη συζήτηση που έχει ανοίξει στα τοπικά ΜΜΕ και στην κοινωνία αφορά στα τρία κτίρια του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου, που έχουν προταθεί να κηρυχθούν διατηρητέα μνημεία, δηλαδή το ξενοδοχείο «Αμφίπολις», το ξενοδοχείο «Παγγαίο» και το Εστιατόριο.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης ζητώντας να μάθει αν δικαιούται μία ιδιωτική εταιρία, η οποία εισέρχεται στα Λουτρά Ελευθερών ως εκμισθώτρια, να προβαίνει σε παρεμβάσεις, που καταλήγουν να αλλοιώνουν, ή να καταστρέφουν πλήρως το φυσικό τοπίο και ποια τύχη θα πρέπει να έχει η σύμβαση που υπογράφηκε, σε περίπτωση που το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (στις 25 Οκτωβρίου) κρίνει ως διατηρητέα μνημεία τα υφιστάμενα κτίρια των Λουτρών Ελευθερών.