28 Σεπ 2012

Κατάληψη της εθνικής οδού Δράμας-Ξάνθης στο ύψος του Νικηφόρου


Στο μπλόκο και τη συμβολική κατάληψη της εθνικής οδού Δράμας-Ξάνθης στο ύψος του Νικηφόρου, που πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης 27/9 ο σύλλογος γονέων και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Αδριανής-Νικηφόρου,

διαμαρτυρόμενοι για την απαίτηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ να καταβάλλουν οι μαθητές ολόκληρο εισιτήριο για τη μεταφορά τους, παρευρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος.


Ο κ. Ξανθόπουλος ενημέρωσε τους γονείς και τους μαθητές για τα δεδομένα που ισχύουν στο θέμα των μαθητικών μετακινήσεων επισημαίνοντας πως, σύμφωνα με το νόμο, ισχύει για όλους τους μεταφορείς η παράταση των περσινών συμβάσεων. Τόνισε μάλιστα πως με αυτά τα δεδομένα ούτε το αστικό ΚΤΕΛ ούτε τα ταξί αρνούνται να μετακινούν δωρεάν τους μαθητές και το πρόβλημα δημιουργείται αποκλειστικά από τη στάση την οποία επέλεξε να τηρήσει το υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Δράμας. Κάλεσε μάλιστα τους μαθητές να επιβιβάζονται στα λεωφορεία και να απαιτούν να μετακινούνται δωρεάν όπως το ισχύον νομικό πλαίσιο επιβάλλει.

Μετά την παρέμβαση του Αντιπεριφερειάρχη η κατάληψη της εθνικής οδού έληξε και ο δρόμος παραδόθηκε στην κυκλοφορία.

Σχετικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΚΤΕΛ Ν. Δράμας ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε: «Δε θέλω να σταθώ ούτε στους χαρακτηρισμούς ούτε στο ύφος της ανακοίνωσης. Δεν έχουν νόημα οι προσωπικές επιθέσεις όταν υπάρχουν τόσο σημαντικά προβλήματα προς επίλυση. Η ουσία του ζητήματος είναι πως οι όροι μεταφοράς των μαθητών δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια ούτε του ΚΤΕΛ, ούτε του Αντιπεριφερειάρχη, ούτε του Περιφερειάρχη. Υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει πως για την τρέχουσα σχολική περίοδο η αρμοδιότητα περνά στις Περιφέρειες και το καθεστώς των μετακινήσεων θα παραμείνει όπως και πέρσι με παράταση των σχετικών συμβάσεων. Με άλλα λόγια όποιοι φορείς εκτελούσαν δωρεάν τη μεταφορά μαθητών με μαθητικά δελτία, όπως το ΚΤΕΛ, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να το κάνουν. Άλλωστε να μην ξεχνάμε πως ανάλογο καθεστώς ισχύει και για το αστικό ΚΤΕΛ ή τα ταξί τα οποία μισθώνονται για μεταφορά μαθητών, όπου επίσης είχαμε την αυτόματη παράταση των σχετικών συμβάσεων χωρίς να υπάρχουν ανάλογα προβλήματα».