28 Σεπ 2012

Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στους μαθητές

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων σε μαθητές σχολείων, εξήγγειλε ο υφ. Παιδείας, Θ. Παπαθεοδώρου, μαζί με τον με τον Πρόεδρο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου κ. Γ. Πατούλη, Δήμαρχο Αμαρουσίου.

Υπογράφηκε χθες η συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με το Διαδημοτικό Δίκτυο, με σκοπό τη δημιουργία δράσεων πρόληψης και προαγωγής υγείας στα σχολεία καθώς και την ανάπτυξη Δικτύου Κοινωνικής φροντίδας σε θέματα υγείας για τους μαθητές.

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με γιατρούς του Δικτύου και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με συνεργασία με τις περιφερειακές διευθύνσεις του Υπουργείου θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα με τρεις άξονες, από το οποίο θα προκύψουν τα πρώτα επιλέξιμα σχολεία, που θα ενταχθούν σε πιλοτικό πρόγραμμα, για την ολοκλήρωση των δράσεων.

Οι άξονες του προγράμματος αφορούν:
  • Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, και δημιουργία καρτέλας του μαθητή με παροχή δωρεάν διαγνωστικών εξετάσεων  (καρδιολογικές, οδοντιατρικές, σκολίωσης, κώφωσης, κ.ά.).
  • Πρόληψη υγείας η οποία θα επιτυγχάνεται μετά την έγκαιρη εκπαίδευση του μαθητή και του εκπαιδευτικού στις Πρώτες Βοήθειες.
  • Έντυπη ενημέρωση των μαθητών με χρήσιμες πληροφορίες.

Ο κ. Πατούλης τόνισε με τη σειρά του τη σπουδαιότητα μιας τέτοιας συνεργασίας για την πρόληψη Υγείας των παιδιών,  την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη  στην περίοδο αυτή. Επισήμανε ότι το διαδημοτικό δίκτυο διαθέτει δομές Υγείας σε 160 Καλλικρατικούς Δήμους οι οποίες-μέσα από κοινωνικά Ιατρεία και πάντα υπό την επίβλεψη και στήριξη του Υπουργείου Παιδείας- θα επιδιώξουν όχι να θεραπεύσουν αλλά να κρατήσουν υγιείς τους πολίτες και ειδικά τους μαθητές.

Πηγή: minedu.gov.gr