13 Ιουλ 2012

Καταστροφή ληγμένων φυτοπροστατευτικών


Σκευάσματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έληξαν ή ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους και δεσμεύτηκαν από ανενεργούς Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ως επικίνδυνα για την Δημόσια Υγεία θα απομακρύνει από τη Δευτέρα 16 Ιουλίου και για λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της, η ΕΑΣ Δράμας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δράμας, η διαδικασία θα γίνει σε συνεργασία με Εταιρεία πιστοποιημένη για το έργο αυτό.

Όσοι καλλιεργητές - χρήστες ή έμποροι φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατέχουν φυτοφάρμακα  που έληξαν ή ανακλήθηκε η άδεια κυκλοφορίας τους μπορούν να τα μεταφέρουν στους χώρους της ΕΑΣ Δράμας για να παραδοθούν για ασφαλή καταστροφή στην εξουσιοδοτημένη εταιρεία, ανακοινώνει η Ένωση.

Ειδικότερα, καλούνται οι καλλιεργητές νωπών οπωροκηπευτικών, των οποίων τα προϊόντα μπορεί να επιβαρυνθούν με ανεπιθύμητα υπολείμματα σε ενδεχόμενη χρήση τέτοιου είδους φυτοπροστατευτικών προϊόντων (και να κινδυνεύουν με κυρώσεις), να συμμορφωθούν στην έκκληση της Ένωσης της Δράμας.

Επιπλέον, ενημερώνονται οι καλλιεργητές ότι σύμφωνα με τα άρθρα 9,10 του νόμου 4036/12 η εισαγωγή, κατοχή, εμπορία ή χρήση μη εγκεκριμένων ή ληγμένων φυτοφαρμάκων επισύρει αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το κόστος της καταστροφής βαρύνει τους κατόχους και ανέρχεται στα 2,3 ευρώ το κιλό, χωρίς ΦΠΑ.