25 Ιουλ 2012

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Ξηροπόταμος 2012»


Ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου, πραγματοποιεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, το “20ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών”

στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου, στις 4 και 5 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων από το Ισραήλ (Ayalot hanegev israel), την Κίνα (Fanguiling dance training school), καθώς επίσης και τεσσάρων Ελληνικών παραδοσιακών χορευτικών ομάδων:

Ομάδα Ελληνικού Λαϊκού Χορού Δήμου Καλλιθέας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών "Ο Έβρος"
Πολιτιστικό Σωματείο "Χοροστάτες"
Λύκειο των Ελληνίδων Δράμας

Στην τελετή έναρξης το Σάββατο 4 Αυγούστου και ώρα 20:30 τα παιδιά του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου θα παρουσιάσουν ένα μουσικοχορευτικό θέαμα, με θέμα την εποχή της τουρκοκρατίας μέχρι την επανάσταση του 1821.

Το φεστιβάλ θα κλείσει την Κυριακή 5 Αυγούστου με μια μεγάλη συναυλία με τους Πέτρο Γαϊτάνο, Χρόνη Αηδονίδη , Αρετή Κετιμέ, και τον Βασίλη Σερμπέζη με τίτλο

«Με καράβι την Ελλάδα»

Ο Πέτρος Γαϊτάνος θα αγκαλιάσει ερμηνευτικά όλες τις περιοχές της Ελλάδας και θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια από τη Μακεδονία, τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, Κρητικά και νησιώτικα, αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Ο κορυφαίος ερμηνευτής και δάσκαλος Χρόνης Αηδονίδης, θα τραγουδήσει τραγούδια από τη Θράκη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπως και τραγούδια από την Πόλη και τη Μικρά Ασία.

Η αγαπητή, νέα και ταλαντούχα τραγουδίστρια Αρετή Κετιμέ θα ενταχθεί στην παρέα για να παίξει με το σαντούρι της και να τραγουδήσει με τη γλυκιά φωνή της.

Ο αξιόλογος ερμηνευτής της παραδοσιακής μουσικής και καθηγητής πανεπιστημίου Βασίλης Σερμπέζης θα ερμηνεύσει τραγούδια, της Ηπείρου, της Ρούμελης του Μοριά και Σαρακατσάνικα.

Η συναυλία θα είναι χωρισμένη σε ενότητες ανάλογα με τις περιοχές που θα ακουστούν, ενώ στο τέλος όλοι οι συντελεστές μαζί, μουσικοί και τραγουδιστές επί σκηνής θα κρατήσουν το κέφι και το γλέντι με τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Η βραδιά θα γεμίσει από νότες, ήχους, ρυθμούς και στίχους της αιώνιας Ρωμιοσύνης, από τα λόγια και τις μελωδίες- τα μεράκια του Έλληνα, δημιουργίες που πέρασαν από το αποστακτήριο των αιώνων και της ζωής ενός αξιόλογου και σημαντικού Γένους της παγκόσμιας παράδοσης, που κατάφερε να διατηρήσει την τεράστια ποικιλία των αποχρώσεων της έκφρασής του μέσα στο χρόνο.

Σκηνοθεσία, διεύθυνση παραγωγής, επιμέλεια Πέτρος Γαϊτάνος.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:30 με γενική είσοδο 5€.

Σας περιμένουμε όλους.