1 Ιουν 2012

Οι 18 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας - Συντάξεις, επιδόματα, μισθοί...

Η Νέα Δημοκρατία είναι δύναμη Ανάκαμψης – Σταθερότητας- Επαναδιαπραγμάτευσης – Δικαιοσύνης - Ασφάλειας.

Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και του επιδόματος των πολυτέκνων στα επίπεδα του 2009, επέκταση του επιδόματος ανεργίας στα δύο χρόνια, έκτακτο επίδομα 


...ανεργίας και για μη μισθωτούς, προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αφορολόγητο στα 8.000 μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, είναι ορισμένες από τις 18 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία και την κοινωνία που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς την Πέμπτη 31 Μαΐου στο ΕΒΕΑ. 

Οι 18 προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι εφικτές, ρεαλιστικές και συνεκτικές και όλες μαζί μπορούν να διασφαλίσουν τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ, να αλλάξουν την οικονομική πολιτική της ασφυξίας, να  δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να αποκαταστήσουν την κοινωνική συνοχή.

Πιο αναλυτικά:

Στα μέτρα που απαιτούν διαπραγμάτευση με τους δανειστές η Νέα Δημοκρατία προτείνει και θα διεκδικήσει:

1. Αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και πολυτεκνικών επιδομάτων στα επίπεδα του 2009 και των ειδικών μισθολογίων και αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν από το κούρεμα του χρέους φυσικά πρόσωπα (ομολογιούχοι) και ασφαλιστικά ταμεία.

2. Επέκταση του επιδόματος ανεργίας κατά ένα χρόνο ακόμα, στα δύο χρόνια, με προγράμματα επανεκπαίδευσης και αξιοποίηση αδιάθετων κοινοτικών κονδυλίων.

3. Έκτακτο επίδομα ανεργίας και για μη μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους ή καταστηματάρχες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους.

4. Να ρυθμιστούν με μετακύλιση στην επόμενη διετία οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις (ΕΤΑΚ του 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και 2011), των επομένων μηνών ώστε να μην ξεπερνούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος.

5. Να μην πέσουν άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα με πάγωμα μισθών μέχρι να υπάρξει συμφωνία εργοδοτών-εργαζομένων. Στήριξη των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Επαναφορά της «μετενέργειας» στα προηγούμενα χρονικά όρια, δηλαδή στους 6 μήνες (από τους 3 μήνες που είναι τώρα).

6. Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων, σταδιακή άνοδος του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 το 2013 και στις 10.000 το 2014.

7. Αντικατάσταση του χαρατσιού από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ, υποφερτό από όλους.

8. Μείωση των φορολογικών συντελεστών σταδιακά, με μείωση του φόρου για εταιρίες και επιχειρήσεις στο 15% για την επόμενη χρονιά, άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από 23%) και εν συνεχεία (τις επόμενες τρεις χρονιές), τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ στο 19%, 9% και 5% καθώς και σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32% (από 45% που φτάνει σήμερα).

9. Η περικοπή 11,7 δισεκατομμυρίων δημοσίων δαπανών για το 2012-13 να επεκταθεί για δύο ακόμα χρόνια, ως το 2016 τουλάχιστον. Στον προϋπολογισμό του 2013 θα θεσπίσουμε περικοπές 3,5 δισεκατομμυρίων κι όχι 7,5 όπως θα συνέβαινε αν το πρόγραμμα είχε διετή διάρκεια.

10. Το πλεονάζον προσωπικό από οργανισμούς του Δημοσίου που συγχωνεύονται και καταργούνται να μην απολύεται, αλλά να μπαίνει σε ειδικό καθεστώς για τρία χρόνια τουλάχιστον, όπου θα λαμβάνουν βασικό μισθό και εργοδοτικές εισφορές τα Ταμεία.
Στα μέτρα που δεν απαιτούν διαπραγμάτευση με τους δανειστές η Νέα Δημοκρατία προτείνει και θα διεκδικήσει:

11. Μέτρα για τους δανειολήπτες, με ρύθμιση αποπληρωμής χρεών των νοικοκυριών σε τράπεζες, ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά ποσοστό 30% του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Κι εφ' όσον έχουν χάσει την εργασία τους ή την επιχείρησή τους, να μπορούν να πληρώνουν μόνο τόκους για δύο ή τρία χρόνια.

12. Αναστολή των συνεπειών εγγραφής στον Τειρεσία για όσους γράφτηκαν την τελευταία διετία.

13. Εξασφάλιση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και ειδικότερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η ρευστότητα αυτή θα προέλθει από το ειδικό εργαλείο ρευστότητας, που θα δημιουργηθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας με εγγυοδοσία από τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ, με κεφάλαια που θα περισσέψουν από την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με ειδικά προγράμματα καθώς και με κίνητρα επιστροφής των καταθέσεων. Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, βασικός μηχανισμός αποκατάστασης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, είναι η επιστροφή των καταθέσεων και στηρίζουμε την πρόταση του Ιταλού Πρωθυπουργού Μόντι, για πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησής τους, ώστε να αποτραπεί η συνεχής αιμορραγία από τις χώρες του Νότου, στις χώρες του Βορρά.

14. Εφαρμογή του αναγκαίου και δίκαιου συμψηφισμού οφειλών από και προς το Δημόσιο, που θα απελευθερώσει και ρευστότητα για την αγορά.

15. Άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

16. Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και πέρα από τις προβλέψεις της δανειακής σύμβασης.

17. Αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας του πολίτη με ανακοπή της λαθρομετανάστευσης, καλύτερη φύλαξη συνόρων, απομάκρυνση των λαθρομεταναστών από τα αστικά κέντρα, «χτύπημα» του παρεμπορίου και μαζικό επαναπατρισμό των λαθρομεταναστών καθώς και «χτύπημα» του οργανωμένου εγκλήματος και αποκάλυψη των κουκουλοφόρων.

18. Επίσπευση της ανακήρυξης της ΑΟΖ ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον υποθαλάσσιο ενεργειακό πλούτο μας.

Με το παραπάνω λοιπόν πρόγραμμά της  «Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει εμπράκτως για μια ακόμη φορά πως έχει ένα εφαρμόσιμο και πραγματικό σχέδιο για την Αναγέννηση της Πατρίδας, για να βγει η χώρα και η κοινωνία από την κρίση, για να επανέλθει σε όλους τους Έλληνες το αίσθημα της Εθνικής Υπερηφάνειας. Η πολιτική πράξη δεν μπορεί να βασιστεί σε έπεα πτερόεντα. Οι «πολιτικάντικες» λογικές τούτες τις κρίσιμες για τον τόπο μας στιγμές είναι επικίνδυνες. Μου είναι αδιανόητο ότι κάποια πολιτικά επιτελεία επενδύουν ακόμη και σήμερα στη λογική του «λεφτά υπάρχουν». 

Η Νέα Δημοκρατία έχει το κουράγιο να λέει την αλήθεια στους πολίτες και προτείνει λύσεις που πατούν στην πραγματικότητα και οδηγούν στη διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βάλει την Ελλάδα σε ένα νέο, σταθερό και ασφαλή δρόμο. Δεσμευόμαστε για αυτό! Στις 18 Ιουνίου ξεκινάμε να το κάνουμε πράξη!»

Με εκτίμηση 
Δημήτρης Κυριαζίδης