27 Μαΐ 2012

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Β. : ΑΚΟΥΜΕ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Του Μάνδαλου Παναγιώτη. E-mail: panosmandalos@yahoo.gr.

Ακούσαμε έκπληκτοι τον πρόεδρο του ΣΕΒ για τις προτάσεις του για το κούρεμα του Ελληνικού χρέους και της ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας.


Εύλογο ερώτημα! Μα κύριε πρόεδρε, εσείς από την πρώτη στιγμή, ζητάτε κόψιμο μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για να αποπληρωθεί το….δημόσιο χρέος. 

Δεν είπατε όμως ποτέ τίποτα για το ποιος το δημιούργησε. Δεν αναφέρατε ποτέ για το πάρτι των δις ευρώ που καταναλώθηκαν από τους συναδέλφους σας κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες. 

Δεν είπατε τίποτα για τις επιδοτούμενες επιχειρήσεις βιομηχάνων συναδέλφων σας που αφού καρπώθηκαν δις σε επιδοτήσεις εδώ στην Θράκη, οι βιομηχανίες δεν λειτούργησαν ποτέ. 

Δεν είπατε τίποτα για τις τιμές των προϊόντων σας, που ενώ σε χώρες με διπλάσιους μισθούς είναι φθηνότερα εδώ είναι ακριβότερα( γάλα, τυροκομικά), δεν είπατε τίποτα για τον τουρισμό που ήταν από τους ακριβότερους προορισμούς στην Ευρώπη, η Ελλάδα. Έχουμε το ακριβότερο αεροδρόμιο μετά το Χίθροου στην Ευρώπη σε ναύλα και δασμούς και αυτό είναι ιδιωτικό και μάλιστα…..Γερμανικό.

Δεν μιλάμε για την βενζίνη. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες έχουμε την ποιο ακριβή προ φόρων βενζίνη και το τονίζω προ φόρων. Από την στιγμή που αποκρατικοποιήθηκε μόνο αυξήσεις έχουμε και ίδιες σχεδόν τιμές. Που είναι η ανταγωνιστικότητα;

Δεν είπατε τίποτα για τα δις σε επιδοτήσεις στην Ελληνική ναυτιλία που στο τέλος για να πας στην Σαμοθράκη είναι ακριβότερα από το να πας και να έρθεις δυο φορές στην Ιταλία. Και φυσικά δε είπατε τίποτα για τις εργολαβικές τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα, για το πόσο κόστισε και έπρεπε να κοστίσει η Εγνατία οδός με όλα τα παιχνίδια των εργολάβων, για τις τιμές της διασκέδασης(καφέ, ποτό, κλπ, αφού θέλουμε ο τουρίστας να έρθει πρέπει να έχουμε και φιλικές και προσιτές τιμές ) και όλα αυτά ήταν μέχρι σήμερα στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης εδώ και 40 χρόνια εκβαθύνεται και ακόμα σχεδόν είναι στα 6 μέτρα. Την τελευταία φορά πριν δυο μήνες η εργολαβία το άφησε γιατί δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη……βράχου. 

Το μόνο που προτείνεται είναι μείωση των μισθών και των συντάξεων. 

Και δεύτερη ερώτηση. Μέχρι τώρα η φοροδιαφυγή είναι στα ύψη, Θα ρωτήσω κάτι. Πόσα από τα δις αυτά ευρω στην Ελβετία και στους άλλους φορολογικούς παραδείσους είναι από τους μισθωτούς των 700 ευρώ, που τώρα έγιναν 590! Και φυσικά θα ρωτήσω ακόμα κάτι. Μέχρι τώρα πήραμε 6 δόσεις ( η 6η μόλις εγκρίθηκε) και οι 5 πήγαν για αποπληρωμή τόκων  και όχι για τις ανάγκες του κράτους. Αν λοιπόν δεν γίνει κούρεμα ή όπως δημοφιλώς λέγεται στα Ελληνικά ‘Hair cut’τότε πόσα δάνεια θα πάρουμε για να πληρώνουμε μόνο τους τόκους; Η ελληνική βιομηχανία πεθαίνει και εσείς θέλετε κόψιμο μισθών. Θα έλεγα κάτι. Το καπιταλιστικό σύστημα βασίζεται στην αγορά και στην ζήτηση. 

Ερώτηση! Aν δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη, πως θα υπάρξει ανάπτυξη και άρα κίνηση κεφαλαίων;  Πως θα υπάρξει αγορά; Πως θα υπάρξει ανάπτυξη; Μήπως ακριβώς αυτό είανι το ζητούμενο; Να μην υπάρξει τίποτα αλλά απόλιτη φτώχια όπως στις χώρες που μας προτείνεται; Και αν πραγματικά όπως μας λέτε οι χαμηλοί μισθοί είναι μοχλός ανάπτυξης τότε γιατί η Βουλγαρία, η Ουγκάντα και άλλες χώρες με μισθούς πέινας  είναι βυθισμένες στην φτώχια και στην μιζέρια ενώ άλλες όπως η…..φίλη μας η Γερμανία, η Σουηδία, κλπ έχουν ανάπτυξη, με διπλάσιους μισθούς από εμάς;

Που είναι οι επενδύσεις σας, την ώρα που βιομηχανίες, σαν τα ναυπηγία ενώ ιδιωτικοποιήθηκαν περιμένουν την κρατική στήριξη με κρατικές παραγγελίες. Που είναι οι καταγγελίες σας για τα λεφτά που καρπώθηκαν παράνομα διάφοροι φορείς πχ Siemens, αμερικάνικες εταιρίες όπλων σε συσχέτιση με Ελληνικές; Τι έχετε να πείτε για την ναυτιλία όπου ακούτε-ακούτε μιλάμε για το λόμπι των Ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο. Και στην Ελλάδα οι…..Έλληνες εφοπλιστές τι κάνουν, περιμένουν μόνο τις επιδοτήσεις για να βγάλουν τα χρήματα στην Ελβετία και να αφήσουν 4-5 σαπιοκάραβα και τα νησιά χωρίς γραμμές και στην απομόνωση. Βέβαια έχουμε το λόμπι Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου….αλλά στην Ελλάδα βγάζουν τα λεφτά τους και έξω πίνουν τους καφέδες. Βλέπετε ο καφές εδώ κοστίζει ποιο ακριβά απ ότι στο Λονδίνο.

Φυσικά δεν είπατε τίποτα για τα 590 περίπου εκατομ. ευρω του Αλτερ και τα άλλα τόσα του Άλφα που πηγαίνει να υπαχθεί στο άρθρο 99 και τι μέλει γενέσθαι με τα χρωστούμενα και τους απλήρωτους λογαριασμούς καθώς και στις επιπτώσεις των πτωχεύσεων στην οικονομία. Και φυσικά δεν είπατε τίποτα για την ποιότητα των εκπομπών τους και ποια είναι τα άτομα που καρπούνται αυτά τα λεφτά. Μήπως είναι και αυτοί υπαίτιοι σε αυτήν την  άνανδρη επίθεση που δέχεται η Ελλάδα που τόσα χρόνια προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες είναι άχρηστοι και τεμπελχανάδες; 

Μήπως αυτοί που πράγματι ήταν τεμπέληδες λαμόγια και τεμπελχανάδες καρπώθηκαν αυτά τα λεφτά. Πχ ο μισθός της Μενεγάκη σύμφωνα με δημοσιεύματα αγγίζει τα 1,8 εκ. ευρώ για δυο χρόνια. Μήπως από τα πολλά πτυχία παίρνει αυτά τα λεφτά ή πως αφήνουν εκπομπές όπως της Ανίτας Πάνια και άλλες όπου άτομα ξεφτιλίζονται και χλευάζονται στο βωμό της δήθεν τηλεθέασης;  Δεν μιλάμε για τα δελτία ειδήσεων των καναλιών όπου αν θέλεις να πεις κάτι πρέπει να είναι αυτό που αυτοί θέλουν. 

Εμείς ευτυχώς έχουμε περιφερειακούς σταθμούς που σίγουρα προσφέρουν πολύ ποιο ποιοτικά προγράμματα και ειδήσεις από αυτά τα ….πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια. Μόνο ξέρεται να φωνάζετε για τα 10 εκ. ευρώ που έχει χρέος η ΕΡΤ και αυτή την χρονιά θα έχει και κερδοφορία και στο κάτω-κάτω είναι η μόνη που προσφέρει και Ελληνικό πρόγραμμα. Δεν βλέπεις διαφήμιση πχ week end 4 movies λες και ο καραγκιόζης που απευθύνεται σε γιαγιάδες και παππούδες δεν μπορούσε να το πει Σαββατοκύριακο 4 ταινιών, ή Greek idol, κλπ. αποχαύνωση και κακή απομίμηση ξένων παρωδιών. Δεν μιλάμε βέβαια για τις ποιοτικές εκπομπές και σήριαλ Τουρκίας….α, ξέχασα αυτοί έχουν ανάπτυξη 10% με το 50% του πληθυσμού τους σε παράγκες. Αυτήν την ανάπτυξη θέλουμε;

Και φυσικά δεν είπατε τίποτα για τους μισθούς των βουλευτών και  φυσικά δεν μας είπατε κύριε….πρόεδρε πως είναι δυνατόν να περάσει κάποιος με 500 ευρώ με τους φόρους που έχουνε πετσοκόψει και λεηλατήσει τα εισοδήματα. Πως ο υπάλληλος των 500 ευρώ που πληρώνει τα προϊόντα σας σε τιμές Ολλανδίας δεν θα πάρει μίζα για να βγάλει τον μήνα και πως ο καθηγητής δεν θα κάνει μαθήματα για να περάσει τον μήνα του.

Δεν περιμένω να μου απαντήσετε γιατί εσείς εν μέσω κρίσης ζείτε σε κότερα και κάνετε ταξίδια με τζετ, δεν έχετε ποτέ αγοράσει μόνος σας ένα μπουκάλι γάλα, οπότε δεν περιμένω να ξέρεται και τις τιμές. Αλλά καλό θα είναι να ζούμε στην πραγματικότητα και όχι στις λογιστικές και λογισμικές μόνο αξίες.

Και φυσικά δεν μου απαντήσατε ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρέη. Ο κατάκοπος και διασυρμένος Ελληνικός λαός για τα λεφτά που άλλοι τα φάγανε και άλλοι πληρώνουμε; Γιατί μαζί δεν τα ….φάγαμε;

Και τώρα με το 50% δηλαδή θα χαθούμε;

Υ.Γ. Και φυσικά δεν είπατε τίποτα για το υγιές κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και βιοτεχνιών που ολημερίς πασχίζουν να βγάλουν την επιχείρηση τους και κοπιάζουν για το….μεροκάματο πλέον. Δεν μιλάτε για τα μαγαζιά που κλείνουν καθημερινά γιατί μη έχοντας χρήματα κανείς δεν μπαίνει να αγοράσει. Αυτοί βέβαια δεν είναι τις βαθμίδας σας όπως οι πολυεθνικές και δεν σας ενδιαφέρουν, ενώ οι ίδιες οι πολυεθνικές πουλούνε 30-35% ακριβότερα από ότι στην Γερμανία. Εδώ δεν πρέπει να υπάρξει….κόψιμο ή Ελληνικώς λεγόμενο “Hair cut”?