13 Μαΐ 2012

Αυξήσεις στις εγγυήσεις σύνδεσης προτείνει η ΔΕΗ για να κλείσει τις μαύρες τρύπες


Αυξήσεις στις εγγυήσεις σύνδεσης επιδιώκει να επιβάλλει η ΔΕΗ με πρόταση που απέστειλε προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το νέο εισπρακτικό μέτρο προτείνεται από τη ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην εξόφληση των λογαριασμών και οι κλοπές ρεύματος.


Ποιους θα αφορά
Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού ζητά αυξήσεις στις εγγυήσεις σύνδεσης και άμεση είσπραξη της διαφοράς από το λογαριασμό, για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Σύμφωνα με το αίτημα της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού προς τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας η πρόσθετη επιβάρυνση που θα φτάνει μέχρι και έξι φορές την αξία της μηνιαίας κατανάλωσης θα αφορά όσους έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς (συμπεριλαμβάνονται και όσοι δεν πλήρωσαν το χαράτσι για τα ακίνητα και έχουν παρέλθει οι 80 ημέρες) σε όσους έχουν επανασυνδέσει το ρεύμα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με την πρόταση της ΔΕΗ, η αύξηση της εγγύησης θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους καταναλωτές στην περίπτωση αναπροσαρμογής των τιμολογίων κατανάλωσης.

Αύξηση της εγγύησης θα επιβάλλεται και:
1. εάν το ποσό της εγγύησης απέχει πολύ από το ύψος της πραγματικής κατανάλωσης 
2. εάν εκδίδεται για 2η φορά εντολή διακοπής

Οι προτάσεις προς την ρυθμιστική αρχή ενέργειας γίνονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο κώδικα στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος την ώρα που οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των καταναλωτών ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

ert