5 Μαΐ 2012

Διευκρινήσεις ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα


«Με τον νόμο 4042/2012 δόθηκε η δυνατότητα έκπτωσης στο ύψος του προστίμου στους παλιννοστούντες ομογενείς, ενώ με ερμηνευτική εγκύκλιο που δημοσιοποιεί το ΥΠΕΚΑ γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνει και όλους τους ποντιακής καταγωγής ομογενείς Έλληνες οι οποίοι...


...έχουν αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια, ανεξάρτητα αν στα έγγραφά τους αναγράφεται ρητά η ένδειξη παλιννόστηση», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι «με τον τρόπο αυτό, διευκρινίζεται με τον πλέον καθαρό τρόπο η ασάφεια που είχε προκύψει και δημιουργούσε αντιμετώπιση δύο ταχυτήτων μεταξύ των Ελλήνων ομογενών ποντιακής καταγωγής».


«Οι Έλληνες παλιννοστούντες είναι μια συγκεκριμένη ειδική κατηγορία των οποίων η συνεισφορά στην κοινωνική, πληθυσμιακή και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου οφείλει να αναγνωρίζεται», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι «οι ιστορικοί λόγοι που συντέλεσαν στην οικιστική τους αποκατάσταση οφείλουν να αναγνωρίζονται».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι «με τη ρύθμιση των αυθαιρέτων και τη διαδικασία που συνεπάγεται για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης από εδώ και στο εξής επιχειρήσαμε να θέσουμε μια κόκκινη διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν» και συμπλήρωσε: «Στόχος της ρύθμισης δεν ήταν ούτε η επιβράβευση, ούτε η ενθάρρυνση της αυθαιρεσίας. Ακριβώς το αντίθετο, η ρύθμιση αποσκοπεί στη διευθέτηση μιας υπάρχουσας κατάστασης και η αντιμετώπιση ενός φαινομένου για το οποίο το κράτος έχει διαχρονικά τη δική του μεγάλη ευθύνη».

«Ο ιδιοκτήτης μπορεί να κατοχυρώσει την περιουσία του καταβάλλοντας ένα πρόστιμο, δίκαιο και ανάλογο της ευθύνης που έχει» υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Το περιβάλλον και η κοινωνία αποζημιώνονται μέσω του αντισταθμιστικού περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Όμως το κράτος δεν θα μπορούσε ούτε να αποσιωπήσει ούτε να μη συμπεριλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης, αλλά και τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που για πολλές δεκαετίες συνέβαλλαν στην αυθαίρετη δόμηση», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ υπενθύμισε ακόμη ότι στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα αναγνωρίστηκαν, με αποτέλεσμα την έκπτωση στο πρόστιμο, μια σειρά κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών κριτηρίων.

Πηγή: www.zougla.gr