20 Απρ 2012

Απάντηση του σταθμού “ΣΤΑΡ ΔΡΑΜΑΣ Τ.V.” στην “ΠΟΛΗ+ΖΩΗ”

Με ένα άστοχο δελτίο τύπου η δημοτική παράταξη “ΠΟΛΗ+ΖΩΗ” προβαίνει ακόμη μία φορά σε απροκάλυπτη μικροπολιτική εκμετάλλευση του τηλεοπτικού μας σταθμού με ανυπόστατες συκοφαντίες, αβάσιμες υπόνοιες μεροληψίας και προσωπικές επιθέσεις. 
 
Συγκεκριμένα, προβλήθηκαν από το σταθμό μας, αντιδράσεις άπορων οικογενειών κατά της δημοτικής αρχής λόγω μη θεώρησης των ενταλμάτων από την επίτροπο που αφορούσε σε έκτακτο επίδομα αυτών των οικογενειών για την περίοδο του Πάσχα. 

Λόγω της έντασης που προκλήθηκε, η δημοσιογράφος που πραγματοποίησε το σχετικό ρεπορτάζ εφάρμοσε άρτια τη δημοσιογραφική δεοντολογία, εξασφαλίζοντας προβολή των θέσεων τόσο των απόρων όσο και του Αντιδημάρχου κου Μιχάλη Μλεκάνη, στο πλαίσιο πάντα του ιδίου ρεπορτάζ. 

Λόγω της έντασης που προκλήθηκε από τις οικογένειες, επιβάλλονταν δεοντολογικά η αναμονή από τη δημοσιογράφο εκτόνωσης της έντασης και απομάκρυνσης των οικογενειών, ώστε να εξασφαλισθεί η  νηφάλια τοποθέτηση επί του θέματος του μέλους του δημοτικού συμβουλίου και η προστασία του από λεκτικές επιθέσεις εναντίον του των εξοργισμένων πολιτών. Από την προβολή του σχετικού ρεπορτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό μας προκύπτει ότι πρόκειται για ένα και μοναδικό ρεπορτάζ, το οποίο για τους άνω λόγους πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις.

Η αξιολόγηση του τρόπου καταγραφής της είδησης σύμφωνα με το δελτίου τύπου της δημοτικής παράταξης εμπεριέχει το σαφή υπαινιγμό ότι η δημοσιογράφος θα έπρεπε ενδεχομένως να αποσιωπήσει τις θέσεις των πολιτών, για να μην αξιολογηθεί κατά την αντίληψή τους ως “κωμικοτραγική και σκηνοθετημένη παράσταση”. 

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η δημοσιογραφική διαχείριση και προβολή ενός γεγονότος οφείλει να είναι αντικειμενική και να το αποτυπώνει χωρίς υποκειμενικά κριτήρια με μεθοδευμένους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ελεύθερο ρεπορτάζ υπηρετεί την ενημέρωση του κοινού και δεν μπορεί να αποβλέπει στα κακώς νοούμενα μικροκομματικά συμφέροντα  των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δε φιμώνεται ο δημοσιογράφος στο πλαίσιο κατευθυνόμενης και στρατευμένης δημοσιογραφίας. 

Το ότι το δελτίο τύπου αποβλέπει στην πολιτική εκμετάλλευση του σταθμού με τακτική αλλεπάλληλων στοχευμένων  δελτίων τύπου συνάγεται από τον τρόπο με τον οποίο ο συντάκτης του δελτίου επιδίδεται σε προσωπικές επιθέσεις κατά προσώπων και δεν εστιάζει στην προβολή του γεγονότος. 

Είναι πέραν του δικαιολογημένου συμφέροντος η στηλίτευση προσώπων και η επισήμανση προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων ή η εργασιακή θέση κάποιων προσώπων ως υπόβαθρο μεροληψίας του σταθμού και αποδεικτικό στοιχείο μεθοδευμένης ενημέρωσης. Είναι άδικο για δημοσιογράφους που μέσα σε βάθος χρόνου παγίωσαν δείγματα ανεξάρτητης γραφής να εμφανίζονται ως “πιόνια” της διοίκησης του σταθμού. Αποβλέπουν στον ηθικό εξευτελισμό και συκοφάντηση συγκεκριμένων προσώπων και στην έμμεση δρομολόγηση διαμόρφωσης τηλεοπτικού κλίματος που θα εξυπηρετεί στενά παραταξιακά συμφέροντα. 

Ο σταθμός μας δεν εμφορείται από καμία εμπάθεια εναντίον της δημοτικής παράταξης “ΠΟΛΗ+ΖΩΗ” και είναι άδικο να δημιουργούνται εντυπώσεις, εμπάθειας εκ του μη όντος. 

Ο σταθμός μας θα συνεχίσει παρά τις όποιες επιθέσεις να υπηρετεί την δεοντολογία του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αγνοώντας το κλίμα φόβου που επιθυμεί να δημιουργήσει η συγκεκριμένη δημοτική παράταξη, πολύ περισσότερο σε μία δύσκολη εποχή που θα έπρεπε με αίσθημα ευθύνης να αναδεικνύεται πνεύμα ανωτερότητας με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. 

Με τιμή για την τηλεόραση ΣΤΑΡ
Ο Πρόεδρος κ Δ/νων Σύμβουλος
Γεώργιος Αραμπατζής