4 Απρ 2012

Δημιουργία Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Δράμας

Με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση – επαφή με τους μετανάστες κατοίκους του Δήμου Δράμας με στόχο την σύσταση  και συγκρότηση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Δράμας. Την συνάντηση στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 1 Απριλίου,   χαιρέτησε ο Δήμαρχος  Δράμας Κυριάκος Χαρακίδης ο οποίος έγινε αποδέκτης του συνόλου των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. 


Την συνάντηση αυτή συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Θεόδωρος Μπέσσας ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος για την  σύσταση  του  συμβουλίου. Κατά την διάρκεια της πρώτης αυτής εκδήλωσης ενημέρωσαν τους μετανάστες η κ. Ταρασιάδου Αικατερίνη, προϊστάμενη του τμήματος Κοινωνικής Ένταξης του Νομού Δράμας,, η κ. Παρασκευά Δέσποινα προϊσταμένη του τμήματος Αδειών Διαμονής του νομού Δράμας, η Αστυφύλακας κ. Χαραλαμπίδου Αναστασία από το Τμήμα Ασφαλείας Δράμας και ο κ. Σαραφίδης Θεοφύλακτος υπεύθυνος του γραφείου Αλλοδαπών του Δήμου Δράμας. 

Έργο του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών  είναι η καταγραφή και η διερεύνηση των προβλημάτων  που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου μας ως προς την ενεργό και ισόρροπη συμμετοχή τους στην τοπική και δημόσια ζωή αλλά και ως προς την αποτελεσματική επαφή τους με δημόσιες αρχές και υπηρεσίες καθώς και ως προς την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας μέσα από την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. 

Η συμμετοχή των μεταναστών στο Σ.Ε.Μ. θα βοηθήσει να εκφράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τις κοινωνικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές τους ανάγκες και ανησυχίες. Παράλληλα να ενημερωθούν  για ζητήματα που τους αφορούν, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, την εκπαίδευσης, την υγεία καθώς  για την κοινωνική και πολιτική συμμετοχή τους στην τοπική κοινωνία.

Η προθεσμία  υποβολής υποψηφιοτήτων για την συμμετοχή στο Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών είναι μέχρι την Παρασκευή 6 Απριλίου στο γραφείο αλλοδαπών που βρίσκεται στον πρώτο όροφο του Δημαρχείου. 

Ταυτόχρονα σε 20 περίπου ημέρες με ανακοίνωση που θα εκδοθεί από τον Δήμο της Δράμας θα γίνει η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών προκειμένου να αναδειχθούν τα τέσσερα μέλη που θα εκπροσωπήσουν  του μετανάστες στο ενδεκαμελές Σ.Ε.Μ., το οποίο  θα αποτελείται  από πέντε Δημοτικούς Συμβούλους, τέσσερις εκπροσώπους των μεταναστών και δύο μέλη που δραστηριοποιούνται σε θέματα που αφορούν τους μετανάστες.