6 Απρ 2012

Δεκτή έγινε η τροπολογία σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν σε ιδιώτες

Δεκτή έγινε η τροπολογία σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν σε ιδιώτες, οι οποίοι ανέλαβαν χρεοκοπημένη επιχείρηση.

O  Χρήστος Αηδονης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν.Δράμας και τ.Υφυπουργός Υγείας κατέθεσε τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας  


που αφορά στη «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Νέα εταιρική μορφή – Σήματα – Μεσίτες ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις». Με την συγκεκριμένη ρύθμιση εξοφλείται ο οφειλόμενος φόρος που προέκυψε σε βάρος εργαζομένων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις.  Η τροπολογία έγινε δεκτή σήμερα, μετά από πλήρη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων.

Ο Χρήστος Αηδόνης δήλωσε:

"Με αυτή την τροπολογία δίνεται μια ανάσα σε εκείνους τους εργαζόμενους που ανέλαβαν την υποχρέωση να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις του Δημοσίου. Η συγκεκριμένη τροπολογία ήταν μια δική μου πρόταση που έγινε πράξη με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων οπότε και έγινε δεκτή."

Σε σημερινή του τοποθέτηση ο Αν. Υπουργός Οικονομικών κ. Παντελής Οικονόμου στην ολομέλεια της βουλής σχετικά με το νομοσχέδιο έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«έχει διαπιστωθεί μια διακομματική συμφωνία σε μια τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Αηδόνης σχετικά με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν σε ιδιώτες , οι οποίοι ανέλαβαν χρεοκοπημένη επιχείρηση. Έχει κατατεθεί μάλιστα και στην αρμόδια επιτροπή. Με ενημέρωσε λοιπόν ο κ. Αηδόνης ότι υπάρχει διακομματική συμφωνία. Στο βαθμό λοιπόν που δεν θα διαφωνήσει κάποια πτέρυγα, θα την καταθέσω για να γίνει δεκτή».

Αναλυτικά η τροπολογία όπως κατατέθηκε από τον  κ.Αηδόνη

28/03/2012

Προσθήκη – Τροπολογία

Στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος – Νέα εταιρική μορφή – Σήματα – Μεσίτες ακινήτων – Ρύθμιση θεμάτων Ναυτιλίας, Λιμένων και Αλιείας και άλλες διατάξεις»

Αιτιολογική Έκθεση

Με την παρούσα ρύθμιση εξοφλείται ο οφειλόμενες φόρος στο σύνολο που προέκυψε σε βάρος εργαζομένων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν προβληματικές επιχειρήσεις λόγω διαφορετικών ερμηνειών ως προς το ύψος της αρχικής οφειλής, με αποτέλεσμα να ασκηθούν προσφυγές και να υπάρχουν βεβαιωμένες προσαυξήσεις, οι οποίες δεν υπολογίζονται με την παρούσα ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση ο οφειλόμενος φόρος καταβάλλεται στο σύνολο του και το Δημόσιο δεν έχει απώλειες στον τομέα της κύριας φορολογίας.

Τροπολογία

"Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.), που οφείλονται από φόρο μεταβίβασης ονομαστικών μετοχών, μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο, επιχειρήσεων που ανέλαβαν να λειτουργήσουν   οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εφόσον καταβάλλονται εφάπαξ για το σύνολο της κύριας οφειλής, απαλλάσσονται από τις κατά ΚΕΔΕ προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και τους πρόσθετους φόρους ή τα πρόσθετα τέλη που προβλέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του Ν.2523/1997 και συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί μέχρι και την 30η  Απριλίου 2012 στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., όπου είναι βεβαιωμένες οι οφειλές."

Ο Αιτών
Χρήστος Αηδόνης