4 Απρ 2012

Αποσύρεται προσωρινά η τροπολογία για τα κέντρα μεταναστών


Στην προσωρινή απόσυρση της τροπολογίας για τα κέντρα κράτησης μεταναστών, που είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, για τις ρυθμίσεις Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων προχώρησε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας.


Η τροπολογία ήταν εκπρόθεσμη για αυτό και, όπως είπε ο υφυπουργός, θα επανακατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, με ρυθμίσεις για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος επανέλαβε ότι πρέπει να τηρείται, χωρίς παρεκκλίσεις, η κοινοβουλευτική τάξη και ο κανονισμός του Κοινοβουλίου.

Στην Αττική το πρώτο κέντρο μεταναστών

Στο μεταξύ, τη λειτουργία του πρώτου κέντρου μεταναστών στην Αττική, λίγο μετά το Πάσχα, προανήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποφεύγοντας ωστόσο να προσδιορίσει την ακριβή τοποθεσία του.

«Λίγο μετά το Πάσχα, οι πρώτοι φιλοξενούμενοι στο κέντρο της Αττικής θα είναι μία πραγματικότητα. Για να δείξουμε, ο πολιτικός κόσμος της χώρας -και πριν τις εκλογές - ότι έχουμε πάρει την απόφαση να σεβαστούμε τη χώρα, την πατρίδα και τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας τους 200 νέους αστυνομικούς, που θα ενισχύσουν από σήμερα τις Ομάδες ΔΙ.ΑΣ..

Επανέλαβε ακόμη ότι δεν πρόκειται για «προεκλογικό ζήτημα, όπως λένε κάποιοι και ακούω σε ορισμένες εκπομπές» και τόνισε ότι δεν μπορεί πλέον να άρξει ανοχή «σε ένα φαινόμενο που έχει δημιουργήσει τεράστια κοινωνικά προβλήματα», προβλήματα «ουσιαστικά ζωής», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Αλλοίμονο, αν αναδείξουμε σε προεκλογικό ζήτημα το μεγαλύτερο εθνικό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί σήμερα την χώρα», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο κέντρο μεταναστών αναμένεται να δημιουργηθεί στην Αμυγδαλέζα. Η προοπτική της δημιουργίας του κέντρου έχει αναστατώσει κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής έξω από την Αστυνομική Ακαδημία.

Παράλληλα, έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα τα κέντρα μεταναστών συγκάλεσε απόψε ο Δήμος Αχαρνών. Ο Δήμος έχει εκφράσει την διαφωνία του στη δημιουργία των χώρων φιλοξενίας μεταναστών, δηλώνοντας αντίθετος «στη λογική που λέει ότι κάθε υπερτοπική οχλούσα χρήση μπορεί να χωροθετείται στο Δήμο Αχαρνών».

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από κατοίκους της περιοχής, ο Δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος επανέλαβε την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου μεταναστών, επισημαίνοντας πως ο χώρος στρατοπέδου, ο οποίος φέρεται να προορίζεται για τους αλλοδαπούς, δεν έχει την κατάλληλη φύλαξη και απουσιάζουν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. «Εμείς, ως Δήμος, είμαστε ανένδοτοι και δε θέλουμε με τίποτα να έρθουν εδώ λαθρομετανάστες. Δε θέλουμε με τίποτα να έρθουν εδώ οι λαθρομετανάστες, είχαμε άλλα όνειρα για την περιοχή», υπογράμμισε ο κ. Ντούρος».

Αντίθετος στη λειτουργία Κέντρου υποδοχής λαθρομεταναστών στην περιοχή του είναι και ο δήμος Φλώρινας. Η απόφαση ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας, που συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα. «Λέμε όχι στη δημιουργία και λειτουργία ενός τέτοιου Κέντρου, στο στρατόπεδο Μουρίκη τής Βεύης», ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, επισημαίνοντας ότι η απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη.

Αναφερόμενος στους λόγους που ο Δήμος αντιτίθεται στην προοπτική λειτουργίας ενός τέτοιου Κέντρου, ο κ. Βοσκόπουλος τόνισε ότι ο χώρος αυτός (σ.σ.: στρατόπεδο «Μουρίκη» στη Βεύη) είναι εγκαταλελειμμένος και ακατάλληλος, βρίσκεται στο κέντρο τού χωριού, το ιδιοκτησιακό του καθεστώς είναι ασαφές, αφού υπάρχουν εντός τού χώρου ιδιωτικά οικόπεδα και, τέλος, αντιδρά έντονα η τοπική κοινωνία, όπως είπε.

Κατά της δημιουργίας κέντρων μεταναστών τάχθηκε με ευρεία πλειοψηφία και το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών», κρατώντας πανό διαμαρτυρίας, εκατοντάδες κάτοικοι από τη Νεάπολη Κοζάνης και άλλες περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, όπου έγινε γνωστό ότι σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν κέντρα μεταναστών. Επίσης, παρέστη η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Μακεδονίας, δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου και πολλοί δήμαρχοι της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, δήλωσε ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της περιφέρειας για ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων. «Δεν είμαστε ρατσιστές, λέμε «όχι» σε προτεραιότητες», τόνισε.