7 Απρ 2012

Κέντρο Φύλαξης λαθρομεταναστών στο Πανόραμα;

-Κέντρο Φύλαξης λαθρομεταναστών στο Πανόραμα;

-Κίνδυνος της υγείας των κατοίκων από πολυανθεκτική φυματίωση;

-Δεν υπάρχει Κέντρο διάγνωσης και θεραπείας της νόσου στη Β. Ελλάδα


Λίστα με τα ανενεργά στρατόπεδα στη χώρα εξετάζει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, προκειμένου σε συνδυασμό με τις προτάσεις των Περιφερειαρχών να γίνει η τελική επιλογή για τη δημιουργία των τριάντα Κλειστών Κέντρων Φιλοξενίας Λαθρομεταναστών.

Μεταξύ αυτών ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει μπροστά του και ένα στρατόπεδο της Δράμας, στην Καλλίφυτο. Συγκεκριμένα στη λίστα του Υπουργείου Αμύνης το στρατόπεδο της Δράμας αναφέρεται ως εξής: Κρατικά- Ξηροβρύση Καλλίφυτος Δράμας. Δηλαδή, το Στρατόπεδο της πρώην Αμερικανικής Βάσης δίπλα στον οικισμό του Πανοράματος σε επαφή με τα σπίτια και την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. 

Οι αντιδράσεις στην Περιφέρεια μας μπορεί ήδη να ξεκίνησαν, όμως φαίνεται ότι πρόκειται να δοθεί σκληρή μάχη, αφού ο Υπουργός φάνηκε αδιάλλακτος απέναντι στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών όπου θα δημιουργηθούν τα Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών.

Άλλωστε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει τονίσει ότι αν οι περιφερειάρχες δεν προτείνουν κάποιον χώρο για την εγκατάσταση των κέντρων, τότε θα φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, για να καθορίσει το που θα γίνουν. 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου 2012  είχε εκφραστεί ομόφωνα η αντίδραση για το ενδεχόμενο  δημιουργίας στρατοπέδων ή κέντρων μεταναστών στην περιοχή και συγκεκριμένα και στους πέντε νομούς της περιφέρειας 

Επίσης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αρχές  Μαρτίου 2012  και μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Υπουργού, εκ νέου ομόφωνα  το Περιφερειακό Συμβούλιο είπε όχι    στην ίδρυση νέων κέντρων κλειστής φιλοξενίας μεταναστών στη περιφέρεια της ΑΜΘ, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν αγγίζει τον κ. Χρυσοχοϊδη και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!

Κίνδυνος της υγείας των πολιτών από πολυανθεκτική φυματίωση;

Παράλληλα, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες για τα κρούσματα της πολυανθεκτικής φυματίωσης που φέρνουν στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες από το Σουδάν και το Πακιστάν, χώρες όπου «ευδοκιμεί» η νόσος.

Δεν υπάρχει θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου, δεν υπάρχουν Κέντρα Διάγνωσης στην Βόρεια Ελλάδα ενώ Υποψήφιοι να νοσήσουν άμεσα είναι οι κάτοικοι του Έβρου που ήδη λειτουργού δύο Κέντρα αλλά και των περιοχών που θα φιλοξενήσουν  τα υπόλοιπα. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η πολυανθεκτική μορφή της νόσου, αντιστέκεται στα φάρμακα, γεγονός που σημαίνει ότι η θεραπευτική αντιμετώπιση της φυματίωσης επιστρέφει στο σημείο μηδέν!

Παρότι τα κρούσματα της συγκεκριμένης μορφής της νόσου στη χώρα μας είναι ακόμη ελάχιστα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος τονίζουν οι ειδικοί, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας ασθενής που θα προσβληθεί από αυτή τη μορφή της νόσου θα μολύνει ένα με δύο άτομα το μήνα και 15-20 τον χρόνο. 

Τα παραπάνω τόνισαν ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Δημοσθένης Μπούρος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης το Σάββατο 24 Μαρτίου .

Το πρόβλημα αποτελεί ήδη υγειονομική «βόμβα» για την περιοχή του Έβρου, που αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου «λαθραίων» στη χώρα μας, αλλά και των υπολοίπων περιοχών που θα φιλοξενήσουν κέντρα μεταναστών, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός των κρουσμάτων της (κοινής όπως τη γνωρίζουμε) φυματίωσης εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 1.500 στη χώρα μας. 

«Το πρόβλημα δεν είναι ποσοτικό, είναι κυρίως ποιοτικό, διότι ένας ασθενής με πολυανθεκτική φυματίωση, θα μολύνει κι άλλους» επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης.  

«Πέρυσι καταγράφηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 600 κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας, με δεδομένο ότι δηλώνεται ένα στα τρία κρούσματα, ο αριθμός στη χώρα μας πρέπει να ξεπερνά τα 1.500» σημειώνει ο κ. Μπούρος, ο οποίος είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Φυματίωσης, τονίζοντας ότι «το άτομο που θα προσβληθεί από πολυανθεκτική  φυματίωση θα τη διασπείρει γιατί δεν υπάρχει φάρμακο για την αντιμετώπιση της».  Η εμφάνιση της πολυανθεκτικής φυματίωσης, σύμφωνα με τον κ. Μπούρο είναι πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς με απλή φυματίωση , δεν είναι συνεπείς στη θεραπευτική αγωγή τους, με συνέπεια το μυκοβακτηρίδιο της νόσου να αναπτύσσει αντοχή στα φάρμακα. 

Επίσης, όπως σημειώνουν οι καθηγητές, το μοναδικό κέντρο διάγνωσης της ανθεκτικής και πολυανθεκτικής φυματίωσης βρίσκεται στην Αθήνα. 

«Παρότι έχουμε ζητήσει πολλές φορές και από το Υπουργείο Υγείας και από την αρμόδια ΥΠΕ την προμήθεια του εξοπλισμού, που κοστίζει  γύρω στα 50.000 ευρώ, για να γίνεται η διάγνωση στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», δεν πήραμε καμία απάντηση» τονίζει ο κ. Ζαραγουλίδης. Αυτό σημαίνει, εξηγεί ο καθηγητής, ότι οποιαδήποτε ύποπτο κρούσμα υπάρχει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», που είναι εξειδικευμένο κέντρο για τους ασθενείς όλης της Βόρειας Ελλάδας, πρέπει να μείνει απομονωμένο για 10 ημέρες σε θάλαμο μέχρι να έρθουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων  από την πρωτεύουσα! Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να απομονωθούν και οι γύρω θάλαμοι, για να μην προσβληθούν οι άλλοι ασθενείς, δημιουργώντας ένα επιπλέον κόστος. 

Συμπέρασμα, η άποψη των ειδικών δίνει την απάντηση στις «ευαισθησίες» του κ. Χρυσοχοϊδη να γίνει η Ελλάδα Παγκόσμιο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών!

Η Δραμηνή κοινωνία και οι κάτοικοι του Πανοράματος επιβάλλεται να ενημερωθούν για τους κινδύνους της υγείας που εγκυμονεί η δημιουργία Κέντρου Φύλαξης Λαθρομεταναστών δίπλα στα σπίτια τους, σε επαφή με την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. 

Οι λαθρομετανάστες είναι δυστυχείς άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας για να περάσουν στην Ευρώπη. Δεν φταίνε αυτοί που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον. Φταίνε αυτοί που τους διαχειρίζονται με λάθος τρόπο και τους φέρονται σαν «ζώα». 

Αν επισκεφτείτε τα κρατητήρια στα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας μας θα δείτε ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, το ίδιο συμβαίνει και στα κρατητήρια της Δράμας. Τους αξίζει μια καλύτερη τύχη, και όχι να στοιβάζονται σε εγκαταλειμμένα στρατόπεδα χωρίς να ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν. Ιδιαίτερα το Στρατόπεδο στο Πανόραμα είναι τελείως ακατάλληλο αφού λείπουν και τα κτίσματα και οι λοιπές υποδομές. Πως λοιπόν σκέφτηκε ο Υπουργός να χρησιμοποιήσει το Στρατόπεδο του Πανοράματος;

Σε κάθε περιφέρεια θα λειτουργούν τρία Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών. Ήδη δύο λειτουργούν στον Έβρο.  Γιατί το τρίτο να γίνει στη Δράμα;   Γιατί να μη γίνει στην Καβάλα, στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή; 

Θα είμαστε για ακόμη μια φορά ο αδύναμος κρίκος;  Θα δεχτούμε αδιαμαρτύρητα τις λανθασμένες πολιτικές της κεντρικής διοίκησης;  
 
Ως Δραμηνοί πρέπει να αντιδράσουμε. Φτάνει πια! Αντί να τελειώσουν τις φυλακές που επί 10 χρόνια κατασκευάζονται σαν το γιοφύρι της Άρτας, σκέφτονται να μας φορτώσουν και στρατόπεδο λαθρομεταναστών. 

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΠΕΡΑΣΕΙ!



Από το Γραφείο Τύπου
Μαργαρίτης Θωμάς