20 Απρ 2012

Καβάλα: Ντοκιμαντέρ για τα τραύματα της προσφυγιάς


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης οργανώνει προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ του Ömer Asan «Πού πας αδελφέ; Μια Ιστορία Αποχωρισμού» - «Κardeş Nereye? Bir Ayrilik Oykusu», που θα προβληθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 στις 8 το βράδυ, στο Αμφιθέατρο «Δημοκρατία» του Δήμου Παγγαίου στην Ελευθερούπολη.


Το ντοκιμαντέρ, διάρκειας ογδόντα (80) λεπτών, βασίζεται σε μια ιδέα του καταγόμενου από την Ορντού (Κοτύωρα) Τούρκου ερευνητή İbrahim Dizman, την οποία ανέλαβε να υλοποιήσει ο εκδότης και συγγραφέας Ömer Asan και ο εκδοτικός οίκος «Heyamola». Η σκηνοθεσία είναι του Ομέρ Ασάν, που πήρε και τις συνεντεύξεις, και η μουσική του Σερντάρ Σαράκ.

Στην ταινία παρουσιάζονται προσωπικές ιστορίες προσφύγων 2ης γενιάς, Ελλήνων και Τούρκων, που οι οικογένειές τους ξεριζώθηκαν από την πατρογονική τους γη και έζησαν την προσφυγιά.

Ειδικότερα, ιστορίες Ελλήνων που εγκατέλειψαν τον Πόντο και ήρθαν στη Μακεδονία και Τούρκων που έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ορντού.

Το ντοκιμαντέρ κινείται πάνω στο τρίπτυχο «αποχωρισμός – φιλία – νοσταλγία» και επιχειρεί να ανιχνεύσει τα «τραύματα» που άφησε ο μεγάλος ξεριζωμός. Την εισαγωγή θα κάνει ο κ. Κυριάκος Λυκουρίνος, Διευθυντής των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο Παράρτημα Καβάλας.

Πηγή: www.ert.gr