2 Απρ 2012

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ -Έρευνα σε ανενεργά ακίνητα της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής


Εντός των ημερών αναμένεται να γίνει η παρουσίαση της μελέτης για την ΕΟΖ, η υποβολή του φακέλου τον Απρίλιο και στόχος είναι εντός Μάιου να υποβληθεί το αίτημα προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Συνεχίζεται η καταγραφή, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής μελέτης που εκπονείται για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, των εργοστασιακών μονάδων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, που έχουν εγκαταλειφθεί. Παράλληλα θα συγκληθεί συνάντηση με τα επιμελητήρια προκειμένου να εξεταστεί η πρόταση σχετικά με τις ΕΟΖ. Αυτό δήλωσε ο κ. Γιαννακίδης, τονίζοντας ότι τα κτίρια που είναι ανενεργά, μπορούν να αποτελέσουν ενεργούς επενδυτικούς σχεδιασμούς, ώστε «να προκαλέσουμε απασχόληση και ανάπτυξη στην περιοχή».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η καταγραφή και παράλληλα η μελέτη για τις ΕΟΖ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νεότερα, είπε επίσης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «φαίνεται πως παρά την προσπάθεια που κάνουν όλοι οι περιφερειάρχες να δρομολογήσουν και αυτοί μία τέτοια διαδικασία, για την εγκατάσταση ΕΟΖ στις δικές τους Περιφέρειες, φαίνεται ότι πείστηκε η κυβέρνηση, ότι εθνική επιλογή είναι η ΑΜ-Θ.

Ήδη την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσουμε την μελέτη η οποία έχει γίνει, θα υποβληθεί μέσα στον Απρίλιο ο φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο και στόχος είναι μέσα στο Μάιο να υποβληθεί το αίτημα προς την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να τρέξουν οι προβλεπόμενες αδειοδοτήσεις και αυτό το εγχείρημα που φαινόταν στην αρχή υπερφίαλο να αρχίζει να υλοποιείται».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΝ.ΚΛΩ.

Εν τω μεταξύ παρέμβαση ώστε να αποτρέψουν έναν ακόμα πλειστηριασμό περιουσιακών στοιχείων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, ζήτησαν οι εργαζόμενοι, από το περιφερειακό συμβούλιου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μετά τον πλειστηριασμό της μονάδας ΟΤΟ Έβρος στην Αλεξανδρούπολη, στις 4 Απριλίου είναι προγραμματισμένος νέος πλειστηριασμός αυτή τη φορά, του «διαμαντιού» του ομίλου.

Πρόκειται για τα Κλωστήρια της Μαρώνειας, το νεότερο μέλος της οικογένειας πρώην Λαναρά, που λειτούργησε για περίπου μία δεκαετία στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Με την κατάρρευση του ομίλου, παραμένει ανενεργό σχεδόν τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του ξεπουλήματος, ενώ οι εργαζόμενοι ελπίζουν ακόμα ότι θα ξαναδουλέψουν στις μηχανές του.

ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΤΟ ΕΒΡΟΣ

Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, βρέθηκαν μέλη του σωματείου εργαζομένων των Κλωστηρίων της Ροδόπης και μίλησαν για τις εξελίξεις, ενημερώνοντας το σώμα για τα λάθη που τους οδήγησαν στην ανεργία και την ανέχεια. Η Μάρθα Στογιατζάκη, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων των Κλωστηρίων Ροδόπης, είπε πως μετά την  αποχώρηση των Αμερικανών επιχειρηματιών, που είχαν σκοπό να επενδύσουν στα εργοστάσια, έρχονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς και τη λεηλασία της περιουσίας αυτών.

Τον προηγούμενο μήνα έγινε ο πλειστηριασμός στο ΟΤΟ Έβρος και είναι αμφίβολο αν οι εργαζόμενοι θα πάρουν έστω 50 ευρώ, ενώ το χειρότερο είναι ότι το εργοστάσιο αυτό έχει χάσει κάθε ελπίδα επαναλειτουργίας. Μετά από όλα αυτά, οι εργαζόμενοι μαζί με τους οκτώ δικηγόρους που τους εκπροσωπούν, πήραν την απόφαση να αξιοποιήσουν κάθε δικαίωμα που τους παρέχει ο νόμος και να διασφαλίσουν το μέλλον με στόχο πάντα την επαναλειτουργία των μονάδων που παραμένουν όρθιες.

Η κ. Στογιατζάκη ενημέρωσε ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δόθηκε το πράσινο φως για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε βιώσιμο.

Αυτή τη στιγμή, οι εργαζόμενοι είναι σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία ώστε να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να δοθούν τα χρήματα και τελικά να ανοίξουν τα εργοστάσια.

ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΟΥΣΑ ΒΓΑΖΕΙ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ

Εν τω μεταξύ, εμπόδιο στα σχέδια και τις ελπίδες τους, μπαίνει ένας πρώην προμηθευτής του ομίλου από τη Νάουσα, ο οποίος βγάζει στο σφυρί τα Κλωστήρια Μαρωνείας, για 300.000 ευρώ που του οφείλει η εταιρεία.  Σύμφωνα μάλιστα με το προεδρείο των εργαζομένων, αν και η επιχείρηση έχει τεράστια περιουσία στη Νάουσα, ο προμηθευτής προτίμησε να οδηγήσει σε πλειστηριασμό το εργοστάσιο Κλωστήρια Μαρώνειας, βγάζοντας στο σφυρί εξοπλισμό αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Η αξία του εργοστασίου, όπως είπε στο περιφερειακό συμβούλιο η κ. Στογιατζάκη, είναι 16 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι έχουν κινήσει κάθε νόμιμη διαδικασία και δηλώνουν αποφασισμένοι να ανακόψουν με κάθε τρόπο τον πλειστηριασμό. «Ζητάμε τη στήριξη σας ώστε να σταματήσουμε αυτό το έγκλημα», είπε η κ. Στογιατζάκη.

Όλγα Τσιούλφα