16 Μαρ 2012

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ : Παράσταση Καραγκιόζη προσφορά στα παιδιά και σε όσους νοιώθουν παιδιά!

Η δημοτική μας παράταξη συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2011 να συμβαδίσει με τη δραμινή κοινωνία, διοργανώνει την Κυριακή 25 Μαρτίου 2012, στις 7μμ, στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας, παράσταση Καραγκιόζη προσφορά στα παιδιά και σε όσους νοιώθουν παιδιά!

Σε δηλώσεις που έκανε προς τα Μέσα Ενημέρωσης ο Επικεφαλής και Υποχήφιος Δήμαρχος της Παράταξης μας Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ τόνισε τα εξής: 


"Στην εκδήλωση της κοπής της Αγιοβασιλόπιτας της παράταξής μας αποφασίσαμε τη διοργάνωση ενός χορού μέσα στο Μάρτιο με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου μας. Αφουγκραζόμενος όμως τις δραμινές και τους δραμινούς που κουράστηκαν από τους πολλούς και συνεχόμενους χορούς, εισηγήθηκα πριν λίγο καιρό στον Πρόεδρο κ. Θανάση Πάππο και τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου, την αναβολή του χορού μας για το μέλλον και τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης με διαφορετικό χαρακτήρα. Πρότεινα λοιπόν και η πρότασή μου έγινε ομόφωνα αποδεκτή, την πραγματοποίηση μιας επετειακής παράστασης Καραγκιόζη με τον καταξιωμένο και ταλαντούχο καραγκιοζοπαίχτη Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή. Μιας παράστασης που είναι προσφορά στο δραμινό λαό ανήμερα της διπλής εορτής της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας. 



Έχω πει κατ´ επανάληψη ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Δίνουμε συνεχώς εξετάσεις μπροστά στο δραμινό λαό. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλα λάθη. Οι καιροί άλλαξαν. Οι απαιτήσεις είναι πλέον διαφορετικές. Ζητώ από τους συνδημότες μου να στηρίξουν και αυτήν την πρωτοβουλία μας και να έρθουν με τα παιδιά τους την Κυριακή 25 Μαρτίου στις 7 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας να απολαύσουν μια μοναδική παράσταση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη."

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

Ο καραγκιόζης είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της λαϊκής κουλτούρας τα τελευταία 150 περίπου χρόνια. Eίναι ένα θέατρο που κουβαλά μέσα του όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον ελληνικό πολιτισμό. Ως τέκνο του καθ’ ημάς πολιτισμού είναι ένας τρόπος εικαστικής έκφρασης που προάγει τη κοινωνία και την ενότητα μεταξύ των όσων συμβαίνουν στη σκηνή και του θεατή. Η σχέση του με τις άλλες μορφές έκφρασης του καθ ημάς τρόπου είναι μεγάλη και φυσικά σαν θέατρο που είναι  εξαρτάται απ΄ αυτές σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η εικαστική γλώσσα του καθ ημάς τρόπου είναι μια γλώσσα που την καταλαβαίνει ο Έλληνας και φυσικό ΄είναι αυτή τη γλώσσα να χρησιμοποίησαν οι μεγάλοι μάστορες του λαϊκού θεάτρου ως μέλη μιας κοινότητας που μιλούσε αυτή τη γλώσσα .

Η ζωγραφική , η μουσική, ο τρόπος έκφρασης του λόγου  είχαν μια φυσική σχέση με το θέατρο σκιών . Οι τεχνίτες δηλαδή  δεν σκέφτηκαν ποτέ να κάνουν κάτι άλλο στο θέατρο τους παρά να μιλήσουν με την  γλώσσα που γνώριζαν και που μόνο με αυτή θα μπορούσαν να κοινωνήσουν το έργο τους στους θεατές.

Με τον τρόπο αυτό  κάθε παράσταση είναι μια ακολουθία που το κοινό συμμετέχει στα δρώμενα και ακολουθεί, συμπάσχει και γίνεται μέτοχος του δράματος.

Τα λεγόμενα  «ηρωικά» έργα αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του Καραγκιόζη.

Η Ελληνική Επανάσταση είναι για τους λαϊκούς καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης που ταυτόχρονα συν- κινούσε τους θεατές οι οποίοι ταυτιζόταν με   ήρωες όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Διάκος, ο Κατσαντώνης.

Την περίοδο της γερμανικής κατοχής οι παραστάσεις αυτές αποτελέσαν ένα είδος αντίστασης ενώ ταυτόχρονα ανέβαζαν το ηθικό του λαού.

Το εικαστικό θέατρο σκιών του Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή  παρουσιάζει  μια παράσταση σκιών από το παραδοσιακό ρεπερτόριο των «ηρωικών» έργων του Καραγκιόζη, βασισμένη στη γνωστή ιστορία του ήρωα της Επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου.

Ο «ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ» είναι ίσως το γνωστότερο από τις «ηρωικά» έργα στο θέατρο σκιών. Παιζόταν σε τρία μέρη  και το κάθε ένα από αυτά αποτελούσε μια ολόκληρη παράσταση. 

Εμείς διαλέξαμε να παρουσιάσουμε  διασκευασμένο, το πρώτο μέρος που περιγράφει τη ζωή του Διάκου στο μοναστήρι λίγο πριν βγει στο αγώνα ως αρματωλός. Κοντά του πάντα ο Καραγκιόζης, ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον ήρωα και το θεατή, με το χιούμορ και τον σαρκασμό του κάνει τη παράσταση σημερινή, φρέσκια. 

Ο «Αθανάσιος Διάκος» από το θέατρο σκιών του Κωνσταντίνου Κουγιουμτζή είναι μια εικαστική παράσταση με σκιές  και ζωγραφική ζωντανά μπροστά στο κοινό.

 Λευκό μας πανάκι μας ταξιδεύει, μας διδάσκει, μας ψυχαγωγεί και στο τέλος … «θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε»!

Σκηνοθεσία, σκιές – Κουγιουμτζης Κωνσταντίνος

Ζωγραφική πίσω από το πανί - Φακίδου Φωτεινή

Βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Κουγιουμτζης γεννήθηκε στη Δράμα. Από παιδί έδειξε την κλήση του στη ζωγραφική αλλά και την αγάπη του για το θέατρο σκιών όταν έστηνε στη γειτονιά το μικρό του θεατράκι και με φιγούρες που έφτιαχνε μόνος του διασκέδαζε κάθε βράδυ μικρούς αλλά και μεγάλους .Εργάζεται ως αγιογράφος ζωγραφίζοντας ιερούς ναούς (τοιχογραφίες) και φορητές εικόνες και ως καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών.

Μαθήτευσε την βυζαντινή ζωγραφική κοντά  στον  επίκουρο καθηγητή στη Θεολογική Σχολή Αθηνών Γ.Κόρδη. Ακολουθώντας το πνεύμα του δασκάλου του στην αγιογραφία , δημιουργεί στα πλαίσια της παράδοσης αφουγκραζόμενος πάντα το πνεύμα της εποχής προσπαθώντας να κάνει την ζωγραφική λειτουργικό γεγονός που θα κάνει ορατή στο θεατή την ενότητα και την κοινωνία των πάντων.

Για δέκα χρόνια (1991-2001) υπήρξε υπεύθυνος των καλλιτεχνικών εργαστηρίων (Ζωγραφικής, Αγιογραφίας) στο Κέντρο Νεότητας Δήμου Δράμας. Στα χρόνια αυτά  του δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσει ,να μαθητεύσει και να συνεργαστεί (1994-1998) με τον μεγάλο δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών ΕΥΓΕΝΙΟ ΣΠΑΘΑΡΗ.

Με τις προτροπές του δασκάλου άρχισε να κάνει παραστάσεις θεάτρου σκιών στη περιοχή της Δράμας και σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχοντας την άποψη ότι το ελληνικό θέατρο σκιών είναι γνήσιο τέκνο του καθ’ ημάς πολιτισμού προχωρά σε ένα «πάντρεμα » των τρόπων εικαστικής έκφρασης του  τόπου μας με στόχο να λειτουργήσει  το καλλιτεχνικό γεγονός  στη αίσθηση του θεατή, ώστε να  δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κοινωνία και ενότητα.

Έτσι βλέπουμε στο έργο του να συνυπάρχουν  στοιχεία από τη βυζαντινή ζωγραφική, τη λαϊκή παράδοση, και τη σύγχρονη τέχνη.

 Πέρα από τις κλασσικές παραστάσεις θεάτρου σκιών (ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ), τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και σε μια σειρά εικαστικών παραστάσεων, όπου μπροστά στο κοινό ζωγραφίζει αφηγούμενος μια ιστορία άλλοτε με τη συνδρομή των σκιών και άλλοτε όχι!

Διδάσκει το θέατρο σκιών και τη βυζαντινή ζωγραφική σε εργαστήρια και  σεμινάρια που οργανώνουν η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαιδευση, οι δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι.

 Το 2008-2011 είναι υπεύθυνος του εργαστηρίου Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Ζωγραφικής που έχει δημιουργήσει το  ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ για τους φοιτητές και όχι μόνο. Επίσης από το 2010 διδάσκει την Βυζαντινή τέχνη στη σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. 

Έργα του (τοιχογραφίες και φορητά έργα) υπάρχουν σε ιερούς ναούς όπως ο Άγιος Παντελεήμων Δράμας, ο Άγιος Γεώργιος Δράμας, η Παναγία Γοργοϋπήκοος Δράμας, ο Άγιος Ραφαήλ Δράμας, ο Άγιος Νικόλαος Δράμας, ο  Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Καβάλας , σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε περισσότερες από 10 εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας . 

Με το ξυπόλητο φίλο του τον Καραγκιόζη συντροφιά, δίνει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα  και το εξωτερικό προσφέροντας το γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

«ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΑ ΔΡΑΜΑ»
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ