10 Μαρ 2012

Μετά τα... "πετρέλαια", έρευνες και για γεωθερμία

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Τη συμμετοχή της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο δημόσιο διεθνή ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε το ΥΠΕΚΑ για την εκμίσθωση του δικαιώματος γεωθερμικού δυναμικού σε τέσσερις νέες περιοχές ενέκρινε το τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης. 


Ειδικότερα η ΔΕΗΑΝ θα συμμετάσχει στους διαγωνισμούς που αφορούν την εκμίσθωση δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού στις περιοχές Λεκάνη Σπερχειού, Φθιώτιδας, Ακροποτάμου Καβάλας, Σουσάκι Κορινθίας και Ικαρίας.

Οι συγκεκριμένες περιοχές, σύμφωνα με το διαγωνισμό του ΥΠΕΚΑ, είναι ευνοϊκές για ανάπτυξη γεωθερμικών πεδίων που θα αξιοποιηθούν στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ οι γεωτρήσεις θα φτάσουν σε βάθος που θα υπερβεί τα 2 χιλιάδες μέτρα.

Το ύψος της επένδυσης για τα τέσσερα πεδία, εκτιμάται στα 100 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της τάξης των 4 έως 10MW.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαγωνισμών που έχει προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ, καθώς τον περασμένο Αύγουστο κατακυρώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου διαγωνισμού για τέσσερις περιοχές (Δέλτα Νέστου, Δέλτα Έβρου, Σαμοθράκη, νότια Χίος). Και σε εκείνο το διαγωνισμό είχε συμμετάσχει η ΔΕΗ καθώς και άλλες ελληνικές και ξένες εταιρείες, ωστόσο πλειοδότης αναδείχθηκε η κοινοπραξία ΙΤΑ – Τέρνα Ενεργειακή.

Σημειώνεται τέλος ότι στη ΔΕΗΑΝ έχουν μεταφερθεί τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα πεδία της Μήλου, της Νισύρου, της Λέσβου και των Μεθάνων. Σε κάποιες από αυτές τις περιοχές και κυρίως στη Μήλο είχαν γίνει προσπάθειες για την ανάπτυξη των πεδίων, χωρίς επιτυχία, εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών που προκάλεσαν σοβαρές ενστάσεις και αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

capital.gr