2 Μαρ 2012

Καβάλα : 67 λουκέτα σε μια μέρα για να γλιτώσουν τις εισφορές του ΟΑΕΕ


Η πρώτη μέρα της άνοιξης στη Καβάλα συνοδεύτηκε από 60 «λουκέτα» σε αντίστοιχα καταστήματα και 7 «λουκέτα» επαγγελματιών που έσπευσαν να κλείσουν 1η του μήνα για να μη χρεωθούν και άλλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.


Το γεγονός κατάγγειλαν μέλη της ΠΑΣΕΒΕ, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, μπροστά από τα γραφεία του Οργανισμού...

Η πρώτη μέρα της άνοιξης στη Καβάλα συνοδεύτηκε χθες με 60 «λουκέτα» σε αντίστοιχα καταστήματα και 7 «λουκέτα» επαγγελματιών. Οι επαγγελματίες έσπευσαν να κλείσουν 1η του μήνα για να μη χρεωθούν και άλλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ. Το γεγονός κατάγγειλαν χθες το πρωί μέλη της ΠΑΣΕΒΕ, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, που πνίγουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, μπροστά από τα γραφεία του ΟΑΕΕ στην οδό Ομονοίας.

«Κανένας ανασφάλιστος, δημόσια δωρεάν υγεία» ανέγραφε το πανό της ΠΑΣΕΒΕ, που στήθηκε μπροστά από την είσοδο των γραφείων του ασφαλιστικού ταμείου, στις 8.30 χθες το πρωί.  Ήταν αρκετοί αυτοί που συμμετείχαν στη παράσταση διαμαρτυρίας, πολλοί περισσότεροι σε σχέση με άλλες ανάλογες κινητοποιήσεις στο ταμείο που έχει κάνει προηγούμενα η ΠΑΣΕΒΕ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ταξικά τα μέτρα, ταξική και η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη» κ.α.  Ο Θεόδωρος Κοντογεωργίου ανά διαστήματα διάβαζε την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ σχετικά με την κατάσταση των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως και για τις διεκδικήσεις της ΠΑΣΕΒΕ. Αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ ανέβηκε στα γραφεία του ΟΑΕΕ και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα.

Ο Θανάσης Γκόγκος μας δήλωσε πως «προχωρήσαμε σήμερα στην συμβολική κατάληψη στον ΟΑΕΕ, για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Καθημερινά κλείνουν μαγαζιά, οι  επαγγελματίες χρωστάνε στον ΟΑΕΕ και είναι πολλοί αυτοί που το ταμείο επειδή χρωστάνε τους τρέχει στα δικαστήρια.  Σήμερα στη Καβάλα, 7 επαγγελματίες, κυρίως υδραυλικοί κλείνουν, καταθέτουν τις άδειες τους και άλλα 60 μαγαζιά κατεβάζουν ρολά!!!

Χθες (σημ. προχθές) κάναμε περιοδεία στα μαγαζιά και συζητήσαμε με τους συναδέλφους, καλώντας τους στη σημερινή κινητοποίηση. Μας είπαν 60 καταστηματάρχες ότι τη Τετάρτη που ήταν η τελευταία μέρα των εκπτώσεων, ήταν και η τελευταία μέρα λειτουργίας τους. Από σήμερα Πέμπτη 1η Μαρτίου δεν θα ξανάνοιγαν τα μαγαζιά τους, για να μη χρεωθούν ένα ακόμη μήνα με ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ».

Δυσβάστακτες εισφορές και χωρίς περίθαλψη

Στο υπόμνημα που κατέθεσαν στα τοπικά γραφεία του ΟΑΕΕ για να σταλεί στη διοίκηση του ταμείου, τονίζεται πως χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν τεράστιο πρόβλημα αδυναμίας πληρωμής των εισφορών τους. Μέσα σε τρία χρόνια από 90.000 επαγγελματίες που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους, εκτοξεύθηκαν στους 400.000. Οι περισσότεροι απειλούνται και με δικαστικές διώξεις.

Η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει πως η κατάσταση χειροτερεύει, καθώς καθημερινά δεκάδες επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων, που ευνόησαν την μονοπώληση της αγοράς από μεγάλους ομίλους. Εκτιμά πως η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 10%, το 2012 θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Η ένταξη – συνεχίζει – του κλάδου υγείας στον ΕΟΠΥΥ ήδη έχει αρνητικές συνέπειες που και δεν εξυπηρετούνται και επιβαρύνονται οικονομικά. Το ήδη δυσβάστακτο ύψος της εισφοράς, αυξήθηκε επιπλέον με την επιβολή της εισφοράς δήθεν για την ασφάλιση των ανέργων, που δεν έχει υλοποιηθεί. Έτσι ούτε να ξοφλήσουν, ούτε να ρυθμίσουν μπορούν τα χρέη τους και όλο και περισσότεροι ασφαλισμένοι με τις οικογένειές τους μένουν χωρίς υπηρεσίες περίθαλψης.

Απαιτεί: Άμεση θεώρηση βιβλιαρίων υγείας για όλους. Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας όσο διαρκεί η κρίση. Μακροχρόνια ρύθμιση χωρίς προσαυξήσεις και πρόστιμα. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις. Πάγωμα των χρεών προς το ταμείο, όσο διαρκεί η κρίση. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όχι στη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, αντίθετα κρατική χρηματοδότηση στα 2/3. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για το κλάδο υγείας…

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ