17 Μαρ 2012

Επεκτείνεται με τέσσερις νέες συνοικίες και 18 γειτονιές η Κομοτηνή


Η πόλη αναζητά λύσεις σε προβλήματα οικιστικού περιεχομένου και αυθαίρετων κατοικιών.

Μέχρι και 5 χρόνια μπορεί να απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ρυμοτομικές μελέτες.


Η Κομοτηνή αναζητά λύσεις σε προβλήματα οικιστικού περιεχομένου, λύσεις οι οποίες θα βρεθούν μόνο με την εφαρμογή του αναθεωρημένου Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής. Η επεξεργασία της εισήγησης προς το ΚΣΧΟΠ (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικού-Πολεοδομικού Σχεδιασμού) για την έγκριση μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Κομοτηνής, από την αρμόδια διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έγινε, υπεγράφη στις 19 Ιανουαρίου του 2012 από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκου Σηφουνάκη και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 23 Φεβρουαρίου του 2012.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Κομοτηνής (Ν. Ροδόπης) αφορά τις περιοχές που ενέπιπταν εντός των διοικητικών του ορίων προ της ισχύος του ν.2539/1997 (Α΄ 244) και φέρνει σημαντικές αλλαγές στην ανάπτυξη της πόλης. Περιλαμβάνει την πολεοδομική οργάνωση συγκεκριμένης περιοχής του Δήμου Κομοτηνής για πληθυσμιακό μέγεθος 53.950 κατοίκων στις πολεοδομημένες και προς πολεοδόμηση περιοχές (περιοχές επεκτάσεων), με τη δημιουργία τεσσάρων συνοικιών και δεκαοκτώ πολεοδομικών ενοτήτων − γειτονιών και ζωνών άλλων χρήσεων.

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΦΕΡΑΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Μία νέα αρχή για την πόλη της Κομοτηνής χαρακτήρισε την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ο αντιδήμαρχος Μολλά Ισά Ριτβάν μιλώντας στο «Χ» και αναφέροντας ότι, «η έγκριση του γενικού πολεοδομικού ήταν στόχος όλων των διοικήσεων νομίζω τα τελευταία 25 χρόνια. Η πόλη της Κομοτηνής αναζητά να λύσει τα προβλήματα οικιστικού περιεχομένου. Οι απαιτήσεις των πολιτών και των δημοτών για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης δημιούργησαν μεγάλες περιοχές αυθαιρέτων, προς Καρυδιά, προς Χάρμανλι, προς Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην νότια περιοχή προς Κόσμιο, στα περίχωρα της πόλης μας δημιουργήθηκαν πολλές αυθαίρετες περιοχές, προς τον ΟΑΕΔ. Όλες αυτές πλέον εντάσσονται στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Κομοτηνής». Για την εφαρμογή του γενικού πολεοδομικού σχεδίου Κομοτηνής, θα απαιτηθούν μελέτες τις οποίες ο Δήμος θα προκηρύξει.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ

Αναλυτικά το σχέδιο περιλαμβάνει τη χωροθετηση δύο γραμμικών ζωνών Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση) κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού προς Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη. Για την εξυγίανση της περιοχής επιτρέπονται επιπλέον και οι παρακάτω χρήσεις της γενικής κατοικίας: • Κατοικία • Ξενοδοχεία μέχρι 100 κλινών • Γραφεία, Τράπεζες, Ασφάλειες, Κοινωφελείς Οργανισμοί. • Πολιτιστικά κτήρια και εν γένει πολιτιστικές εγκαταστάσεις. • Θρησκευτικοί χώροι. Χωροθέτηση έκτασης στα ανατολικά της πόλης για τη μετεγκατάσταση των αθίγγανων του οικισμού Αλάν Κογιού.

Οργάνωση και κατανομή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και της πρόνοιας στις πολεοδομικές ενότητες είτε με επέκταση των υπαρχόντων εκπαιδευτηρίων είτε με χωροθετηση νέων. Διατήρηση της χρήσης νοσοκομείου στη θέση που έχει και ήδη λειτουργεί. Χωροθέτηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων αναψυχής. Χωροθέτηση ελεύθερων χώρων στις επεκτάσεις και στον αστικό ιστό σε θέσεις κατάλληλες πολεοδομικά και που είναι εφικτό να υλοποιηθούν. Χωροθέτηση νέου νεκροταφείου εκτός αστικού ιστού, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμού υπεραστικών λεωφορείων και σιδηροδρομικού σταθμού εκτός κέντρου πόλης, κατά μήκος της δυτικής πλευράς της σιδηροδρομικής γραμμής. Δημιουργία ζώνης χονδρεμπορίου κατά μήκος της δυτικής πλευράς της σιδηροδρομικής γραμμής.

ΖΩΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΙΝΗΤΡΩΝ

Ο καθορισμός ζωνών οικονομικών και θεσμικών κινήτρων και πολεοδομικών μηχανισμών, συμπεριλαμβάνεται επίσης στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δηλαδή,
• Ζώνη Ειδικών Κινήτρων (ΖΕΚ) στα κέντρα των συνοικιών με στόχο την αποκέντρωση των απαραιτήτων για τις συνοικίες κεντρικών λειτουργιών.
• Δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ) στα κέντρα των συνοικιών, προκειμένου να αποκτηθεί η απαραίτητη κοινωνική υποδομή και να επιτευχθεί η προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Προτάσεις για τη λήψη μέτρων για τη προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και ειδικότερα:
• Τον προσδιορισμό των περιοχών που χρήζουν αναθεώρησης και προσαρμογής του ρυμοτομικού σχεδίου και της φυσιογνωμίας της πόλης.
• Την προστασία, ανάδειξη και οριοθέτηση των ρεμάτων που διέρχονται ανατολικά και δυτικά
Προτάσεις για τα απαραίτητα έργα και μελέτες δικτύων υποδομής, και ειδικότερα:
α. Οδικό δίκτυο • Δημιουργία εξωτερικού δακτυλίου περιμετρικά της πόλης για τη σύνδεση της πόλης με τα δίκτυα της ευρύτερης περιοχής και για τη διοχέτευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας εκτός κέντρου πόλης.
• Δημιουργία δικτύου αστικών αρτηριών, που περικλείει τη περιοχή του κέντρου πόλης, διατηρώντας ανέπαφο τον παραδοσιακό ιστό της γειτονιάς γύρω από τη πλατεία και το πάρκο και με διάχυση της κυκλοφορίας προς το εσωτερικό της περιοχής με σύστημα συλλεκτήριων και τοπικών οδών.
• Δημιουργία οδών παράλληλων προς την παλιά Εθνική Οδό Κομοτηνής −Ξάνθης και Κομοτηνής − Αλεξανδρούπολης που περιβάλλουν τις αντίστοιχες ζώνες ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση
β. Δίκτυο ύδρευσης • Επέκταση και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου.
γ. Δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων – αντιπλημμυρική προστασία − δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων • Επέκταση και βελτίωση του υπάρχοντος δικτύου
δ. Ενεργειακό και τηλεπικοινωνιακό σύστημα • Επέκταση του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Απαντήσεις για Πολεοδομικό και μετεγκατάσταση Αλάν Κογιού
Η είδηση ότι η μετεγκατάσταση του συνοικισμού στο Τέρμα Αδριανουπόλεως (Αλάν Κογιού) και θέματα Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Κομοτηνής θα απασχολήσουν σημερινή σύσκεψη στην Κομοτηνή συνέπεσε με την σύνταξη του ρεπορτάζ του «Χ», οπότε και αναμένεται να δοθούν απαντήσεις για την εξέλιξη των δύο σημαντικών αυτών θεμάτων.

Η σύσκεψη θα γίνει με τη συμμετοχή του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Γιώργου Πεταλωτή, της γενικής γραμματέως Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαρίας Καλτσά και του προέδρου του τμήματος Θράκης του ΤΕΕ, Νίκου Παπαθανασίου, σήμερα στις 11 το πρωί στο γραφείο του δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Πετρίδη.

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Συμεωνίδου