8 Φεβ 2012

Καβάλα: Κομμάτια και θρύψαλα


Μανιασμένα κύματα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στη Νέα Πέραμο. Οκτώ σκάφη βούλιαξαν στη Νέα Ηρακλείτσα, μια κολώνα της ΔΕΗ ξηλώθηκε, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια και μαγαζιά. Αρκετές ζημιές προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην υπόλοιπη Καβάλα όπου μεταξύ άλλων, έσπασαν δένδρα και ένας πυλώνας φωτισμού στο αεροδρόμιο...

Στο έλεος της κακοκαιρίας για ακόμη μια φορά βρέθηκε χθες η Νέα Πέραμος του δήμου Παγγαίου όπου τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, στον ηλεκτροφωτισμό και σε υποδομές κάθε είδους.

Από νωρίς το πρωί σήμανε συναγερμός καθώς οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή όλη τη νύχτα έφεραν τα κύματα στους πεζόδρομους της παραλίας με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή βλάβη το δίκτυο ύδρευσης που βρίσκεται κυριολεκτικά θαμμένο κάτω από την άμμο, στην περιοχή Γεφυράκι.

Οι σωλήνες υπέστησαν σημαντικές ζημιές, όπως ήταν αναμενόμενο προκλήθηκε διακοπή στην υδροδότηση, ενώ οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, κυρίως μέχρι το μεσημέρι, καθιστούσαν αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση των συνεργείων του δήμου που βρέθηκαν στην περιοχή από νωρίς.

Στην ίδια περιοχή, τα μανιασμένα κύματα ξήλωσαν στην κυριολεξία μεγάλο μέρος του πεζοδρομίου. Ειδικότερα, στο σημείο λίγο πριν τον χείμαρρο που περνά κανείς για να φτάσει στα ΚΑΑΥ, πολλά μέτρα με πλάκες και μπετό ξεκόλλησαν καθώς τα κύματα έσπασαν την κατασκευή, χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν ζημιές στο οδόστρωμα.

Το δυσάρεστο είναι πως στο σημείο υπάρχουν κολώνες της ΔΕΗ, μια εκ των οποίων κρεμόταν χθες μέχρι το μεσημέρι από τα καλώδια των διπλανών αφού η βάση της υποχώρησε μαζί με το πεζοδρόμιο…

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΗ Καβάλας Σάββα Τακίδη, στην παραλία της Νέας Περάμου το πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση θα χρειαστεί χρόνο να αντιμετωπιστεί γιατί εκεί λόγω των ζημιών απαιτείται συγκεκριμένη παρέμβαση προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη στο σημείο όπου ξεκόλλησε η κολώνα.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως χθες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να υπήρχε ρεύμα σε κάποιες περιοχές ωστόσο το πρόβλημα δεν θα λυθεί έτσι απλά…

Αυτό βέβαια που προβληματίζει έντονα τους κατοίκους της περιοχής είναι πως λόγω των διακοπών του ρεύματος αλλά και του αγωγού ύδρευσης που το κύμα παρέσυρε, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα με την υδροδότηση της περιοχής τις επόμενες ημέρες.

Πόσο μάλλον αν η κακοκαιρία συνεχιστεί αφού είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω των ανέμων και των κυμάτων να γίνει οποιαδήποτε εργασία στην παραλιακή ζώνη.

Επί ποδός τα συνεργεία

Από τα ξημερώματα βρέθηκαν χθες στο σημείο συνεργεία του δήμου Παγγαίου, τα οποία υπό τις εντολές του αντιδημάρχου ύδρευσης  Πέτρου Τραγαντζόπουλου επιχειρούσαν να …σώσουν ό,τι προλάβαιναν.

Ο δρόμος που οδηγεί στα ΚΑΑΥ έκλεισε καθώς υπήρχε ο φόβος του φουσκώματος των χειμάρρων που υπάρχουν στην περιοχή, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε προς το παρόν, μιας και σταμάτησε και η βροχή.

Παρά τις προσπάθειες, ήταν αδύνατη για πολλές ώρες οποιαδήποτε παρέμβαση καθώς τα κύματα χτυπούσαν με ορμή τα σημεία όπου προκλήθηκαν οι ζημιές.

Στο σημείο έσπευσε από νωρίς και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Παγγαίου Ανδρέας Καλλινικίδης προκειμένου με επιπλέον συνεργεία και μηχανήματα να ενισχυθεί το έργο όσων δούλευαν στην περιοχή. Αργότερα έφτασε στον χώρο και ο δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά το μέγεθος των ζημιών, ενώ σε ανοιχτή γραμμή με όσους εργαζόντουσαν στην περιοχή ήταν και ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Τάκης Ηλιάδης, ο οποίος βρέθηκε νωρίς το πρωί στην παραλιακή.

Ρήμαξε τα μαγαζιά

Ο άνεμος προκάλεσε την πτώση ενός μεγάλου δέντρου το οποίο κατέληξε πάνω σε χώρο καταστήματος που βρίσκεται από την μεριά της θάλασσας και στο οποίο υπήρχαν ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Με τη συνδρομή και της Πυροσβεστικής συνεργεία του δήμου καθάρισαν τον χώρο, ενώ παρόμοια ήταν η κατάσταση σε όλο τον παραλιακό πεζόδρομο ο οποίος γέμισε με άμμο λόγω των μεγάλων κυμάτων.

Από τη δύναμη του ανέμου δεν γλίτωσαν δεκάδες πινακίδες καταστημάτων, διαφημιστικές πινακίδες, κάδοι απορριμμάτων και δέντρα που κατέληξαν πάνω σε αυτοκίνητα ή ακόμα και μέσα στη θάλασσα!

Άντεξε, τουλάχιστον προς το παρόν, το τοιχίο που είχε κατασκευαστεί στον χώρο της πλατείας στην παραλιακή, ενώ δεν σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα στη γέφυρα που βρίσκεται στην είσοδο της Νέας Περάμου, που παλιότερα είχε πλημμυρίσει με καταστροφικές συνέπειες.

Τα γνωστά προβλήματα σημειώθηκαν και στο εσωτερικό της Νέας Περάμου όπου πολλοί μη ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι μετατράπηκαν σε …ρυάκια!

Ο αέρας πήρε και σήκωσε ό,τι βρήκε αφημένο στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας

Ο κακός χαμός έγινε και στην αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας όπου λόγω των ισχυρών ανέμων οι ξύλινες κατασκευές που βρίσκονται στην παραλία παρασύρθηκαν, ενώ τμήματα τους ξηλώθηκαν και κόντεψαν να φτάσουν …στο δρόμο! Εγκαταστάσεις των beach bar που λειτουργούν εκεί το καλοκαίρι αναποδογύρισαν και σε κάποιες περιπτώσεις οι τουαλέτες καταστράφηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια σωλήνες και καλώδια που σύντομα θα πρέπει να μαζευτούν για πολλούς και διάφορους λόγους!

Η κίνηση των οχημάτων στην περιοχή κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη καθώς έχουν ξεκολλήσει από τον αέρα δεκάδες σανίδια με καρφιά που βρίσκονται πεταμένα σε διάφορα σημεία, ενώ παράλληλα οι τέντες και τα πλαστικά που ξηλώθηκαν έχουν σκορπιστεί σε διάφορα σημεία της αλάνας.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα μικροατυχήματα καθώς κάποιοι που θέλησαν να βρεθούν στην παραλία ώστε να …θαυμάσουν από κοντά τα καιρικά φαινόμενα λίγο έλειψε να τραυματιστούν όταν στη μηχανή που επέβαιναν έπεσε ένα άδειο μεταλλικό βαρέλι το οποίο παρέσυρε ο άνεμος. Σε σχετικά καλή κατάσταση το παρακείμενο ρέμα που προς το παρόν καταφέρνει να απορροφά τον μεγάλο όγκο του νερού που διοχετεύεται εκεί.

Οι πολύπαθες γειτονιές στους Σαράντα…

Από την πάνω πλευρά του δρόμου, η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη, ωστόσο δεν έλειψαν και εκεί τα προβλήματα καθώς πλημμύρησαν οι γνωστοί δρόμοι του οικισμού Σαράντα, με το πρόβλημα να είναι πιο έντονο σε κάποια σημεία που δεν ασφαλτοστρώθηκαν στην πρόσφατη παρέμβαση της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Παγγαίου στην περιοχή.

Δεν έλειψαν όπως ήταν αναμενόμενο και οι γκρίνιες από κατοίκους της περιοχής που καρδιοχτύπησαν για πολλοστή φορά υπό το φόβο της πλημμύρας μιας και αυτό συμβαίνει ούτως ή άλλως κάθε φορά που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση.

Πλησίον του κεντρικού δρόμου και ιδιαίτερα στην είσοδο της Νέας Ηρακλείτσας από ανατολικά αρκετά δέντρα ξεριζώθηκαν και έπεσαν στην άκρη του οδοστρώματος με τους περίοικους να τα μαζεύουν έγκαιρα στην άκρη προκειμένου να μην σημειωθούν προβλήματα με την κυκλοφορία. Τα παράπονα βέβαια συνεχίζονται καθώς στην εν λόγω περιοχή, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, το βουνό κατεβάζει λάσπες και πέτρες με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι ιδιαίτερα ολισθηρός. Κατάσταση που επιβαρύνεται και από τις πευκοβελόνες που για να απομακρυνθούν χρειάζεται μια συνολική παρέμβαση.

Οκτώ σκάφη βούλιαξαν στη Νέα Ηρακλείτσα

Τα προβλήματα δεν έλειψαν και από το λιμανάκι της Νέας Ηρακλείτσας. Οκτώ σκάφη που ήταν δεμένα στον δεύτερο προβλήτα βούλιαξαν λόγω των ισχυρών ανέμων. Γερανός ξεκίνησε ήδη από χθες την ανέλκυση κάποιων εξ αυτών σε συνεργασία με δύτες. Κάποια από τα σκάφη βούλιαξαν ολοκληρωτικά, ενώ τα υπόλοιπα απλώς μπατάρισαν και δεν βούλιαξαν λόγω του αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό τους. Όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Αρκετές ζημίες προκάλεσε η θύελλα που ξέσπασε στην πόλη της Καβάλας

Αρκετά προβλήματα, κανένα όμως πολύ σοβαρό, άφησε πίσω της η θύελλα που έπληξε την Καβάλα και τις γύρω περιοχές, αφού οι ζημίες δεν ήταν τόσο σοβαρές όσο σε άλλες περιοχές του νομού Καβάλας. Στην πλειονότητά τους οι ζημίες που σημειώθηκαν στην πόλη της Καβάλας ήταν να αναποδογυρίσουν κάδοι απορριμμάτων και να σπάσουν πολλά κλαδιά από δένδρα.

Οι άνεμοι που φύσηξαν στον νομό Καβάλας κυμάνθηκαν μεταξύ 9 και 10 μποφόρ. Σύμφωνα με την υπηρεσία καθαριότητας και την υπηρεσία πρασίνου του δήμου Καβάλας, τα σοβαρότερα προβλήματα ήταν σπασμένα κλαδιά από δέντρα και κάδοι απορριμμάτων που παρασύρθηκαν από τον αέρα.

Πιο συγκεκριμένα σπασμένα κλαδιά από δέντρα είχαμε δίπλα στα νεκροταφεία, στην Χωράφα, στην οδό Γεωργίου Κίτσου, στο Περιγιάλι και σε διάφορα σημεία στο Παληό. Από νωρίς το πρωί η υπηρεσία με τα ανυψωτικά μηχανήματα που διαθέτει αλλά και προσωπικό από την υπηρεσία πρασίνου βρέθηκε σε αυτά τα σημεία που υπήρξαν τα προβλήματα και τα αποκατέστησε κόβοντας τα σπασμένα κλαδιά και απομακρύνοντας τα.

Από εκεί και μετά έγιναν παρεμβάσεις σε σημεία που υπήρχαν κάδοι απορριμμάτων και ο δυνατός αέρας του απομάκρυνε από τα σημεία που ήταν σταθμευμένοι.

Υπήρξαν και άλλα επί μέρους προβλήματα στο λιμανάκι της Νέας Καρβάλης σε κάποια βάρκα που ξέφυγε από την άγκυρά της, με αποτέλεσμα να χτυπά σε διπλανές βάρκες, τόσο όσο να χρειαστεί την παρέμβαση άλλων ψαράδων για να μην προκληθούν μεγαλύτερες ζημίες.

Στο δικαστικό μέγαρο κάποια υαλότουβλα ξεκόλλησαν από τον αέρα και έπεσαν στο πεζοδρόμιο.

Στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος έσπασε και έπεσε ένας μεγάλος πυλώνας φωτισμού του χώρου όπου σταματούν τα αεροπλάνα. Στον συγκεκριμένο πυλώνα είχε τοποθετηθεί σκαλωσιά για να βαφεί. Στην σκαλωσιά είχε τοποθετηθεί και πλαστικό δημιουργώντας μεγάλη επιφάνεια. Με τον δυνατό αέρα η σκαλωσιά έπεσε πάνω στον πυλώνα ο οποίος υποχώρησε. Ευτυχώς έπεσε δίπλα σε υπόστεγο στο οποίο υπήρχε αεροσκάφος της σχολής πιλότων χωρίς να δημιουργήσει πρόβλημα.

Αλλά ο δυνατός αέρας έριξε μέχρι και τον σταυρό στον τρούλο του Αγίου Νικολάου. Έκπληκτοι οι καταστηματάρχες αλλά και οι κάτοικοι γύρω από την εκκλησία είδαν το πρωί τον κεντρικό φωτιζόμενο σταυρό της εκκλησίας να λείπει. Έπεσε κι αυτός θύμα των δυνατών ανέμων που επικράτησαν χθες.

Μάκης ΛΙΟΛΙΟΣ

Στα ορεινά του Παγγαίου το χιόνι έπεσε και πάλι πυκνό, προκαλώντας προβλήματα

Στα λευκά ντύθηκαν και πάλι πολλές περιοχές του δήμου Παγγαίου όπου γύρω στο μεσημέρι το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό. Αν και στο οδικό δίκτυο δεν αναφέρθηκαν σοβαρά προβλήματα, ένα λεωφορείο που «κόλλησε» στο δρόμο μεταξύ Γεωργιανής και Νικήσιανης προκάλεσε καθυστερήσεις και εκνευρισμό.

Η χιονόπτωση ωστόσο περιορίστηκε εντός των χωριών και το χιόνι, που σύμφωνα με τους κατοίκους ήταν αρκετό, έπεφτε για πολύ ώρα. Ο δήμος, όπως και την προηγούμενη φορά, με αλατιέρες και άλλα μηχανήματα κατάφερε να κρατήσει ανοιχτούς τους δρόμους. Αυτή τη φορά βέβαια χρειάστηκε να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια καθώς τα προβλήματα σε όλη την έκταση του δήμου ήταν πολλά.

Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση προκλήθηκαν και σε πολλά χωριά της δημοτικής ενότητας Πιερέων. Στον Καραβαγγέλη έκλεισε το νηπιαγωγείο λόγω διακοπής του ρεύματος, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και σε σχολείο των Αμισιανών που έκλεισε λόγω προβλήματος στο σύστημα θέρμανσης. Χωρίς ρεύμα έμειναν πάντως για πολλές ώρες και άλλα χωριά της περιοχής όπως η Αυλή, το Μελισσοκομείο κλπ.

Χιόνι βέβαια έπεσε και σε άλλες περιοχές, κυρίως σε μεγάλο υψόμετρο. Πολλές δευτερεύουσες γραμμές, κυρίως στην ορεινή ζώνη ήταν αυτές που σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΕΗ Σάββα Τακίδη αντιμετώπισαν τα σημαντικότερα προβλήματα από τον ισχυρό αέρα και τα χιόνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις δε, οι πτώσεις των δέντρων αλλά και οι ξηλωμένες κεραίες προκάλεσαν τα βραχυκυκλώματα και το κόψιμο των γραμμών.

«Μία δύσκολη ημέρα για τη ΔΕΗ, όλα τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς προσπαθώντας να λύσουν όσα περισσότερα προβλήματα μπορούν το συντομότερο δυνατό», υπογράμμισε ο κ. Τακίδης.

Πηγή: www.evdomi.gr