5 Φεβ 2012

Καταγγελίες Διεθνούς Αμνηστείας για συνθήκες κράτησης μεταναστών & άσυλο


 
Την έντονη ανησυχία του για “τη συστηματική και παρατεταμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο” και “την κράτηση των ασυνόδευτων ανηλίκων αιτούντων άσυλο, που συνεχίζεται”, εκφράζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Λόγο “σοβαρής ανησυχίας”, για την ανθρωπιστική οργάνωση, αποτελούν και οι συνθήκες κράτησης στις διάφορες εγκαταστάσεις κράτησης μεταναστών και στα αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται οι αιτούντες άσυλο μεταξύ των οποίων και ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Ειδικά για τα τμήματα συνοριακής φύλαξης του Έβρου, σε Φέρες- Σουφλί, Τυχερό και το κέντρο Κράτησης του Φυλακίου οι απεσταλμένοι της οργάνωσης υποστηρίζουν πως “υπήρξαν μάρτυρες απάνθρωπων και εξευτελιστικών συνθηκών κράτησης”, στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν σε αυτά.

“Η Διεθνής Αμνησία ανησυχεί βαθύτατα για τα συνεχιζόμενα σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, στην οποία τονίζεται πως παρόλο που κρίνεται “θετική εξέλιξη ότι τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που προβλέπει τη δημιουργία νέας αρχής ασύλου εντούτοις “έως ότου η νέα υπηρεσία ασύλου ξεκινήσει τη λειτουργία της, ο συνεχόμενος ρόλος της αστυνομία ως της μόνης αρχής υπεύθυνης για την εξέταση σε πρώτο βαθμό των αιτημάτων για διεθνή προστασία συνεχίζει να αποτελεί αιτία ανησυχίας”.

Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία, ανησυχεί για την αδυναμία των ελληνικών αρχών να κάνουν σωστή χρήση των πόρων που διατίθενται στην Ελλάδα από την Ε. Ε, έτσι ώστε να βοηθήσει παρέχοντας κατάλληλες συνθήκες υποδοχής για τους νεοαφιχθέντες και αξιολογώντας τις ανάγκες προστασίας τους”.

Συντάκτης: Βασίλης Πρεμίδης

Πηγή: ert.gr