7 Φεβ 2012

Θολό τοπίο για τη ρύθμιση οφειλών


Θολό παραμένει το τοπίο για το αν μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι ο νόμος έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους. «Αυτή τη στιγμή οι ρυθμίσεις είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Μάθαμε ότι πέρασε στο ΦΕΚ, αλλά δεν έφτασε ποτέ σε μας», λέει ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος...

Θολό παραμένει το τοπίο για το αν μπορούν οι πολίτες να καταθέσουν αιτήσεις για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεδομένου ότι ο νόμος έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους, αν και σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών επίκειται τροποποίηση που θα περιορίζει την κάποιες από τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, «η δημοσίευση του νόμου έγινε στο ΦΕΚ. Από την επόμενη μέρα τίθεται σε ισχύ και είναι σε εφαρμογή. Οι πληροφορίες μου λένε ότι το βράδυ της ημέρας που τέθηκε σε ισχύ αυτός ο νόμος κατατέθηκε μια πρόταση τροπολογίας στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής, η οποία δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε έχουμε το κείμενο της νομοτεχνικά προετοιμασμένης πρότασης και λέγεται ότι υπάρχει πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να αλλάξει είτε τα ποσά, τα οποία θα αφορούν με βάση την πρόταση αυτή μέχρι τις 10.000 ευρώ τους πολίτες και μέχρι 75.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, για τις εταιρίες και θα τεθεί σε ισχύ όταν ψηφιστεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου από τη Βουλή, ίσως την Πέμπτη.

Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο με βάση διαρροές είτε από το υπουργείο Οικονομικών είτε από τη Βουλή. Αυτό όμως είναι κάτι που αναφέρεται στο μέλλον και κατά τη γνώμη μου δεν έχει νομική ισχύ. Νομική ισχύ έχει ο νόμος που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την προηγούμενη Πέμπτη και είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του για όλους».

Όπως παρατήρησε, «οι εφορίες ως δημόσια αρχή είναι υποχρεωμένες να δεχθούν οποιαδήποτε αίτηση κάποιου πολίτη που έχει πεδίο εφαρμογής ένα νόμο που είναι σε ισχύ. Είναι υποχρεωμένες κατά τη γνώμη μου οι υπηρεσίες να δεχθούν την αίτηση αυτή, να την πρωτοκολλήσουν και βεβαίως να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμοζομένης διαδικασίας και να απαντηθούν στο προσεχές διάστημα. Έχω την γνώμη ότι έχουν το δικαίωμα να την υποβάλλουν αυτή την αίτηση οι πολίτες και οι υπηρεσίες των εφοριών να κάνουν δεκτές αυτές τις αιτήσεις».

Δεν μπορούν να δεχθούν αιτήσεις

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική όπως παρατήρησε ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εφοριακών Καβάλας – Δράμας.

«Αυτή τη στιγμή οι ρυθμίσεις είναι στον αέρα. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση. Το πηγαίναμε από αναβολή σε αναβολή. Μάθαμε ότι ψηφίστηκε και πέρασε στο ΦΕΚ η ρύθμιση των 60 δόσεων με την ελάχιστη 100 ευρώ, αλλά δεν έφτασε ποτέ σε μας», παρατήρησε ο κ. Τσομπανόπουλος και συμπλήρωσε πως «εμείς δεν έχουμε καμία εντολή να δεχόμαστε αιτήσεις. Αν δεν έρθει εντολή από το υπουργείο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Πέρα από το ΦΕΚ που ισχύει πρέπει να έχουμε εντολή από το υπουργείο».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ

Πηγή: www.evdomi.gr