2 Φεβ 2012

ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ : Υλοποίηση Διακρατικής Συνεργασίας στην Αυστρία

Το ΚΕΚ ΦΙΛΙΠΠΟΣ στο πλαίσιο του έργου με τίτλο: «Κατάρτιση ανέργων σε πιστοποιημένα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ) με υποχρεωτική απασχόληση σε θέσεις συναφείς με θέματα αειφόρου περιβαλλοντικής διαχείρισης (πράσινα επαγγέλματα) στις 8 περιφέρειες σύγκλισης» και του προγράμματος «Τεχνικός βιολογικής και οικολογικής γεωργίας» ολοκλήρωσε με επιτυχία την διακρατική συνεργασία με μεγάλο εκπαιδευτικό φορέα του εξωτερικού.

Η υλοποίηση έλαβε χώρα στην πόλη Fohnsdorf της Αυστρίας, όπου βρίσκεται ο διακρατικός φορέας «Bildungs- und Management – Service GesmbH (BMS)» με τον οποίο συνεργάστηκε το ΚΕΚ. Η εταιρεία BMS εξειδικεύεται στην παροχή εκπαίδευσης ανέργων και εργαζομένων, έχει προσαρμόσει τις δραστηριότητες της στην ικανοποίηση των αναγκών που αφορούν στα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν τις σημερινές επιχειρήσεις, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει ένα πρωτοποριακό και ευέλικτο εκπαιδευτικό σύστημα που επιτρέπει την υψηλή εξατομίκευση της εκπαίδευσης ενηλίκων. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτικός οργανισμός σύμφωνα με το ISO 9001, και απασχολεί περίπου 180 μόνιμους υπαλλήλους και 80 ελεύθερους επαγγελματίες – εκπαιδευτές.

Οι καταρτιζόμενοι μετέβησαν στο Fohnsdorf για 5 ημέρες όπου και πραγματοποιήθηκε μέρος της θεωρητικής κατάρτισης, διάρκειας 25 ωρών. Η θεματική ενότητα αφορούσε «Προώθηση βιολογικών και οικολογικών προϊόντων». Καθώς η Αυστρία είναι μια χώρα η οποία εδώ και χρόνια παράγει και καταναλώνει βιολογικά προϊόντα υπήρχε πλήρης γνώση του αντικειμένου θεωρητικά αλλά και πρακτικά. Οι εκπαιδευτές ήταν εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη πάνω στο αντικείμενο κατάρτισης και χρησιμοποίησαν δοκιμασμένες πρακτικές και μεθόδους ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν πλήρως την έννοια και την σημασία της χρήσης, αγοράς και προώθησης στην αγορά των προϊόντων βιολογικής και οικολογικής γεωργίας. Όλες οι εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν στα αυστριακά με παρουσία διερμηνέα ο οποίος έκανε τις μεταφράσεις στην ελληνική γλώσσα.

Κατά την διαδικασία της κατάρτισης οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα σούπερ μάρκετ χονδρικού εμπορίου, το οποίο είχε ξεκινήσει ως οικογενειακή επιχείρηση και κατέληξε σήμερα να απασχολεί εκατοντάδες υπαλλήλους και να διαθέτει μεγάλη ποικιλία βιολογικών προϊόντων. Έγινε περιήγηση στους χώρους του και αναλυτική αναφορά σε χαρακτηριστικά των βιολογικών και οικολογικών προϊόντων (κρασιά, κρέατα, λαχανικά, απορρυπαντικά, είδη συσκευασίας κ.α.) καθώς υπήρχε η δυνατότητα οι καταρτιζόμενοι να έχουν στην διάθεσή τους το προϊόν και να παρατηρούν ταυτοχρόνως με την εισήγηση τα χαρακτηριστικά του.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε κάβα ποτών όπου δόθηκε έμφαση στην διαδικασία παραγωγής οίνου, την τυποποίηση, συσκευασία, αποθήκευση, αγορά και προώθηση αυτού καθώς επίσης έγινε και σχετική αναφορά στο εμπορικό σήμα και την ετικέτα του προϊόντος, όπως και στην χρήση των υλικών συσκευασίας.

Πέρα από το αμιγώς εκπαιδευτικό κομμάτι, υπήρχαν καθημερινές δραστηριότητες έτσι ώστε οι ωφελούμενοι του προγράμματος να αναμειχθούν και να συμβιώσουν με τους πολίτες της Αυστρίας, να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον τρόπο ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ημερήσια επίσκεψη στην πόλη της Βιέννης και στο Graz (τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας) καθώς και διάφορες άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Ο στόχος για την διασφάλιση θετικών αποτελεσμάτων μέσω της υλοποίησης διακρατικότητας επετεύχθη καθώς οι καταρτιζόμενοι είχαν την δυνατότητα να αναπτύξουν επαφές, να ανταλλάξουν πληροφορίες, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να εμπλακούν με φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς της Αυστρίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται και διακρίνονται για την πρωτοπορία τους όσον αφορά στην αγορά βιολογικών προϊόντων.

Η συνεργασία με τον διακρατικό φορέα άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις και στα δύο μέρη καθώς εξελίχθηκε ομαλά και σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα.