5 Φεβ 2012

Πανελλαδικό ενδιαφέρον για το σεμινάριο μητρικού θηλασμού στην Ξάνθη


 
Το 1ο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο μητρικού θηλασμού πραγματοποιείται από την Πέμπτη στην Ξάνθη και συγκεντρώνει ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία και προσέλευση από όλη την Ελλάδα.

Το σεμινάριο γίνεται στο Νοσοκομείο της Ξάνθης και διοργανώνεται από την Παιδιατρική Κλινική, τη Μαιευτική Κλινική, την Επιτροπή Θηλασμού του Νοσοκομείου, το Σύλλογο Μαιών Θράκης, και το Τμήμα Διατροφής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτές του Σεμιναρίου είναι γιατροί και μαίες από όλη την Ελλάδα ενώ είναι η πρώτη φορά που μια τόσο σημαντική διοργάνωση γίνεται σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο. Αυτό επεσήμανε άλλωστε μιλώντας στους Δημοσιογράφους και ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Θανάσης Μπαμπαλίδης, που τόνισε ότι η Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου είχε την τόλμη και τη διάθεση να προχωρήσει στο εγχείρημα που στέφθηκε από επιτυχία. Παράλληλα έκανε γνωστό, όπως ανέφερε και κατά τη διάρκεια των εργασιών ότι το Νοσοκομείο φιλοδοξεί να είναι το τρίτο της χώρας που θα οργανώσει υποδομές ώστε να ενταχθεί στο καθεστώς Baby Friendly, δηλαδή του νοσοκομείου που διευκολύνει το θηλασμό στα βρέφη.

Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Αδαμίδης, Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ξάνθης, η αγάπη για το βρέφος από τη μητέρα δεν αρκεί για να δώσει όσα χρειάζεται, αλλά απαιτείται και η γνώση. Τα ποσοστά σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά καθώς μόλις το 9% των μητέρων θηλάζει τα παιδιά, σύμφωνα με τη στατιστική, την οποία χαρακτηρίζει απογοητευτική. Όμως, αναφέρει, “η πρόθεση υπάρχει, αυτό που λείπει είναι η υποστήριξη”

Οι Μαίες από τα δύο Baby Friendly Νοσοκομεία της χώρας

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Γραμματικού, Υπεύθυνη Θηλασμού του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αυτό που λειπει από τη χώρα είναι οι κατάλληλες υποδομές υποστήριξης των γυναικών προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των μητέρων που θηλάζουν τα βρέφη τους. Αυτή τη στιγμή, σημειώνει, υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό ενδιαφέροντος και θηλασμός από γυναίκες υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αναζητείται ο τρόπος προσέγγισης γυναικών από όλα τα μορφωτικά επίπεδα.

Τέλος, την ανάγκη και τη σημασία που έχει ο μητρικός θηλασμός και το έργο που γίνεται στα Μαθήματα Τοκετού και Θηλασμού του Νοσοκομείου της Ξάνθης, επεσήμανε και η Υπεύθυνη Μαία Ιωάννα Παπάκη που πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και οργανώνονται αρκετές ομάδες στο Νοσοκομείο.