17 Φεβ 2012

Λουτρά Ελευθερών : Άνοιξε ο δρόμος για διαγωνισμό που θα φέρει ιδιώτη επενδυτή!


Στη διενέργεια διαγωνισμού για την υπεκμίσθωση των λουτρών Ελευθερών σε ιδιώτη επενδυτή θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μέσω της ΑΕΝΑΚ, μετά και σχετική έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που τόσα χρόνια έβαζαν φραγμό σε οποιαδήποτε παρόμοια πρωτοβουλία.


Θέματα που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΕΝΑΚ Γιώργο Γερομάρκο ξεπεράστηκαν με την πρόσφατη έγκριση του νόμου που περιλαμβάνει δεκάδες αλλαγές στον χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και όχι μόνο.

«Ο σχετικός Νόμος ψηφίστηκε χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ. Στις 15/12 που είχαμε πάει στον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ και στα Τουριστικά Ακίνητα είχαμε ζητήσει τρία πράγματα. Να εξασφαλιστεί μεγαλύτερος χρόνος σε ότι αφορά την παραχώρηση των λουτρών, δηλαδή να πάμε μετά το 2028 ακόμα μακρύτερα, σε μια διάρκεια γύρω στα 40 χρόνια και μας είπαν πως αυτό θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση και το δεύτερο που είχαμε ζητήσει είναι να παραμείνουν τα λουτρά στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την ΑΕΝΑΚ.

Μπήκε και το τρίτο θέμα, που αφορούσε στην απαγόρευση που υπήρχε στο συμβόλαιο παραχώρησης και έλεγε ότι δεν μπορεί να γίνει ολική ή μερική υπεκμίσθωση. Αυτά τα τρία αιτήματα, με το Νόμο που ψηφίστηκε προχθές πλέον ικανοποιήθηκαν και ανοίγει ο δρόμος…» δήλωσε σχετικά ο κ. Γερομάρκος.

Τι σχεδιασμός υπάρχει

Αυτό που μένει τώρα είναι να προχωρήσουν γρήγορα όλες οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες προκειμένου να γίνει η διακήρυξη. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΕΝΑΚ, οι όροι θα μπούν από την ίδια την αναπτυξιακή εταιρία της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας με στόχο τα όσο το δυνατον καλύτερα αποτελέσματα. «Μετά την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα προχωρήσουμε στην κατάρτιση των όρων του διαγωνισμού.

Εμείς θα βάλουμε στους όρους αυτούς το τι θέλουμε να κάνουμε εκεί και φυσικά τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ώστε να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό. Ο στόχος και οι προδιαγραφές που θα μπουν θα έχουν να κάνουν με δωδεκάμηνη λειτουργία αλλά προχωρούμε και σε κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση» σημείωσε ο κ. Γερομάρκος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει μια προσπάθεια για να υπάρξει μια πρωτοτυπία μέσω του συνδυασμού του ιατρικού και του ιαματικού τουρισμού. «Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ιατρικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια ανθεί.

Εμείς πάμε να καινοτομήσουμε και να πρωτοτυπήσουμε. Να συνδυάσουμε τον ιατρικό τουρισμό με τον ιαματικό τουρισμό. Εκτός από την αξιοποίηση των λουτρών σε ότι αφορά το υδροθεραπευτήριο το καινούριο και την ξενοδοχειακή μονάδα, εμείς στους όρους θα βάλουμε να υπάρξει και μονάδα αποκατάστασης» υποστήριξε ο κ. Γερομάρκος ο οποίος επιμένει πως σύντομα θα υπάρξουν νεότερα, ενδεχομένως και τις επόμενες μέρες.

Θετικές εκτιμήσεις αλλά και παράπονα

«Μόνο στα χέρια του δήμου θα λειτουργούν σωστά τα λουτρά, ώστε να υπάρχει έλεγχος σε όλα. Έστω και σαν εκμετάλλευση. Εμάς δε μας προβληματίζει η κυριότητα. Μας προβληματίζει η καλή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ουσιαστικά δε παίζει ρόλο ο ιδιοκτήτης αλλά αρκεί η εκμετάλλευση να γίνεται από το δήμο Παγγαίου» δήλωσε ερωτώμενος σχετικά ο Γιάννης Φιλόσογλου.

Με την εκμίσθωση μέσω διαγωνισμού φαίνεται πως συμφωνεί και ο πρώην Νομάρχης Θεόδωρος Καλλιοντζής σημειώνοντας πως δεν έχει νόημα μια …λειψή εκμετάλλευση. «Αν θέλει ο δήμος να τα διαχειρίζεται ο ίδιος, με μικροεργάκια κλπ δεν είναι το μέλλον. Εκεί θέλει μια επένδυση σοβαρή» σημείωσε. «Εμείς έχουμε μείνει στο ότι ο δήμος θα τα διεκδικήσει. Δε θέλουμε να τα διαχειριστούμε, ούτε να τα ελέγξουμε.

Προτείνουμε διαχείριση από επενδυτή. Το πρόβλημα είναι απλά πως δεν μπορούμε να αποποιηθούμε περιουσιακό στοιχείο του δήμου. Είναι στην κυριότητα του δήμου μας. Άλλο είναι να το διαχειρίζεται η περιφέρεια και να παίρνει τα έσοδα και άλλο ο δήμος» δήλωσε σχετικά η δημοτική σύμβουλος Παγγαίου κ. Ελευθερία Καραγιαννίδου

«Προσβλητικά κάποια σχόλια…»

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γερομάρκο δεν υπάρχει λόγος διαφωνιών καθώς οι υπόλοιπες ιαματικές πηγές ανά την Ελλάδα πηγαίνουν στους δήμους κανονικά πλην αυτών οι οποίες είχαν παραχωρηθεί προγενέστερα σε άλλους φορείς, όπως τα λουτρά της περιοχής μας.

Ο ίδιος πάντως επιμένει πως η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μπορεί να διαχειριστεί την υπόθεση αυτή χωρίς κανένα πρόβλημα. «Δηλαδή δεν μπορούμε εμείς σαν περιφερειακή ενότητα να διαχειριστούμε την κατάσταση και μπορούν κάποιοι άλλοι; Είναι προσβλητικό για όσους το λένε. Το άκουσα και στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό. Δηλαδή εμείς δεν εκφράζουμε την τοπική κοινωνία; Δηλαδή μπορεί ο δήμος Παγγαίου να βάλει 15 εκ.

Για να αξιοποιήσει τα λουτρά; Όταν θα φτάσουμε στους όρους διακήρυξης θα δούμε ότι μόνο ένας ιδιώτης ο οποίος είναι έμπειρος μπορεί να προχωρήσει στην αξιοποίηση των λουτρών των Ελευθερών. Δεν μπορεί να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση επιχειρηματίας…» σημείωσε ο κ. Γερομάρκος.

Γιάννης ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ