8 Φεβ 2012

Ο απολογισμός της κακοκαιρίας για τη Ροδόπη



Σωρεία προβλημάτων δημιούργησαν στη Ροδόπη οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο ημερών. Επί ποδός βρέθηκαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα, που δημιούργησε η κακοκαιρία.

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν μέχρι σήμερα σε ορισμένα σημεία, εκεί όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, λόγω της αναμονής επιδείνωσης των καιρικών φαινόμενων.

Άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Κομψάτο

Εντονότερα επλήγησαν περιοχές, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Ιάσμου, με την άνοδο της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Κομψάτο να απειλεί τις παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις και τους οικισμούς. Πλημμύρισαν, μάλιστα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις γύρω από την λίμνη Βιστωνίδα, όπως στη Συδινή και στον Πολύσιτο στο νομό Ξάνθης και στο Κοπτερό και στην Διαλαμπή στο νομό Ροδόπης.

Κτηνοτρόφος στο Κοπτερό σώθηκε τελευταία στιγμή από την ΕΜΑΚ

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής σε περιστατικό, που έλαβε χώρα στον οικισμό Κοπτερό του δήμου Ιάσμου, άνδρες της ΕΜΑΚ επενέβησαν και διέσωσαν την τελευταία στιγμή κτηνοτρόφο, που απειλήθηκε από τα νερά του ποταμού Κομψάτου.

Σωρεία προβλημάτων δημιούργησαν στη Ροδόπη οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δυο ημερών. Επί ποδός βρέθηκαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πολλαπλά μέτωπα, που δημιούργησε η κακοκαιρία. Μάχη συνεχίζουν να δίνουν μέχρι σήμερα σε ορισμένα σημεία, εκεί όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική, λόγω της αναμονής επιδείνωσης των καιρικών φαινόμενων.

Άνοδος της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Κομψάτο

Εντονότερα επλήγησαν περιοχές, που βρίσκονται στα όρια του δήμου Ιάσμου, με την άνοδο της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Κομψάτο να απειλεί τις παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις και τους οικισμούς. Πλημμύρισαν, μάλιστα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις γύρω από την λίμνη Βιστωνίδα, όπως στη Συδινή και στον Πολύσιτο στο νομό Ξάνθης και στο Κοπτερό και στην Διαλαμπή στο νομό Ροδόπης.

Κτηνοτρόφος στο Κοπτερό σώθηκε τελευταία στιγμή από την ΕΜΑΚ

Στις 5 το απόγευμα της Κυριακής σε περιστατικό, που έλαβε χώρα στον οικισμό Κοπτερό του δήμου Ιάσμου, άνδρες της ΕΜΑΚ επενέβησαν και διέσωσαν την τελευταία στιγμή κτηνοτρόφο, που απειλήθηκε από τα νερά του ποταμού Κομψάτου.

Ανησυχία στη Σάλπη για επέκταση των πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές

Λίγο αργότερα οι επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν σε ένα άλλο σημείο του ποταμού, στο ύψος του οικισμού Σάλπη, όπου έσπασε ανάχωμα και πλημμύρισαν παρακείμενες γεωργικές εκτάσεις. Διαχειρίσιμη κρινόταν η κατάσταση μέχρι χθες το απόγευμα, χωρίς όμως να είχε αποφευχθεί το ενδεχόμενο επέκτασης των πλημμυρών στα πρώτα σπίτια του οικισμού. Ανησυχία στα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας προκαλούσε η πρόγνωση περί επιδείνωσης του καιρού και νέων ισχυρών βροχοπτώσεων κατά τις βραδινές ώρες χθες.

Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του δήμου, για τον οικισμό της Μελέτης

Στον οικισμό της Μελέτης εστίασαν από την αρχή οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κομοτηνής, για ενδεχομένη υπερχείλιση του ποταμού Τραύου. Το βράδυ της Κυριακής τα συνεργία έσπασαν δυο αναχώματα, προκειμένου να διοχετευτούν τα νερά προς τη βορειοδυτική πλευρά του οικισμού, όπου βρίσκονται γεωργικές εκτάσεις, ούτως ώστε να μην απειληθούν σπίτια.

Από νωρίς χθες το πρωί συνεργεία του δήμου επιτηρούσαν ακατάπαυστα στην περιοχή, με στόχο να καθαρίσουν τον ποταμό από τα φερτά υλικά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχείλισης από ενδεχομένη επιδείνωση του καιρού. Σημειωτέονον, ότι σε 5-6 σπίτια του οικισμού της Μελέτης παρουσιάστηκαν εγγενή προβλήματα στο αποχετευτικό δίκτυο, ενώ πνίγηκαν και περί τα 20 πρόβατα.

Μετατράπηκε σε λίμνη η διασταύρωση Μαραθώνος-τέρμα Αγίας Βαρβάρας. Πλημμύρισαν παρακείμενες οικίες

Μέσα στην πόλη της Κομοτηνής δεν ήταν λίγα τα προβλήματα, που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Στην οδό Μαραθώνος, στη διασταύρωση με την Αγίας Βαρβάρας, το σημείο έγινε απροσπέλαστο για τα οχήματα, καθώς μεγάλος όγκος υδάτων που κατέβαινε από τα Στρατόπεδα μετέτρεψε κυριολεκτικά σε λίμνη την περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά. Από την ορμή των νερών δε γλίτωσαν και τα παρακείμενα σπίτια επί της οδού Μαραθώνος, τα οποία πλημμύρισαν τόσο στις αυλές, όσο και στο εσωτερικό τους.

Πρόκειται για ένα σύνηθες φαινόμενο, για τους ίδιους, καθώς επανειλημμένα, ακόμα και με ασθενέστερες βροχοπτώσεις, βλέπουν τα νερά να μπαίνουν στα σπίτια τους και να προκαλούν μεγάλες ζημιές στα υπάρχοντά τους. Παρότι αναγνώρισαν ότι κατέβηκε μεγάλος όγκος των υδάτων στο σημείο εκείνο, δεν έλειψαν τα παράπονα για τον ελλιπή καθαρισμό των φρεατίων, όπως υποστήριξαν ορισμένοι, που κατέστησε αδύνατο να απορροφήσουν τα νερά το βράδυ της Κυριακής. Μέχρι τις 6 τα ξημερώματα βρέθηκαν να δίνουν μάχη με τα νερά, που είχαν κατακλύσει τα σπίτια τους, ενώ τα αποκαταστάθηκαν με την επέμβαση συνεργείων το πρωί της Δευτέρας, που καθάρισαν τα φρεάτια.

Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων πίσω από το Δημοτικό Κολυμβητήριο και στην οδό Φιλιππουπόλεως

Παρόμοια προβλήματα, μικρότερης κλίμακας ωστόσο, παρουσιάστηκαν στην περιοχή πίσω από το Δημοτικό Κολυμβητήριο και στην οδό Φιλιππουπόλεως, που αποκαταστάθηκαν άμεσα το βραδύ της Κυριακής.

Πλημμύρισαν γκαράζ και υπόγεια στην Εκτενεπόλ

Υπόγεια και γκαράζ αυτοκινήτων στον οικισμό της Εκτενεπόλ δεν γλίτωσαν από την καταρρακτώδη βροχή. Τα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους της περιοχής, όπου ο όγκος των υδάτων κατέστησε πολλά σημεία απροσπέλαστα.

Μια από τα ίδια στις γέφυρες στο τέρμα της οδού Υψηλάντη

Η συνήθης εικόνα στις γέφυρες, στο τέρμα της οδού Υψηλάντη, στη δυτική είσοδο της πόλης. Ήδη από τις 7 το απόγευμα της Κυριακής και για όσο η έντονη βροχόπτωση βρισκόταν σε εξέλιξη, η κυκλοφορία κάτω από τις γέφυρες απαγορεύτηκε κι από τα δυο ρεύματα, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης υδάτων. Η κίνηση των οχημάτων γινόταν από την παλιά οδό Ξάνθης.

Χωρίς ρεύμα και νερό η Γρατινή

Χωρίς ρεύμα και νερό παρέμειναν οι κάτοικοι της Γρατινής από τις βραδινές ώρες της Κυριακής. Η ύδρευση αποκαταστάθηκε από νωρίς χθες το πρωί, ενώ τμηματικά μέχρι το μεσημέρι τα συνεργεία της ΔΕΗ αποκαθιστούσαν και την ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα στην κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο, οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα κυκλοφορίας στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής – Αμαξάδων από παράσυρση φερτών υλικών και σημαντικής ποσότητας νερού. Κλειστός παρέμεινε επίσης χθες ο επαρχιακός δρόμος Κομοτηνής-Παγουριών μεταξύ Παραδημής και Κρανοβουνίου, καθώς επίσης και ο επαρχιακός δρόμος Αιγείρου-Αμβροσίας και Ν. Καλλίστης –Σάλπης.

Κλειστές όλες οι ιρλανδικές διαβάσεις

Να σημειωθεί ότι όλες οι ιρλανδικές διαβάσεις, που βρίσκονται στο επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης είναι κλειστές και οποιαδήποτε απόπειρα διέλευσης μπορεί να αποβεί μοιραία. Συνίσταται οι οδηγοί να χρησιμοποιούν διαδρομές με γέφυρα.

«Έσπασαν» τα τηλέφωνα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής

Λόγω των εκτάκτων καιρικών φαινομένων, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, από το μεσημέρι της Παρασκευής μέχρι χθες το μεσημέρι, δέχτηκε 42 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, από τις οποίες επενέβη στις 36. Δέχτηκε επίσης 4 κλήσεις για πυρκαγιές κατοικιών, 1 για απεγκλωβισμό ατόμου από ανελκυστήρα, 1 για απεγκλωβισμό 3 ατόμων από τροχαίο ατύχημα και 1 για απεγκλωβισμό ατόμου από όχημα εντός χειμάρρου.

Πλημμυροπαθείς φιλοξενήθηκαν στο Κλειστό Γυμναστήριο

Σε ετοιμότητα βρέθηκε από το βράδυ της Κυριακής ο δήμος Κομοτηνής, που πήρε απόφαση να ανοίξει το Κλειστό Γυμναστήριο, για να φιλοξενηθούν τυχόν πλημμυροπαθείς. Στο χώρο μεταφέρθηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός. Το ίδιο βράδυ βρήκε στο χώρο μια τριμελής οικογένεια, το σπίτι της οποίας είχε πλημμυρίσει.

Συντάκτης:Θωμάς Σταμούλης