15 Φεβ 2012

Ξάνθη : Από το Παρίσι στο Πέραν


To Λεύκωμα του Γιώργου και της Σούλας Μπόζη "Από το Παρίσι στο Πέραν" και το βιβλίο της Σούλας Μπόζη "Πολίτικο ημερολόγια 2012" παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


Τα βιβλία παρουσίασε ο Αλέξης Αλεξανδρής, Πρέσβης-Διευθυντής Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Σούλα Μπόζη (ενδυματολόγος θεάτρου και λαογράφος) μιλώντας στους δημοσιογράφους της Ξάνθης ανέφερε ότι το βιβλίο "Από το Παρίσι στο Πέραν" αποτελείται από υλικό που συγκέντρωσε ο σύζυγός της ως κινηματογραφιστής από το 1965 που ιδρύεται η "Ταινιοθήκη της Πόλης", σημειώνοντας ότι οι Έλληνες της Πόλης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία και ανάπτυξη ενός εναλλακτικού κινηματογράφου.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναφέρθηκε στη σχέση της με την Πολίτική Κουζίνα η οποία, σύμφωνα με τη Σούλα Μπόζη, ανάγεται σε μια αδιάλειπτη περίοδο 1.500 χρόνων. Άλλωστε η θρυλική, πλέον, ταινία Πολίτικη Κουζίνα ως τίτλος και ως περιεχόμενο βασίστηκε σε πληροφορίες από το το ομώνυμο βιβλίο της και είχε ουσιώδη ρόλο στην Πολίτικη Κουζίνα και την παραγωγή της ταινίας σε κάθε της στάδιο.

Η κ. Μπόζη τόνισε επίσης ότι η Κωσταντινούπολη ζει μια μεγάλη επιστροφή ανθρώπων των γραμμάτων και του Πολιτισμού χαρακτηρίζοντας Πόλο Έλξης την Πόλη, ένα φοβερά γοητευτικό τόπο με ανοιχτές αγκάλες για όλους σαν τα οικουμενικά ποιήματα του Καβάφη και ερωτευμένοι με την πόλη.

Ο πρέσβης Αλέξης Αλεξανδρής (ρωμιός της Πόλης και αυτός, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής) από την πλευρά του εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά που βρέθηκε στην Ξάνθη η Σούλα Μπόζη και, πέρα από το βιβλίο, είχε την ευκαιρία να μίλησε γενικότερα για τον ελληνισμό της Πόλης.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Αλέξης Αλεξανδρής ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η διδακτορική του διατριβή αφορούσε στους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου-Τενέδου και το για μειονοτικό ζήτημα της Θράκης , ενώ τα ελληνοτουρκικά υπήρξαν το αντικείμενό του και ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο.

Μεταξύ άλλων, έχει ασχοληθεί με το αρχείο του Ελληνικού Πατριαρχείου και ετοιμάζει ένα βιβλίο με την περίοδο 1930-36 της Ελληνοτουρκικής φιλίας από τα αρχεία του Πατριαρχείου.

Σύνταξη: Σαμή Καραμπουγιούκογλου

Μαρία Νικολάου

Ert.gr