3 Φεβ 2012

Καβάλα: Διεκδικεί τα Λουτρά των Ελευθερών ο Δήμος Παγγαίου


Διεκδικεί τα Λουτρά των Ελευθερών ο Δήμος ΠαγγαίουΟ Δήμος Παγγαίου είναι έτοιμος να διεκδικήσει τα λουτρά των Ελευθερών, από το Ελληνικό κράτος, εκμεταλλευόμενος τη νέα νομοθεσία, όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου πολιτισμού, που πρόκειται να συζητηθεί και να ψηφισθεί στη βουλή, την ερχόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα ο Δήμος Παγγαίου θα κινηθεί ανταγωνιστικά σε σχέση με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αφού τα λουτρά των Ελευθερών, έχουνε ήδη παραχωρηθεί στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας, η οποία επιδιώκει ανανέωση της παραχώρησης για ακόμη περισσότερα χρόνια.

Το όλο θέμα φαίνεται αρκετά περίπλοκο, αστείο και πρωτοφανές. Η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, δε μπορεί να συνεννοηθεί με το Δήμο Παγγαίου, αν και ο κ. Γρανάς και ο κ. Παπακοσμάς ήταν πρόσφατα σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου, ο Δήμος Παγγαίου προσπαθεί να πάρει αυτός τα λουτρά των Ελευθερών, ενώ η περιφερειακή ενότητα είναι σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το κράτος να επεκτείνει τα χρόνια παραχώρησης σε αυτή και να παρουσιάσει συγκεκριμένη επενδυτική πρόταση.

Με λίγα λόγια η δουλειά που κάνει τους τελευταίους μήνες η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, κινδυνεύει από το Δήμο Παγγαίου, ο οποίος περιμένει να ψηφισθεί το νομοσχέδιο και να εκμεταλλευθεί συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου, ζητώντας από το κράτος την παραχώρηση των λουτρών των Ελευθερών.

Ακόμα πιο περίεργο είναι ότι ο Δήμος Παγγαίου φαίνεται να έχει προβάδισμα, άσχετα εάν η περιφερειακή ενότητα Καβάλας έχει προχωρήσει το όλο θέμα αρκετά.
Αυτό το προβάδισμα το αποκτά με την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, που συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κι οι ιαματικές πηγές μπορούνε να παραχωρηθούνε απευθείας στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αρκεί η τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσει σχετικό αίτημα, σε αυτόν στην ιδιοκτησία του οποίου βρίσκονται σήμερα τα λουτρά των Ελευθερών.

Φαίνεται πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας της περιφερειακής ενότητας Καβάλας με το Δήμο Παγγαίου. Ο Βασίλης Ξουλόγης δηλώνει παντού ότι είναι έτοιμος να καταθέσει αίτημα παραχώρησης των λουτρών, μόλις ψηφισθεί ο νόμος, οι δε εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Καβάλας, προσπαθούν να προλάβουν αυτή την εξέλιξη και πριν την ψήφιση του νόμου να δημιουργήσουν τετελεσμένα, σε σχέση με τη συζήτηση που έχουν σε εξέλιξη, τελευταία, με την εταιρία τουριστικών ακινήτων.

Έχει λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε, που τελικά «θα κάτσει η μύγα», δηλαδή ποιος θα προλάβει πρώτος ν΄ αναλάβει την ευθύνη των λουτρών των Ελευθερών.

Σ΄ όποιον πάντως θα παραχωρηθούν τα λουτρά, το μοντέλο ανάπτυξης θα είναι ίδιο. Είτε η περιφερειακή ενότητα Καβάλας, είτε ο Δήμος Παγγαίου, τα αναλάβουν, θα αναζητήσουν αμέσως μετά, ιδιώτη επενδυτή.