13 Φεβ 2012

Τέλη του 2015 σε λειτουργία ο ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης


Για το 4ο τρίμηνο του 2015 προσδιόρισε την έναρξη λειτουργίας του έργου «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης», σύμφωνα με τον διευθυντή ανάπτυξης του ομίλου Κοπελούζου, Κωστή Σιφναίου, οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου και παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του έργου σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης.

O ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αποτελείται από τον υπεράκτιο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και το σύστημα διασύνδεσης του σταθμού με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Ειδικότερα, το περιλαμβάνει τον πλωτό τερματικό σταθμό, ο οποίος θα βρίσκεται 10 χιλιόμετρα από την ακτή της Μάκρης και 18 από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τον υποθαλάσσιο αγωγό, ο οποίος θα καταλήγει στην παραλία του Απαλού και από εκεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΣΦΑ στην Αμφιτρίτη.

Ο μέσος ρυθμός αεριοποίησης του φυσικού αερίου εκτιμάται σε 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα ανά ώρα, που συνεπάγεται μια παροχέτευση φυσικού αερίου προς το χερσαίο σύστημα της τάξης των 2,6 κυβικών μέτρων ετησίως

Αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας είναι να γίνεται μία μεταφόρτωση την εβδομάδα, ενώ η πλατφόρμα θα μπορεί να κάνει φορτώσεις από διάφορα σημεία ανάλογα με τον καιρό. Η επένδυση στοχεύει στην απόδοση 60-80 άμεσων θέσεων εργασίας στην περιοχή, καθώς, όπως επισημάνθηκε, αυτό είναι που συμφέρει πραγματικά τον όμιλο.

O ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης αναμένεται ότι θα εξασφαλίζει περίπου το 50% της εγχώριας ζήτησης σε φυσικό αέριο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Σιφναίο, πρόκειται για έργο μέγιστης ασφάλειας, με ουσιαστική συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

Συγκεκριμένα, το έργο θα βοηθήσει την τοπική κοινωνία με την ώθηση που θα δώσει σε πολλούς κλάδους δραστηριοτήτων, την παροχή φθηνότερης ενέργειας και άλλες ωφέλειες που θα προκύψουν από την συνεργασία της εταιρείας με τον δήμο Αλεξανδρούπολης.

Στα χαρακτηριστικά του έργου κυρίαρχη θέση αποτελεί η άμεση πρόσβαση στην ελληνική και στην διεθνή αγορά φυσικού αερίου, καθώς:

-Έχει στρατηγική θέση ώστε να προσελκύσει τους μεγάλους διεθνείς προμηθευτές

-Συνδέεται απευθείας με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και τροφοδοτεί την Ελληνική αγορά

-Παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλους προάγοντας τον ελεύθερο ανταγωνισμό και συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση των τιμών και την αποφυγή μονοπωλιακών φαινομένων

-Έχει άμεση πρόσβαση στην Βαλκανική αγορά και τον δακτύλιο της ΝΑ Ευρώπης

-Έχει δυνατότητα σύνδεσης και υποστήριξης των μελλοντικών έργων του νοτίου διαδρόμου (ITGI, TAP) αλλά και του South Stream και κατ’ επέκταση πρόσβαση στις αγορές της δυτικής Ευρώπης

Η εταιρεία απέσπασε την θετική γνώμη του δήμου αναφορικά με τη δυνατότητα διέλευσης του αγωγού φυσικού από την παραλία και την αιγιαλίτιδα ζώνη της περιοχής που έχει χωροθετηθεί, δίχως να παρεμποδίζει τον σχεδιασμό του δήμου Αλεξανδρούπολης, ειδικά για τη δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στην συγκεκριμένη περιοχή.