15 Φεβ 2012

Φόρουμ Θράκης: Τεχνική-οικονομοτεχνική έκθεση για ίδρυση 12 περιφερειακών ΕΟΖ (Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα, Ορεστιάδα, Σουφλί, Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Πόρτο Λάγος)


Σε Επιμελήτρια και δήμους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, απέστειλε το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης την τεχνική-οικονομοτεχνική έκθεση, η οποία καταγράφει το υφιστάμενο πλαίσιο δημιουργίας και λειτουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά κυρίως στην εφαρμογή τους στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Η συγκεκριμένη έκθεση συντάχθηκε από τη εταιρεία, «Capital Markets Experts SA» και έχει υποβληθεί στη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ υπενθυμίζεται ότι ήδη η Περιφέρεια υλοποιεί αντίστοιχη μελέτη με χρηματοδότηση από το ίδιο υπουργείου και με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης της τα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την έκθεση του Φόρουμ, προτείνεται η δημιουργία μιας Κεντρικής Αρχής Διαχείρισης της ΕΟΖ, υπό τη μορφή της ανώνυμης εταιρίας, μέτοχος στην οποία θα είναι κατά 51% κρατικοί φορείς και κατά 49% ιδιωτικά νομικά ή ακόμη και φυσικά πρόσωπα.

Προτείνονται προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, οι οποίες θα σχετίζονται με το ύψος της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει ο υποψήφιος εντός της ΕΟΖ, π.χ. ελάχιστη επένδυση 300 χιλιάδων ευρώ τον πρώτο χρόνο και 3 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχολήσει η επένδυση, ο οποίος θα πρέπει να ξεπερνά τους 10 εργαζόμενους, σε περίπτωση δε, μετεγκατάστασης υφιστάμενης μονάδας, θα πρέπει για να γίνει αυτή δεκτή, να απασχολήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε εκτός ΕΟΖ, συν τον κατώτατο αριθμό εργαζομένων που προβλέπει ή ένταξη στη Ζώνη.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ακριβώς επειδή από την φύση τους οι ΕΟΖ ευνοούν τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό (την ραχοκοκαλιά της οικονομίας), «θα μπορούσε μια υφιστάμενη μονάδα να μεταφέρει μόνο το κομμάτι της παραγωγής που απευθύνεται σε ξένες αγορές, και όχι όλη την μονάδα παραγωγής της (κατά συνέπεια, να προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικής μέσα στην ζώνη)».

Η παροχή κινήτρων προτείνεται να θεσμοθετηθεί σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο τα κίνητρα θα αφορούν το σύνολο των θεματικών-περιφερειακών ΕΟΖ και το δεύτερο επίπεδο θα αφορά επί μέρους κίνητρα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες που το ίδιο το αντικείμενο διαμορφώνει στο πλαίσιό τους.

Η μελέτη προτείνει την δημιουργία συνολικά 12 περιφερειακών ΕΟΖ, οι οποίες συνοπτικά παρουσιάζονται παρακάτω :

- Περιφερειακή ΕΟΖ Αγροτικών Προϊόντων Ορεστιάδας

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Ζώνης θα δραστηριοποιούνται εταιρίες μεταποίησης και συσκευασίας αγροτικών προϊόντων, καθαρά όμως με εξαγωγικό προσανατολισμό (προϊόντα τύπου σπαράγγι και σκόρδο που βρίσκονται μόνο στον Έβρο).

- Περιφερειακή ΕΟΖ Μεταξιού Σουφλίου

Στη συγκεκριμένη περιοχή, σκοπός θα είναι η αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης Περιφερειακής Ε.Ο.Ζ. Μεταξιού, για τις εταιρίες που αποκλειστικά θα ασχολούνται με την επεξεργασία, την «τυποποίηση» και την εξαγωγή του μεταξιού και των προϊόντων αυτού.

- Περιφερειακή ΕΟΖ Υπηρεσιών Αλεξανδρούπολης

Προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακής ΕΟΖ Υπηρεσιών στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο την προσέλκυση διεθνών τραπεζών, ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιριών. Το θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσε να προσομοιάζει με αυτό του Λουξεμβούργου. Η συγκεκριμένη ΕΟΖ θα μπορούσε να οριστεί, ότι αφορά μόνον υφιστάμενες ξένες εταιρίες καθώς και νεοϊδρυόμενες (απαγόρευση μετεγκατάστασης ελληνικών εταιριών).

-Περιφερειακή ΕΟΖ Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Άβαντα (ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης)

Στην παρούσα ΒΙΠΕ Άβαντα, προτείνεται να λειτουργήσει μια Περιφερειακή ΕΟΖ Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, με στόχο αφενός την αξιοποίηση της υφιστάμενης ΒΙΠΕ και αφετέρου τη δραστική μείωση της ανεργίας στην πόλη της Αλεξανδρούπολης.

- Περιφερειακή ΕΟΖ Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Κομοτηνής (ΒΙΠΕ)

Προτείνεται η δημιουργία αντίστοιχων προδιαγραφών, κινήτρων και στόχων Περιφερειακή ΕΟΖ στη ΒΙΠΕ της Κομοτηνής, με απώτερο σκοπό τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή της Ροδόπης. Κατ’ αναλογία και σε αυτή την περίπτωση, προτείνεται η υιοθέτηση του μοντέλου Export Processing Zones (EPZ).

-Περιφερειακή ΕΟΖ Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Ξάνθης (ΒΙΠΕ)

Η 6η προτεινόμενη Περιφερειακή ΕΟΖ, οριοθετείται στη ΒΙΠΕ της Ξάνθης, με όλα τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των προηγούμενων δύο και φυσικά και εδώ με απώτερο σκοπό τη μείωση της ανεργίας στην περιοχή της Ξάνθης.

-Περιφερειακή ΕΟΖ Logistics λιμένα Αλεξανδρούπολης

Ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης θεωρείται στρατηγικά σημαντικός για τη συνολική ανάπτυξη της ΕΟΖ Αν. Μακεδονίας και Θράκης, και αυτό γιατί σε παγκόσμια κλίμακα, μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους επιτυχίας των Οικονομικών Ζωνών, αποτελεί η διασύνδεσή τους είτε οδικώς, είτε σιδηροδρομικά, με εμπορευματικούς λιμένες.

-Περιφερειακή ΕΟΖ Logistics λιμένα Καβάλας

Αντίστοιχης φιλοσοφίας, οργάνωσης και στόχων, προτείνεται να αναπτυχθεί και στο λιμάνι της Καβάλας, έτσι ώστε η Περιφέρεια να μπορεί να εξυπηρετήσει τις αυξημένες ανάγκες διακίνησης εμπορευμάτων μέσω των θαλάσσιων οδών και μάλιστα από δύο διαφορετικά σημεία .

-Περιφερειακή ΕΟΖ Μαρμάρου και Οινοποιίας Δράμας

Η περιοχή της Δράμας, μελετώμενη στο πλαίσιο του δυωνύμου «προϊόν-περιοχή», καταδεικνύει εξαιρετικά έντονα την επεξεργασία και εξαγωγή μαρμάρων καθώς και αυτήν της οινοποιίας.

Εξάλλου, προτείνεται η δημιουργία τριών Περιφερειακών Ειδικών Οικονομικών Ζωνών Τουρισμού και Αναψυχής, οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, έτσι ώστε να μην αποτελέσουν πυρήνες αθέμιτου ανταγωνισμού ως προς τις υφιστάμενες τουριστικές μονάδες.

Αναλυτικότερα προτείνεται η δημιουργία Περιφερειακών ΕΟΖ Καβάλας-Θάσου, Πόρτο Λάγος και Σαμοθράκης.

Τέλος, προτείνεται γενικότερα, ότι διάρκεια της ΕΟΖ θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δεκαπενταετής, ενώ προτείνεται να υπάρχει από την αρχή πρόβλεψη αξιοποίησης της οργάνωσης και των υποδομών της με τη λήξη της «θητείας» της, με πιθανότερη τη συνέχιση της λειτουργίας της ως real estate project και την έξοδο-επιστροφή της κρατικής συμμετοχής, μέσα από την εισαγωγή της ανώνυμης εταιρίας της κεντρικής διαχείρισης, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.