6 Ιαν 2012

Χάνεται το παιχνίδι των αγωγών;

Ενδεχόμενη προαναγγελία για νομική αντίδραση και διεκδίκηση μεγάλων αποζημιώσεων αποτελεί δήλωση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να βάλει ουσιαστικά ταφόπλακα στον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

«Η απόφαση της Βουλγαρίας συνιστά μια απίστευτη διπλωματική αντίφαση. Πριν από ένα μήνα, ενέκρινε την πληρότητα της περιβαλλοντικής μελέτης του έργου και ξαφνικά αποφάσισε ότι το έργο είναι οικονομικά μη βιώσιμο.

Αυτά είναι διεθνώς πρωτοφανή και αναμφισβήτητα θα αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς ελέγχου εκ μέρους των νομικών υπηρεσιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

Με τα λόγια αυτά, ο υφυπουργός Ενέργειας, που είχε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα, σχολίασε το τι μέλλει γενέσθαι με το μέλλον του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, που απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή μας.

Την ίδια ώρα, πάντως, αίσθηση προκαλεί το άρθρο του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην «Καθημερινή», με το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου συνολικά για τους αγωγούς που είχαν σχεδιαστεί και πάνω στους οποίους είχε βασιστεί η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο για τον προαναφερθέντα του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ή τον παράλληλα με αυτόν SouthStream (στους οποίους υπάρχουν ρωσικά συμφέροντα) αλλά και για τον αγωγό φυσικού αερίου ΙTGI (γνωστότερο ως Καρατσαπέι – Κομοτηνή – Ηγουμενίτσα – Ιταλία), που εγκαινιάστηκε με τυμπανοκρουσίες από Καραμανλή και Ερντογάν πριν από μερικά χρόνια στους Κήπους.

Για το θέμα αυτό ο Κωστής Χατζηδάκης κατέθεσε ερώτηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στο άρθρο του αναφέρει: "Ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους κλυδωνισμούς που συνδέονται με την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, στον ορίζοντα διαγράφεται κίνδυνος ολοσχερούς κατεδάφισης των ελληνικών επιτυχιών για τους ενεργειακούς αγωγούς.

Αυτό που με πολύ κόπο, αλλά και διπλωματική μαεστρία χτίστηκε, ιδίως την περίοδο 2004-2009, με τους αγωγούς Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, South Stream και ITGI κινδυνεύει να γκρεμιστεί λόγω ασυγχώρητης αδράνειας και, τουλάχιστον, ερασιτεχνικών διπλωματικών χειρισμών της τελευταίας διετίας" και καταλήγει: "Αν όλα αυτά συμβούν, η Ελλάδα θα εξαφανιστεί εντελώς από το παιχνίδι των αγωγών. 

Ωστόσο, η καταστροφή δεν είναι νομοτελειακή κατάληξη. Ούτε η νωθρότητα στην ενεργειακή διπλωματία μονόδρομος. Οπως πετύχαμε με μια πολυδιάστατη πολιτική να βρεθούμε στο επίκεντρο των σχεδιασμών για τους αγωγούς, με την ίδια πολιτική, με επιμονή και με συνδυασμό κλασικής και οικονομικής διπλωματίας μπορούμε να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Αρκετή ζημιά έχει γίνει στην Ελλάδα. Ας μη γίνει και άλλη..."

Γράφτηκε από τον  Γιαγκίνη Γιάννη
 
Πηγή: www.thrakinews.gr