3 Ιαν 2012

Υπό 'εξαφάνιση' το δάσος της Σαμοθράκης

Πρωτοφανές «πλιάτσικο» εις βάρος του δασικού -προστατευόμενου- πλούτου της Σαμοθράκης συντελείται ελέω οικονομικής κρίσης αλλά και αποψίλωσης της δασικής υπηρεσίας.

Οι Αρχές του νησιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς βλέπουν την παράνομη ξύλευση να ανθεί, τη στιγμή που το Δασαρχείο υπολειτουργεί και κανείς δεν μπορεί –εξ αντικειμένου- να προστατεύσει τα 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους, τα οποία προστατεύονται από τη διεθνή περιβαλλοντική συνθήκη, Natura 2000.

«Τα προβλήματα στο νησί είναι τεράστια» καταγγέλλει στη zougla.gr ο κ. Θανάσης Βίτσας, αντιδήμαρχος Σαμοθράκης. «Διαθέτει τεράστιο φυσικό πλούτο, τον οποίο σπάνια συναντάμε σε άλλα μέρη, ο οποίος όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να προστατευτεί» προσθέτει.

Δασαρχείο με δύο άτομα

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το Δασαρχείο της περιοχής «Νatura» όχι μόνο υπολειτουργεί, αλλά κινδυνεύει να βάλει λουκέτο στο άμεσο μέλλον. «Αδυνατεί να ελέγξει το εν λόγω πρόβλημα, επειδή έχει τρομερές ελλείψεις, λειτουργεί μόνο με μία δασονόμο (της οποίας η σύμβαση λήγει σε τρεις μήνες) και έναν μεταταγμένο υπάλληλο από την Αγροφυλακή» αναφέρει ο κ. Βίτσας και συνεχίζει: «Φορείς του νησιού έχουν δραστηριοποιηθεί αρκετές φορές, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματά μας, αλλά το κράτος μάς αγνοεί».

Παράνομη ξύλευση λόγω κρίσης

Αποτέλεσμα των «ανύπαρκτων» ελεγκτικών μηχανισμών είναι το φαινόμενο της υπερξύλευσης. Όπως καταγγέλλεται από τους τοπικούς φορείς, ένεκα της οικονομικής κρίσης αλλά και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του νησιού, προκειμένου να ζεσταθεί, κόβει παράνομα ξύλα από τα δάση.

«Ανέκαθεν ήταν πολλοί εκείνοι που μάζευαν ξύλα από το πλούσιο δάσος μας, για να τα χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανσή τους. Τον τελευταίο καιρό όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, όλο και περισσότεροι κάτοικοι προχωρούν σε ξύλευση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απειλείται η δασική μας περιουσία» εξηγεί ο κ. Βίτσας.

Όπερ σημαίνει ότι η «φυσιογνωμία» του νησιού κινδυνεύει και ο –προστατευόμενος- δασικός πλούτος έχει ελαττωθεί, αφού κόβονται δέντρα χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο.

«Εδώ και δεκαετίες το δάσος μας έχει παραμεληθεί. Έχουν φθαρεί τα υπέροχα δέντρα μας και η περιουσία μας» καταλήγει ο αντιδήμαρχος του νησιού, ο οποίος ζητεί από την Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, πριν να είναι πολύ αργά.

Πηγή: zougla.gr