4 Ιαν 2012

Η Καβάλα μπορεί να αποκτήσει το δικό της «Μύλο», τα δικά της «Λαδάδικα», το δικό «Γκάζι» ...

Τα «σφαγεία» είναι μεγαλύτερος χώρος από το απεντομωτήριο και εκτός από θέατρο μπορεί να φιλοξενήσει μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Η πρώτη θητεία του δημάρχου Καβάλας, Κωστή Σιμιτσή, πέρασε χωρίς να γίνει κάποια ενέργεια για την αξιοποίηση του κτιρίου των παλιών σφαγείων, στην ομώνυμη περιοχή της πόλης. Διανύουμε το δεύτερο έτος της δεύτερης συνεχόμενης θητείας του, αλλά πάλι δεν έχει ειπωθεί τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα. Ο στόχος της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, ήταν, αν θυμόμαστε καλά, να μετατρέψει το κτίριο αυτό σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο. 


Επειδή τις τελευταίες δεκαετίες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κυρίως, έχει γίνει «μόδα» η μετατροπή παλιών χώρων (αποθηκών, εργοστασίων, βιοτεχνιών κ.λπ.), σε χώρους πολιτιστικής ψυχαγωγίας των πολιτών, αναρωτιόμαστε γιατί τα «παλιά σφαγεία» της Καβάλας, δεν θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν σε ένα τέτοιο χώρο. Απορούμε, μάλιστα, γιατί ο Δήμος Καβάλας άφησε την ευκαιρία αυτή ανεκμετάλλευτη. 

Είμαστε βέβαιοι, ότι η Καβάλα μπορεί να αποκτήσει το δικό της «Μύλο», τα δικά της «Λαδάδικα», το δικό «Γκάζι» κ.ο.κ. Θεωρούμε ότι τα «Σφαγεία» είναι η ιδανική περιοχή για ένα τέτοιο εγχείρημα. Υπάρχει το γραφικό λιμανάκι, οι ψαροταβέρνες, οι καφετερίες και τα μπαράκια. Η λειτουργία ενός πολιτιστικού πολυχώρου θα ενίσχυε τη νυχτερινή ζωή στην περιοχή, αλλά το κυριότερο, θα συμβάλλει στη συνολική αξιοποίηση της.

Καλύτερος του απεντομωτηρίου και του “Oscar”

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Δήμος Καβάλας ζήτησε από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας να του παραχωρήσει το παλιό απεντομωτήριο στο λιμάνι για πολιτιστική χρήση. Ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του φεστιβάλ Φιλίππων-Θάσου, Θοδωρής Γκόνης, ξετρελάθηκε με το χώρο και ανάγκασε το Δήμο Καβάλας να το διαμορφώσει σε θεατρική σκηνή για τις παράλληλες εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Αναρωτιόμαστε τι παραπάνω είχε το παλιό απεντομωτήριο από τα «σφαγεία» ως χώρος. Τίποτα, πιστεύουμε. Το αντίθετο, τα «σφαγεία» είναι μεγαλύτερος χώρος και εκτός από θέατρο μπορεί να φιλοξενήσει μουσικές και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Και όλη τη διάρκεια του έτους. Το κυριότερο, όμως, είναι δημοτικός χώρος. 

Αυτό σημαίνει, ότι ο Δήμος δεν θα χρειαζόταν να «παρακαλέσει» τον Ο.Λ.Κ. να του παραχωρήσει τον χώρο, ούτε να έχει πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας του. Επίσης, με τα ίδια χρήματα που διαμόρφωσε το απεντομωτήριο, θα μπορούσε να διαμορφώσει και το κτίριο των παλιών σφαγείων. Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση του Ο.Λ.Κ. ζήτησε και πήρε πίσω το απεντομωτήριο για να το αξιοποιήσει. Έτσι, ο Δήμος Καβάλας έχασε ένα χώρο πολιτισμού. 

Αντί να σκεφτεί τα «σφαγεία», προχώρησε στην ενοικίαση του παλιού κινηματογράφου “Oscar”, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό του με ένα σεβαστό ποσό ετησίως. Με τα χρήματα αυτά, θα είχε μετατρέψει το κτίριο των παλιών σφαγείων σε ένα χώρο ψυχαγωγίας «διαμάντι», που θα ζήλευαν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για να εκμεταλλευτεί το «θησαυρό» που έχει στην ανατολική πλευρά της πόλης. Ευχόμαστε να μην καθυστερήσει άλλο. Η Καβάλα έχει ανάγκη από ένα τέτοιο «πόλο έλξης».

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου
Πηγή: k-typos.gr