26 Ιαν 2012

Κομοτηνή: Επαφές μεταξύ Φιλοζωικής-Δ.Π.Θ. για τη δημιουργία καταφυγίου αδέσποτων στην Πανεπιστημιούπολη

Στην επικαιρότητα επανήλθε το ζήτημα της φροντίδας των αδέσποτων σκυλιών εντός και πέριξ της πόλης της Κομοτηνής, μετά από τα δυο περιστατικά επιθέσεων σε φοιτητές των εστιών στην πανεπιστημιούπολη, που καταγράφηκαν πρόσφατα.

Μια φοιτήτρια μάλιστα οδηγήθηκε πριν από δυο εβδομάδες στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, χωρίς να διαπιστωθούν σοβαρά τραύματα, με σημαντικότερο όμως το σοκ, που υπέστη από την επίθεση.

Όπως ήταν φυσικό, τα περιστατικά αυτά κινητοποίησαν αμέσως τους ανθρώπους της Φιλοζωικής, που εδώ και δυο χρόνια έχουν αναλάβει τη μέριμνα των αδέσποτων σκυλιών στην πανεπιστημιούπολη, σε συνεργασία με εθελοντές οικότροφους φοιτητές.

Η πρώτη τους ενέργεια ήταν να αναζητήσουν τους λόγους, για τους οποίους τα σκυλιά εμφανίστηκαν επιθετικά τη συγκεκριμένη περίοδο, σε αντίθεση με το παρελθόν, που δεν είχε καταγραφεί κάποιο παρόμοιο περιστατικό. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Γκουδουσίδη, που είναι μέλος της Φιλοζωικής, η επιθετικότητα αυτή προερχόταν κυρίως από μια σκύλα, που είχε γεννήσει πρόσφατα.

Το συγκεκριμένο ζώο έχει ήδη απομακρυνθεί από τις εστίες και παράλληλα στειρώθηκε, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης των επιθέσεων.

Πρόταση για συγκεκριμένο χώρο, που θα διαμορφωθεί με τη συνδρομή εθελοντών φοιτητών

Τα περιστατικά, όμως, αυτά έφεραν στην επιφάνεια ένα διαχρονικό ζήτημα που αντιμετωπίζεται στην πανεπιστημιούπολη, το οποίο έχει να κάνει με τον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων σκυλιών. Να σημειωθεί μάλιστα ότι από τη στιγμή, που ανέλαβε τη φροντίδα τους η Φιλοζωική, έχουν γίνει συστηματικός εμβολιασμός και στειρώσεις σε όλα πλέον τα θηλυκά σκυλιά, που υπάρχουν εκεί.

Όπως σημείωσε, ο κ. Γκουδουσίδης, αν δεν τα επιμελούνταν η Φιλοζωική το τελευταίο διάστημα, τότε ο αριθμός των σκυλιών στις εστίες, με τη συνέχιση της αναπαραγωγής τους, σήμερα θα ξεπερνούσε τα 150. Με αφορμή όλα τα παραπάνω και λόγω της αναγκαιότητας εξεύρεσης μιας περισσότερο μόνιμης λύσης, μέλη της Φιλοζωικής είχαν πριν από λίγες ημέρες συνάντηση με τον αντιπρύτανη του Δημοκριτείου, κ. Γιώργο Κώστα, στην οποία συζητήθηκαν οι δυνατότητες δημιουργίας ενός μικρού καταφυγίου εντός της Πανεπιστημιούπολης.

Από τη Φιλοζωική μάλιστα προτάθηκε συγκεκριμένο σημείο, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα αδέσποτα, ένας χώρος δίπλα από τις εγκαταστάσεις, που γίνονται τα μαθήματα της Φιλολογίας, που εδώ και χρόνια δε χρησιμοποιείται. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ήδη περιφραγμένος, ενώ για τη διαμόρφωση που απαιτείται προσφέρθηκαν να συμβάλλουν τα μέλη της Φιλοζωικής και εθελοντές φοιτητές.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουγκουσίδη η συγκεκριμένη εγκατάσταση αναμένεται να προσφέρει καλές συνθήκες για τη διαβίωση των ζώων, των οποίων τη μέριμνα για τροφή, εμβόλια κ.λπ. θα εξακολουθεί να έχει η Φιλοζωική Κομοτηνής. Εξελίξεις για το ζήτημα και οριστική απόφαση αναμένεται να έχουμε τις επόμενες ημέρες.

Μάχη για την προστασία των αδέσποτων σε πολλά μέτωπα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα μέτωπα για τη Φιλοζωική και για το δήμο Κομοτηνής, σε ό,τι αφορά τη μέριμνα και την προστασία των αδέσποτων, έχουν διευρυνθεί σε δυσθεώρητο βαθμό. Θυμίζουμε ότι σήμερα τα δυο καταφύγια, το Δημοτικό Κυνοκομείο και το αντίστοιχο της Φιλοζωικής, φιλοξενούν το καθένα από 150 ζώα περίπου.

Παράλληλα, τα μέλη της Φιλοζωικής καταβάλλουν έναν τιτάνιο αγώνα, για να φροντίσουν τα αδέσποτα σε διάφορα σημεία της περιοχής, όπως στην Πανεπιστημιούπολη, στη Νυμφαία, στο 5ο χιλιόμετρο και πίσω από το Πανθρακικό Στάδιο, καθώς και σε γειτονιές της Κομοτηνής. Η προσπάθεια υλοποιείται με ίδια έξοδα της Φιλοζωικής, με σημαντική όμως συνδρομή από το δήμο Κομοτηνής στις επεμβάσεις στείρωσης των ζώων και σε άλλες δράσεις υγειονομικού χαρακτήρα.

Εντούτοις τα έξοδα, τα οποία απαιτούνται για τη σίτιση των ζώων και για παράταιρες ανάγκες, ανέρχονται μηνιαίως σε περίπου 2.500 ευρώ. Ποσό υπέρογκο, ασφαλώς, που όλο και διογκώνεται λόγω της διαρκούς αύξησης των αδέσποτων.

Έκκληση από τη Φιλοζωική «να μην αναπαράγουμε τη δυστυχία»

Όπως τόνισε ο κ. Γκουδουσίδης το καίριο ζήτημα είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ώστε αφενός να αυξηθούν οι υιοθετήσεις κουταβιών κι αφετέρου το σημαντικότερο να μειωθούν τα φαινόμενα εγκατάλειψης σκυλιών, που οδηγούν σε έναν φαύλο κύκλο αναπαραγωγής και αύξησης του αριθμού τους.

Κι αυτό το φαινόμενο, μάλιστα, κρίνεται ως ο βασικότερος λόγος, που δημιουργεί προβλήματα στην Πανεπιστημιούπολη, δεδομένου ότι πολλοί επιλέγουν τη συγκεκριμένη περιοχή για να εγκαταλείψουν τα ζώα τους, κρίνοντας ότι θα βρουν ευκολότερα τροφή και θα καταφέρουν να επιζήσουν. Με το σύνθημα «να μην αναπαράγουμε τη δυστυχία», ως μεγαλύτερο στοίχημα η Φιλοζωική θέτει τη διαφοροποίηση αυτής της συμπεριφοράς και στον αντίποδα φυσικά την ισχυροποίηση του θεσμού της υιοθεσίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Γκουδουσίδη, για τα προς υιοθέτηση κουτάβια η Φιλοζωική Κομοτηνής προσφέρεται για τη στείρωση και τον εμβολιασμό τους, απαλλάσσοντας τους νέους ιδιοκτήτες από σημαντικά έξοδα.


Συντάκτης: Θωμάς Σταμούλης