6 Ιαν 2012

Ο «Τρελαντώνης» ζωντανεύει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής

Την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου δόθηκε συνέντευξη τύπου για την πρεμιέρα της παράστασης «Ο Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα, που θα γίνει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου στις 8 το βράδυ στο ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.


Παρόντες ήταν οι συντελεστές του έργου οι οποίο μίλησαν για την παράσταση αλλά και η πρ. του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής κ. Μαρία Μαλαμίδου η οποία αφού καλωσόρισε τους δημοσιογράφους στο θέατρο με την νέα χρονιά παρουσίασε τόσο τους συντελεστές της παράστασης όσο και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Θοδωρή Γκόνη.

Η κ. Μαλαμίδου μιλώντας για την παράσταση τόνισε ότι «είναι μια παράσταση πολύ χαμηλού προϋπολογισμού, παρ’ όλα αυτά τα παιδιά έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά. Αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα δεν απαιτεί πολλά χρήματα».

Θοδωρής Γκόνης «Τα θέατρα πρέπει να είναι ανοιχτά»

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ, ο οποίος μίλησε τελευταίος, στις δηλώσεις του μετέφερε τη χαρά του «που συναντώ το θέατρο ανοιχτό, τα θέατρα πρέπει να είναι ανοιχτά».

 Μιλώντας για την παράσταση ο κ. Γκόνης δήλωσε κατ’ αρχήν ιδιαίτερα χαρούμενος που βρέθηκε ανάμεσα σε νέους ηθοποιούς, «Είναι μια ωραία παράσταση, πάνω σε ένα σπουδαίο κείμενο, μιας σπουδαίας ελληνίδας, της Πηνελόπης Δέλτα, που θα ήταν πολύ χρήσιμη στις μέρες μας».

Τα λόγια είναι φτώχια στις μέρες μας

Όσο για τη νέα του θέση, αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή ο κ. Γκόνης ευχαρίστησε τον κόσμο της πόλης για την εμπιστοσύνη που του έδειξε αλλά τόνισε ότι «ξεκινάμε σε μια δύσκολη στιγμή και κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, οπότε μπορείτε να φανταστείτε σε πόσο πιο δεινή θέση είναι τα ΔΗΠΕΘΕ.

Νομίζω ότι με σύνεση, σοβαρότητα και με πιο πολύ δουλειά θα προχωρήσουμε. Τα λόγια είναι φτώχια στις μέρες μας, θα είναι προτιμότερο να πέφτουμε με τα μούτρα στη δουλειά», ενώ δεν θέλησε να απαντήσει σε ερωτήσεις για τον προγραμματισμό του ΔΗΠΕΘΕ καθώς όπως είπε «θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε. Σήμερα είναι η μέρα των παιδιών».

Οι συντελεστές

Κoρίνα Χαρίτου, σκηνοθέτης: «Χαίρομαι διπλά που φτιάξαμε μια παράσταση με τους μαθητές μου για τους μαθητές μου»

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να σκηνοθετώ μια παράσταση σε αυτήν τη σκηνή, μιας και οι παραστάσεις που είδα σε αυτήν εδώ την σκηνή ως έφηβη, καθόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές μου επιλογές αργότερα.
Η συνεργασία μου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και την κ. Μαλαμίδου ήταν εξαιρετική μιας και μου έδωσε την ελευθερία στην επιλογή τόσο του έργου όσο και των συνεργατών. Αναφέρομαι σε αυτό γιατί δεν είναι πάντα αυτονόητο αυτό το περιθώριο ελευθερίας σε οργανισμούς όπου εμπλέκονται δημοτικές ή κρατικές αρχές.

Οι ηθοποιοί της παράστασης ήταν μαθητές μου στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος. Βρέθηκα στην Κομοτηνή ως αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρολογίας στο 3ο Δημοτικό σχολείο, χαίρομαι διπλά που φτιάξαμε μια παράσταση με τους μαθητές μου για τους μαθητές μου.

Επίσης χαίρομαι που βρήκα εδώ και τον Θοδωρή Γκόνη, που είναι ένας πολύ σημαντικός εργάτης ταγμένος στην αποκεντρωτική θεατρική δράση και με πολύ σημαντική παρουσία».

Δύο τα στοιχήματα που θέσαμε

«Είχαμε βάλει δύο στοιχήματα, το πρώτο ήταν το ίδιο το έργο, το οποίο έπρεπε να το παρουσιάσουμε με μόλις 4 ηθοποιούς, τους οποίους ευχαριστώ πολύ για τις ατελείωτες ώρες δουλειάς για να μπορέσει αυτή η παράσταση να πραγματοποιηθεί.

Όσο για το έργο, νομίζω ότι όλοι στην παιδική μας ηλικία διαβάσαμε το σπουδαίο αυτό έργο της Πηνελόπης Δέλτα, το οποίο είχε διασκευάσει για το θέατρο η Γλυκερία Καλαϊτζή. Πάνω σε αυτή τη διασκευή δουλέψαμε κι εμείς.

Το δεύτερο στοίχημα ήταν ότι το κείμενο έχει πολλά τμήματα αφήγησης. Και δεν θέλαμε αυτό να κουράσει τα παιδιά, αλλά από τις πρώτες παραστάσεις φάνηκε ότι όχι μόνο δεν κουράζει τα παιδιά αλλά η συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της παράστασης είναι συγκινητική», τόνισε.

Δημήτρης Όντος, ηθοποιός: «Για τα παιδιά όλα είναι απλά, χωρίς συμβάσεις, θέλουν απλά να είσαι εκεί για την 1 ώρα και 10’ που διαρκεί η παράσταση και θα είναι και αυτά εκεί για σένα»

«Είναι ευτυχής η συγκυρία που στα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα στο θέατρο να συναντιόμαστε με δύο καθηγητές μας από τη δραματική σχολή του Κρατικού, την Κορίνα Χαρίτου και τον Θοδωρή Γκόνη.

Είμαι πανευτυχής που βρίσκομαι στην Κομοτηνή σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους. Χαίρομαι πολύ που ανεβάζουμε το έργο αυτό της Πηνελόπης Δέλτα. Ένα κείμενο που έχει χαρακτήρες, ανθρώπους σαν κι εμάς και το θεωρώ πολύ σημαντικό για μια παράσταση που απευθύνεται σε παιδιά.

Τα παιδιά που έχουν δει την παράσταση έχουν αγκαλιάσει αυτή μας την προσπάθεια. Τα παιδιά είναι οι πιο προσεκτικοί και απαιτητικοί θεατές, είναι όμως και πολλοί ανοιχτοί σαν θεατές, συμμετέχουν ενεργά στην παράσταση και αυτό είναι ανακουφιστικό για μας, το να ξέρουμε ότι βαδίζουμε παρέα σ’ αυτή μας την προσπάθεια.

Επίσης είναι πολύ συγκινητική η προσέγγιση των παιδιών μετά το τέλος της παράστασης, είτε με απορίες που τους γεννήθηκαν από το έργο.

Για τα παιδιά όλα είναι απλά, χωρίς συμβάσεις, θέλουν απλά να είσαι εκεί για την 1 ώρα και 10’ που διαρκεί η παράσταση και θα είναι και αυτά εκεί για σένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μια θεατρική παράσταση».


Σταύρος Μπίλλιος, ηθοποιός: «Μπορεί η παράσταση να έγινε με πολύ χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμο, αλλά διαθέτει μεγάλες ποσότητες σε κέφι και θετική διάθεση»

«Ήταν μια ευτυχής συγκυρία, η πρόταση έγινε ξαφνικά και οργανώθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλά με πολύ δουλειά. Ήταν μια πρόκληση για μας τους ηθοποιούς. Νομίζω ότι τα καταφέραμε, αυτό φάνηκε από την πρώτη επαφή μας με τα παιδιά.

Για μένα ήταν ιδιαίτερη η πρόκληση μιας και ερμηνεύω 4 ρόλους, από ένα τρίχρονο παιδί μέχρι ένα πενηντάχρονο άνδρα. Το έργο όμως σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, και σε φέρνει σε επαφή με την χαμένη παιδική αθωότητα. Μπορεί η παράσταση να έγινε με πολύ χαμηλό οικονομικό προϋπολογισμο, αλλά διαθέτει μεγάλες ποσότητες σε κέφι και θετική διάθεση».


Ειρήνη Τσάβα, Ξένια Πετμεζά «Χαιρόμαστε που είμαστε σε αυτή την πόλη»

«Ευχαριστούμε για την μεγάλη ευκαιρία τόσο την Κορίνα Χαρίτου όσο και το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, χαιρόμαστε που βρισκόμαστε σε αυτή την πόλη».


Λίγα λόγια για το έργο

«Ο Τρελαντώνης της Πηνελόπης Δέλτα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά αναγνώσματα. Το βιβλίο αφηγείται το συναρπαστικό καλοκαίρι που έζησε η ίδια η Δέλτα στον Πειραιά, μαζί με τα αδέλφια της –την Αλεξάνδρα, τον Αντώνη και τον Αλέξανδρο– στο σπίτι του θείο Ζωρζή και της θείας Μαριέττα.

Η παράσταση ζωντανεύει τις αναμνήσεις των τεσσάρων παιδιών από τις περιπέτειες και τα παιχνίδια εκείνου του καλοκαιριού. Ο Αντώνης, ο περίφημος Τρελαντώνης, κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης, κατορθώνει με τη ζωηράδα του, τις σκανδαλιές και το ταμπεραμέντο του να κάνει την κάθε μέρα τους ξεχωριστή: περίπατοι στη θάλασσα, επεισοδιακά μαθήματα αγγλικών, αυτοσχέδια παιχνίδια, ζημιές, καυγάδες, τιμωρίες –ακόμη και συναντήσεις με το βασιλιά– συνθέτουν το πολύχρωμο παζλ των καλοκαιρινών διακοπών».

Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση με μουσική, τραγούδια και πολλές μεταμορφώσεις η οποία επιχειρεί μια διείσδυση στον κόσμο των παιδιών. Η ασίγαστη διάθεση τους για παιχνίδι είναι ο κινητήριος μοχλός κάθε δράσης.

Μια σειρά από σκηνικά συμβάντα ξετυλίγουν τις, κοινές για όλους, εμπειρίες της παιδικής ηλικίας: η σκανταλιά που προκύπτει από «καλές προθέσεις», η αφελής επεξεργασία κάποιου γεγονότος ή πληροφορίας, οι άδικες τιμωρίες από τους μεγάλους και τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα.

Η ταυτότητα της παράστασης: σκηνοθεσία Κoρίνας Χαρίτου, σκηνικά – κοστούμια Μαρίνας Κελίδου, μουσική Κώστα Βόμβολου, χορογραφίες Άννη Μαχαιροπούλου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Όντος, Ειρήνη Τσάβα, Σταύρος Μπίλλιος, Ξένια Πετμεζά.


Συντάκτης: Μαρία Λαμπρογιάννη

Πηγή: www.paratiritis-news.gr