3 Ιαν 2012

Νέο Δίκτυο Αγροτουρισμού


Τις δυνάμεις τους ένωσαν το δίκτυο Αγροτουρισμού «Αγκρινέτ» της Θράκης και το ομόλογο δίκτυο «Έκσταση» (σ.σ. από το τρίτο στάδιο της Διονυσιακής λατρείας...των μαινάδων και των σάτυρων) με 20 ομοειδείς επιχειρήσεις από Δράμα και Καβάλα και συνέστησαν το Δίκτυο Αγροτουρισμού Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Στόχος του δικτύου είναι η χάραξη μια καινούργιας στρατηγικής για τον τουρισμό, η οποία θα ενώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, από τη Δράμα μέχρι και τον Έβρο. Όλα αυτά τα διαφορετικά και αναγνωρίσιμα στοιχεία θα ενσωματωθούν σε μια ενιαία τουριστική πρόταση-πολιτιστική διαδρομή, η οποία μπορεί να έχει χρονική διάρκεια από δέκα έως δεκαπέντε μέρες!

«Ένα τέτοιο εγχείρημα, κάτι σαν τουριστικό πακέτο, που θα συνδυάζει γεύσεις, πολιτισμό, εναλλακτικό τουρισμό, κλασσικό τουρισμό, τοπικά προϊόντα, φύση, είναι δύσκολο να το υποστηρίξουμε ο καθένας από μόνος του, ως επιχειρηματίας.

Γι' αυτό και ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζεται πολλή δουλειά, θέλουμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας με φορείς και άλλους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με το αντικείμενο το τουρισμού.

Θέλουμε να κάνουμε και επαφές και στην Κομοτηνή, αλλά και με τον περιφερειάρχη Άρη Γιανακκίδη. Θέλουμε να αλλάξουμε λίγο τον τουριστικό προσανατολισμό των πολιτών και να τους μυήσουμε ξανά στις αυθεντικές γεύσεις, στη ζεστή φιλοξενία, στη Φύση, στην παράδοση.

Φυσικά θέλουμε να προσεγγίσουμε και τους Ευρωπαίους που ήδη ψάχνουν αυτού του είδους τους τουριστικούς προορισμούς», σημείωσε η πρόεδρος του δικτύου Αγροτουρισμού ΑΜ-Θ Νίκη Δισλία.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, της προσέλκυσης των Ευρωπαίων τουριστών, θα βοηθήσει τα μέγιστα η αναγνώριση του Δικτύου Αγροτουρισμού ΑΜ-Θ, από το Ευρωπαϊκό δίκτυο 'Γιούροζιτ', στο οποίο συμμετέχουν 17 χώρες. Το εξόχως σημαντικό είναι ότι είναι το μοναδικό δίκτυο από όλη την Ελλάδα που έχει αυτή την αναγνώριση! «Ανοίγονται μεγάλοι ορίζοντες και προοπτικές.

Με τη μικρή οικονομική μας συνδρομή,-ως δίκτυο- που θα μπούμε στην ιστοσελίδα τους, καταλαβαίνετε ότι θα πάρουμε ένα σημαντικό κομμάτι από την αγορά, του ρεύματος των τουριστών δηλαδή που «βλέπει» τους προορισμούς του Γιούροζιτ», υπογράμμισε η κ. Δισλία.

Επι πλέον πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες μετά από τη μεγάλη αναγνώριση, προσανατολίζονται στην ιδέα να ξεκινήσουν να πιστοποιούν μόνοι τους τα μέλη τους, παρακάμπτοντας την αθάνατη Ελληνική γραφειοκρατία. «Μάλιστα εμείς θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί στα κριτήρια για εκείνους που θα είναι μέλη μας, ή που θέλουν να γίνουν. Αυτό αμέσως θα σημάνει αναβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Έτσι θα υλοποιηθεί ο μεγάλος μας στόχος που είναι να βγούμε στην Ευρώπη, πατώντας σε στέρεες και ποιοτικές βάσεις. Αυτή βεβαίως η τακτική είναι και η απάντηση των πολιτών, απέναντι στην αδράνεια των πολιτικών, μια και αυτές τις υπηρεσίες είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα παρέχει ένα ευνομούμενο κράτος». (σ.σ. βέβαια στην Ελλάδα αυτό είναι κάτι σαν μακρινός παράδεισος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Νίκη Δισλία μαζί με το σύζυγό της Στέργιο Κοζάκη, με χρηματοδότηση του ΟΠΑΑΧ λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια τη μονάδα εστίασης «Ηλιοστάσιο» στο πανέμορφο Παγονέρι της Δράμας, με σκοπό την αναβίωση σε ακέραιο αυθεντικό βαθμό της χαμένης γεύσης από εδέσματα και μορφές ζωής που χάνονται μέσα στο χρόνο!

Όπως είχε παρουσιάσει πρόσφατα το Θράκηnews, τον περασμένο Ιούνιο είχε κάνει ένα ταξίδι στις γεύσεις της Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Κων/πολης, με φαγητά που τα παρασκεύασε με τον τρόπο που τα μαγείρευαν οι γιαγιάδες, που διαμένουν στο Παγονέρι και είναι από τις προαναφερόμενες περιοχές.

Αυτού του είδους τα αυθεντικά γευστικά εγχειρήματα θα συνεχισθούν, εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα για τις γεύσεις και τις παραλλαγές και στα τέλη του Ιανουαρίου του 2012, θα επαναληφθεί με γεύσεις της Μικράς Ασίας!

ΥΓ1: Όπως μας είπε η κ. Δισλία το Παγονέρι είναι εξαιρετικό δείγμα Αγροτουρισμού. Από τους ίδιους και σε συνεργασία και με άλλους συλλόγους έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης των σπιτιών, τα οποία είναι αριστουργήματα ειδικής αρχιτεκτονικής(μοναδικά με πέτρα και ξύλο) και δυστυχώς είναι ερείπια και εγκαταλελειμένα.

Είναι καθαρά θέμα διαδικαστικό και όχι οικονομικό, να βρεθούν οι λύσεις για τους τίτλους ιδιοκτησίας και να βρεθούν εκείνοι οι άνθρωποι που θα τους δώσουν ζωή!

ΥΓ2: Με την κατάλληλη φροντίδα και ενδιαφέρον από τους τοπικούς άρχοντες και την Πολιτεία θα μπορούσε κάλλιστα το Παγονέρι της Δράμας (50 λεπτά από την πόλη της Δράμας, μέσω Νευροκοπίου και πολύ λιγότερο από το Χιονοδρομικό του Φαλακρού) να αποτελέσει την ...Αράχωβα της Βόρειας Ελλάδας !

Καρχαρίδου Γεωργία

Πηγή: www.thrakinews.gr