14 Ιαν 2012

"Ο δρόμος του νερού" στην Καβάλα

Προγραμματική σύμβαση με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης για την ανάδειξη και αξιοποίηση του μονοπατιού «Ο Δρόμος του νερού» θα υπογράψει ο δήμος Καβάλας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπερψηφιστεί το σχετικό θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.


Το έργο, ενδεικτικού προϋπολογισμού 561.150 ευρώ, αφορά στην οργάνωση και ανάδειξη του μονοπατιού που ξεκινά από τον οικισμό της Παλαιάς Καβάλας και καταλήγει στην πόλη της Καβάλας (συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου), συνολικού μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων.

Ενταγμένο σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού ενδιαφέροντος, το μονοπάτι είναι γνωστό, ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ως «Δρόμος του νερού», καθώς μεγάλο τμήμα του ακολουθεί την πορεία του αγωγού του μεσαιωνικού υδραγωγείου (μήκους 6 χιλιομέτρων).

Πρόκειται για ένα σημαντικό τεχνικό έργο της αρχαιότητας που κατασκευάστηκε για την υδροδότηση του άνυδρου βράχου της χερσονήσου Παναγίας, όπου αναπτύχθηκε η αρχαία και μεσαιωνική πόλη της Καβάλας. Κηρυγμένο σήμερα ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, το υδραγωγείο ξεκινά από τη θέση «Μάνα του νερού» για να καταλήξει στις «Καμάρες», οι οποίες αποτελούν το πιο μνημειακό τμήμα του και σήμα κατατεθέν της σύγχρονης πόλης της Καβάλας. Στην πορεία του, πέντε κοιλαδογέφυρες της εποχής, κρήνες με ποτίστρες και δεξαμενές καθαρισμού του νερού αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της φυσιογνωμίας του.

Πηγή: ota.gr