20 Ιαν 2012

Χρήστος Αηδόνης : Ερωτήσεις στη Βουλή για την παραγωγή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και τη διακοπή ηλεκτροδότησης από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Δράμας κατέθεσε στη Βουλή και στους αρμόδιους υπουργούς, ερωτήσεις που αφορούν, στην παραγωγή της πατάτας Κ. Νευροκοπίου και τη διακοπή ηλεκτροδότησης από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αναλυτικά απεύθυνε ερωτήσεις προς:

τους κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κ Ανταγωνιστικότητας και Αγροτικής Ανάπτυξης,

για «Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ελέγχου και πιστοποίησης για την ποιότητα και προέλευση συσκευασμένων προϊόντων
(πατάτα Κ. Νευροκοπίου), ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες των επιχειρήσεων που προμηθεύουν με εφόδια τους αγρότες στο Ν. Δράμας

και προς τον Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, 

για «Την επιβολή χαμηλού συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό στο Ειδικό Τέλος της Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχής της περιφέρειας, τις φτωχές συνοικίες των αστικών κέντρων της περιφέρειας και τα χωριά. Αναστολή του μέτρου της διακοπής ηλεκτροδότησης στις ως άνω περιοχές.»

Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα των ερωτήσεων

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης κ Ανταγωνιστικότητας
και Αγροτικής Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, ελέγχου και πιστοποίησης για την ποιότητα και προέλευση συσκευασμένων προϊόντων
(πατάτα Κ. Νευροκοπίου), ρύθμιση οφειλών προς τις τράπεζες των επιχειρήσεων που προμηθεύουν με εφόδια τους αγρότες στο Ν. Δράμας.


κ.κ. Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώνεται μεγάλο πρόβλημα σχετικά με τη λειτουργία όλων εκείνων των απαραίτητων κρατικών μηχανισμών ελέγχου και πιστοποίησης για την ποιότητα και προέλευση ενός φημισμένου προϊόντος, της πατάτας Κ. Νευροκοπίου.

Η απουσία ελέγχου σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη δράση ασύδοτων εμπόρων και με κοινό παρονομαστή την χαμηλή τιμή πώλησης είναι βέβαιο πως θα οδηγήσουν παραγωγούς και προμηθευτές στην ανέχεια.

Η ασυδοσία σε όλα τα επίπεδα διακίνησης και η έλλειψη αναγγελιών από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την διακίνηση των φορτίων είναι μερικά ακόμη από τα προβλήματα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι από τη στιγμή που οι πωλήσεις κινούνται σε χαμηλά νούμερα, οι παραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί

1) Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε ώστε να συνεχιστεί η μέχρι πρότινος εύρυθμη λειτουργία ελέγχου και πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με την πατάτα Κ. Νευροκοπίου.

2) Ποιες είναι όλες εκείνες οι ευεργετικές διατάξεις που αφορούν την ομαλότερη αποπληρωμή οφειλών σε τράπεζες παραγωγών αλλά και των επιχειρήσεων προμήθειας αγροτικών εφοδίων;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Αηδόνης

***********************************************************************

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Αξιότιμο Αντιπρόεδρο της Κυβερνήσεως και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.


Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε,

Η οικονομική κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, όπως είναι ευρέως γνωστό, έχει πλήξει σε σημαντικό βαθμό τα εισοδήματα και ως εκ τούτο το επίπεδο διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών.

Η κρίση μάλιστα, όπως συμβαίνει πάντα, έχει πλήξει δυσανάλογα τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα και την περιφέρεια της χώρας, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου οι αντοχές και τα εισοδήματα των νοικοκυριών ανθίστανται αποτελεσματικότερα, λόγω και των αυξημένων ευκαιριών που προσφέρονται εκεί.

Η περιφέρεια της χώρας ερείδεται σε μεγάλο βαθμό σε κοινωνικές μεταβιβάσεις (συντάξεις Ο.Γ.Α.) και χαμηλά εισοδήματα από μικρής έντασης και απόδοσης γεωργική παραγωγή. Ως εκ τούτου, τα ακίνητα που διαθέτουν τα νοικοκυριά σε αυτές τις περιοχές είναι χαμηλής αξίας και τα περισσότερα έχουν οικοδομηθεί σε βάθος δεκαετιών τμηματικά από την προσωπική εργασία των ιδιοκτητών τους και δεν είναι χαρακτηριστικά ούτε του εισοδήματος ούτε του επιπέδου διαβίωσης των οικούντων νοικοκυριών.


Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι μεγάλος αριθμός νοικοκυριών δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις όταν αυτές υπερβαίνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες, με κίνδυνο να υποστούν σοβαρές συνέπειες, όπως τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στη μοναδική κατοικία τους.

Σας καλώ να άρετε αυτήν τη στρέβλωση, εξετάζοντας τις σοβαρές συνέπειές της και να επιβάλλετε χαμηλό συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό στο Ειδικό Τέλος της Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για τις φτωχές και υποβαθμισμένες περιοχής της περιφέρειας, τις φτωχές συνοικίες των αστικών κέντρων της περιφέρειας και τα χωριά. Επιπλέον, σας καλώ να αναστείλετε το μέτρο της διακοπής ηλεκτροδότησης στις ως άνω περιοχές προκειμένου να αποφευχθεί η γενίκευση της οικονομικής κρίσης σε κοινωνική κρίση.