5 Ιαν 2012

Με το ένα πόδι μέσα, με το άλλο έξω από το ΠΑΣΟΚ ο Μάντατζη Τσετίν

Το νομοσχέδιο για την ανάδειξη των Μουφτήδων, αποτελεί για το Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μάντατζη Τσετίν, το κρίσιμο σταυροδρόμι που θα κρίνει τη συμμετοχή του ή όχι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές.

Ο μειονοτικός βουλευτής παραχώρησε συνέντευξη στο XanthiPress.gr και το Κανάλι 6 και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σε σχέση με τις προθέσεις του για τις επόμενες εκλογές, ενώ πληροφορήθηκε εκείνη την ώρα τις εξελίξεις στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ και την σταδιακή αποχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την ενόχλησή του που δεν κλήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής, παρότι είχε συμμετάσχει σε όλες τις συζητήσεις και είχε διαπιστώσει ουσιαστική πρόοδο για το ζήτημα της ανάδειξης Μουφτήδων, διατηρώντας τις επιφυλάξεις του, μέχρι να δει το νομοθετικό κείμενο που προωθείται στη βουλή. «Αποφασίζουν για τη μειονότητα ερήμην των βουλευτών της;» διερωτήθηκε και σε μια από τις πολλές αναφορές του στο θέμα και πρόσθεσε ότι «αν ράβουν ρούχο στα μέτρα της μειονότητας χωρίς αυτήν» θα τον βρούν απέναντι. Επεσήμανε πάντως ότι βρίσκεται σε δίλημμα για τις επόμενες κινήσεις που θα καθορίσει  μετά τη γνωστοποίηση του νέου τρόπου ανάδειξης .

Πιθανή η  ανεξάρτητη κάθοδος. Όχι σε Ντόρα, όχι και στο DEB;

Κατά τα άλλη στην συνέντευξή του, που πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά τη συνέντευξή του με τα τουρκόφωνα έντυπα της πόλης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς για την πιθανότητα να είναι υποψήφιος ως ανεξάρτητος στις επόμενες εκλογές, ήταν αρκετά σαφής: Χαρακτήρισε δύσκολη την περίπτωση του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, αν δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ ενώ φάνηκε να μην υπολογίζει το κόμμα DEB, ως πολιτικό φορέα της μειονότητας αλλά κάποιο νέο ανεξάρτητο σχήμα.

Θα καταψηφίζει όλα τα αντιλαϊκά νομοσχέδια;

Παράλληλα επανέλαβε με πιο σαφή τρόπο, ότι στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί από το Νομοσχέδιο για την ανάδειξη Μουφτήδων – σε σχέση με το οποίο έκρινε ως ανεδαφική και μη ρεαλιστική την καθολική εκλογή από τη βάση- θα καταψηφίζει κάθε νομοσχέδιο αφορά σε αύξηση της φορολογίας και μείωση των εισοδημάτων. Πάντως επεσήμανε ότι δεν είναι «προσκολημένος σε καρέκλες και αξιώματα» και δεν έχει απαιτήσει ποτέ ανταλλάγματα για την πολιτική του παρουσία.

«Η Ελληνοτουρκική προσέγγιση δεν γυρίζει πίσω»

Ο Μάντατζη Τσετίν τόνισε ότι η Ελληνοτουρκική προσέγγιση «δεν γυρίζει πίσω» και πρέπει να συνεχιστεί, διαπιστώνοντας ότι την τελευταία διετία έγιναν σημαντικά βήματα και κτίστηκε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Για το λόγο αυτό, χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ως οπισθοδρόμηση τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση και εξέφρασε την ελπίδα, οι θέσεις του κόμματος της ακροδεξιάς να μην επηρρεάσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στο μειονοτικό.

Βήματα που έγιναν και δεν έγιναν για τη μειονότητα:

Ειδικότερα σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αυτός που εμπιστεύτηκε για την επίλυση των προβλημάτων της μειονότητας, ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά απομένουν και άλλα:

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις κατά καιρούς εξαγγελίες για τους χώρους λατρείας στα Νοσοκομεία (που ξεκίνησαν σε Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη αλλά όχι στην Ξάνθη), για την πρόσληψη τουρκόφωνων υπαλλήλων στα ΚΕΠ (που δεν έχει υλοποιηθεί), για το θέμα των Βακουφίων και της ανάδειξης Μουφτήδων (που είναι σε εξέλιξη και επεξεργασία) καθώς και το θέμα της ΕΠΑΘ (που ολοκληρώθηκε).

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Ειδικού Τομέα στο ΑΠΘ και τόνισε ότι, παρά τις δυσλειτουργίες στην αρχή, η νέα σχολή θα φέρει την ουσιαστική αναβάθμιση, θεωρώντας ότι θα προκύψουν δάσκαλοι με «ελεύθερη σκέψη» σε αντιδιαστολή με την ΕΠΑΘ. Τέλος, ζήτησε για άλλη μια φορά λύση στο πρόβλημα με το τέμενος της Σμίνθης καθώς και στο θέμα του ύψους των μιναρέδων

Σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις;

Πάντως τόσο στη συνέντευξή του στα τουρκόφωνα Μ.Μ.Ε., όσο και σε αυτή που παραχώρησε στο XanthiPress.gr και το Κανάλι 6 ο μειονοτικός βουλευτής φάνηκε να έχει μελετήσει τις επόμενες κινήσεις του και να έχει καθορίσει τη στρατηγική του.

Για την αποχώρηση Παπανδρέου, που πληροφορήθηκε την ώρα της Συνέντευξης ανέφερε ότι είναι πλήγμα γιατί είναι ο πολιτικός που έχει πιστέψει, και απέφυγε να πάρει ξεκάθαρα θέση για κάποιον από τους επίδοξους διαδόχους, σε αυτή τη φάση.

Τέλος, στη συνέντευξη του μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην τεράστια οικονομική κρίση που πλήττει ιδιαίτερα την περιοχή και τον κλάδο των κατασκευών, άφησε αιχμές για την πώληση της ΣΕΚΑΠ, λέγοντας πως ήταν και "προεκλογική σημαία" και έκανε λόγο για προβλήματα ανάπτυξης που άρχισαν να αντιμετωπίζονται, αναφέροντας ως παράδειγμα τη ρύθμιση για τη Γεωθερμία.


Πηγή: XanthiPress.gr