24 Δεκ 2011

Ουδέν νεότερο για τη δημοπράτηση και την κατασκευή των Σ.Ε.Α. της Εγνατίας οδού στα όρια του Νομού Καβάλας

Η διαδικασία της δημοπράτησης των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στην Εγνατία οδό προχωρεί μετ’ εμποδίων, λόγω των ασύμφορων όρων των πρώτων διαγωνισμών και της μεταβατικής διοικητικής φάσης που διέρχεται η «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

Πάντως, εκτιμάται ότι η κατασκευή τους θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων, αλλά και των μεσαίων και των μικρότερων, εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών.

Με καθυστέρηση, λόγω των εμποδίων που υπάρχουν, εξελίσσεται η διαδικασία της δημοπράτησης των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) στην Εγνατία οδό. Μεταξύ αυτών και των τεσσάρων σταθμών (σ.σ. δύο «ζευγαριών») που προγραμματίστηκε να κατασκευαστούν εντός των ορίων του Νομού Καβάλας.

Δύο στην ανατολική πλευρά, κοντά στη Νέα Καρβάλη και πιθανόν στην «Άσπρη Άμμο» και δύο ακόμα στη δυτική πλευρά, κατά μήκος της «μεσόγειας» χάραξης στην Πιερία κοιλάδα.

Στα 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ ο προϋπολογισμός κατασκευής όλων των Σ.Ε.Α.

Οι Σ.Ε.Α. που θα κατασκευαστούν σε όλο το μήκος των 670 χιλιομέτρων της Εγνατίας οδού, αναμένεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον όλων, σχεδόν, των μεγάλων, αλλά και των μεσαίων, εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών. Προς το παρόν, όμως, η δημοπράτησή τους προχωρεί μετ’ εμποδίων, γεγονός που οφείλεται, αφενός, στους όρους δημοπράτησης των πρώτων διαγωνισμών, οι οποίοι κρίθηκαν ασύμφοροι και, αφετέρου, στο ότι η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» βρίσκεται σε μεταβατική διοικητική φάση.

Ο προϋπολογισμός του συνόλου των Σ.Ε.Α., εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Οι Σ.Ε.Α. θα απέχουν μεταξύ τους, κατά μέσο όρο, 50 με 60 χιλιόμετρα. Πρόκειται για σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα τα οποία θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες πώλησης υγρών καυσίμων, μικρή αγορά, ανάπτυξη και διαχείριση μίνι μάρκετ, υπαίθριο χώρο ανάπαυσης και αναψυχής, χώρο προβολής τοπικών προϊόντων και ΑΤΜ (αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών).

Επίσης, οι κατασκευαστές τους θα έχουν το δικαίωμα να προσφέρουν πρόσθετες, προαιρετικές, υπηρεσίες, που δεν προβλέπονται στη σύμβαση, όπως βουλκανιζατέρ, πλυντήριο αυτοκινήτων, συνεργείο κ.ά.



Νέα και Ειδήσεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θα, drama-tika.blogspot.com

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Πηγή: www.k-tipos.gr/